Thursday, July 3, 2014

Program Pertukaran Belia Malaysia - Korea 2014

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan Al-Mubarak...

Alhamdulillah sekali lagi aku diberikan peluang untuk menempuh ramadan al-mubarak pada tahun ini... namun ramadan kali ini agak mencabar berbanding tahun-tahun yang sebelumnya... Hari ini dah masuk hari ke 5 umat islam berpuasa... tapi aku baru masuk hari yang ke3... sebab last two days aku kena gastrik yang amat-amat teruk... so arini aku try berpuasa balik tapi ubat tetap bawa ke opis incase kena gastrik balik petang nanti... malam tadi pon masa call dgn mak pun mak dah pesan suruh minum susu tepung byk-byk (susu tepung mmg amat-amat susah untuk aku minum... kecik-kecik dulu hanya minum susu cap gantung taw! :p)... intro dah larik tajuk la plak... aiseymen...

Macam mana aku nak start yerk? ok.. berkenaan Program Pertukaran Belia Malaysia-Korea 2014, asalnya aku dapat email hebahan dari system administrator kementerian aku (MOHR) berkenaan program tersebut, bila baca syarat-syarat kelayakkan, aku rasa macam aku layak jer... why not aku try mohon... so aku pon isi la borang-borang yang berkenaan dan mohon... dari pejabat aku hanya ada 2 orang yang memohon... seorang lagi perempuan... pada aku.. aku nak try jer cari pengalaman... kalau ikot info yang aku google (tak byk pon info yg aku baca..hehehe...) program macam nie sebelum nie bawah Kementerian Belia dan Sukan.. tapi tahun 2014 dibawah JPA plak... nieh ada sikit gambar aku share dari google... Ihsan dari (Program Tahun 2013) dan (Program Tahun 2012)
Program Tahun 2013
Program Tahun 2012
Ok... tu yang aku tau sikit-sikit la pasal program nie, kemudian pada 26 May 2014 jam 18:17 aku dapat SMS dari 15888 yang berbunyik begini... (RM0.00 JPA: Panggilan Temuduga Program Pertukaran Belia Malaysia-Korea boleh di semak melalui Protal eSila mulai 23 Mei sehingga 2 Jun 2014. Sekian, terima kasih) then aku pon buka la portal eSila dgn semakfon aku nie... skali semak.. ehh... status BERJAYA... dan kena pilih option untuk hadir temuduga atau tak... aku pon save untuk hadir la... tarikh interview plak pada 05 Jun 2014... bila aku tengok tarikh tu... OMG! Anniversarry perkahwinan aku yang ke 10 la plak... alamak... tapi xpe.. interview pagi... bukan nak celebrate pagi kot... hehehe... so aku pon prepare la dokumen2 yang berkenaan untuk bawak pi interview... pada stage nie rakan sepejabat dengan aku tidak berjaya terpilih untuk pergi interview...

TIba hari interview... aku tengok... ramai jugak yang hadir... ok la.. daftar then masuk dalam dewan untuk dengar taklimat... masa taklimat pegawai JPA ada bagitau la yang memohon untuk program ini depa dapat dalam seribu lebih tetapi depa hanya shortlisted seramai 391 orang calon seluruh malaysia... time aku punya sesi pun ada dari Sabah... jauh betul aku fikir... huhuhu... bila aku fikir JPA hanya nak pilih 15 orang ja... aku pon kira percentage untuk dpt adalah 0.038% sahaja peluang bagi setiap calon yang telah disenarai pendek... hurmppphhh.. tipisssss nyeee... takpe la... aku berpesan dengan diri... jadikan ini pengalaman... dah lama tak hadir interview... dan sesi interview ada 2 sesi... sebelah pagi dan sebelah petang.. tapi bukan kita kena hadir dua-dua sesi... ikut nasib la kena sesi mana... panjang la plak nak citer bab interview nie... nak share tak soalan2 yang kena masa interview? hahaha.... mesti korang yang jumpa blog nie hasil google nak tau soalan masa interview kan? kalau nak nanti korang komen la... aku emailkan soalan-soalan yang dapat aku ingat... nak menaip macam malas la plak... oklah.. bagi la satu soalan... ini soalan pertama tau... "Ok... Please introduce yourself and tell us why Korea?" - Panel ada 2 orang, dan kita masuk dalam bilik interview tu skali gus 4 orang sekali... so grab la peluang untuk menjadi peserta yang pertama untuk menjawab setiap soalan (tips nie) then please yang menipu... jangan merapu... dan jangan fikir panel nak tengok korang nie pandai bercakap.... yang lelain korang tanya la.. nanti aku try jawab... :P

