Wednesday, November 28, 2012

List out tag line of companies?

Taglines and brands of major companies
ABN AMRO Bank - Making More Possible
Accenture - High Performance. Delivered
Adobe - Simplicity at work. Better by adobe.
AIG or American International Group Insurance Company - We know Money
AirAsia - Now Everyone Can Fly
Air Canada - A breath of Fresh Air
Allianz Group - The Power on your side
AMAZON.COM - Earth's Biggest BookStore
ANDHRA BANK - "Much more to do, with YOU in focus."
Apple Macintosh - Think Different.
ARCELOR - Steel solutions for a better world
AT&T - The World's Networking Company
Bank of America - Higher Standards
Bank of Baroda - India's International Bank
BANK OF RAJASTHAN - Dare to Dream
Barclays - Fluent in Finance; Its our business to know your business
Be Fearless. - SYMANTEC
BIG BAZAAR - Is se sasta aur Achcha kahee nahee milenga
BIOCON - The difference lies in our DNA
BLOGGER.COM - Push Button Publishing
BLOOMINGDALES - Like no other store in the world
BMW - The Ultimate Driving Machine
BOEING - Forever new Frontiers
Bombay Stock Exchange (BSE) - The Edge is Efficiency
BPCL - Pure for Sure
British airways - The Way to