Okla... dah habis interview... group aku masuk jam 9.05 pagi... kami keluar jam 10.20 pagi... b4 keluar panel tu bagitau... "ok guys... end of our session.. actually all of u not meet my requirement.. btw.. goodluck" aku pon fikir... takpe la... janji dapat pengalaman kena temuduga macam nie... mujur tak kena menari dan menyanyi bagai macam group-group lain tau... huhuhu....so aku pon malas nak fikir dah la pasal ke Korea nie... sebab bila panel dah cakap camtu... mula-mula cam menaruh harapan jugak la... then bila UP status dkt FB... aku dapat la tau ada lagi 2 orang kawan aku pon dapat pi interview juga... mudah-mudahan salah seorang dari kami dapat...

Sehingga la tanggal 1st Julai.... jenggg...jenggggg... time ini aku tengah berperang dirumah dengan gastrik... sorang2 terbaring atas katil dengan air mata kadang-kadang mengalir sebab sakit dalam perut yang amat-amat sangat tau... tak pernah lagi kena gastrik seteruk nie.... dalam jam 4 ptg... aku dapat wasap dari salah seorang rakan yang pergi inteview.. dia suruh aku check keputusan dalam esila.... dah la tgh sakit... dok fikir... alah.. tipis sangat aku nak dpt nie... jap lagi la semak... so dalam 10min kemudian baru aku bukak esila tu... ehh...takde plak link untuk buat semakan... so aku pon mesej balik dekat rakan aku nie... lepas setengah jam baru dia reply link yang dia buat semakan... so aku pon check la... dalam dok sakit-sakit... tiba-tiba aku boleh menjerit... KOREAAAAAAAAA!!!! alhamdulilah... status aku sekali lagi BERJAYA!!!
dalam dok sakit-sakit tu aku boleh bangun dan menjerit yang heran gak tu... hahaha... so aku pon wasap la balik dkt rakan yang info tu maklumkan aku telah berjaya... Thanks Samsinahajar coz sudi info result dah keluar... kalau tak aku mungkin taktau yang result dah keluar... Nieh screenshot result aku...



Dah penghujung kot... cam dah panjang nie... huhuhu... dokumen-dokumen yang JPA minta pun aku dah settlekan semalam, bos dan pengarah negeri pun aku dah maklumkan.. cuma sekarang nie aku rasa cam takut plak nak pi... takut nak tinggalkan isteri dan anak-anak walaupun hanya 10 hari.. sebab aku bakal menuju ke satu destinasi yang tak pernah aku sampai lagi... nasib baek ada 15 orang kesemuanya.... kalau sorang diri.. lagi pishangggg... tapi takpe la... ini semua pengalaman... mana nak dapat fully sponsored ke Korea selama10 hari kan? cuma sekarang nie aku sedang menanti dan tercari-cari lagi 14 rakan-rakan baru yang bakal aku jumpa nanti... InsyaALLAH... semoga kita semua sentiasa diberikan kesihatan yang baik dan sentiasa mendapat kerahmatan dari ALLAH walau dimanapun kita berada. Buat yang tak berjaya tu.. tak apa.. usaha lagi dimasa hadapan... hari ini rezeki saya... mungkin esok-esok rezeki anda pula... Salam Ramadan buat semua ya...

daaaaa...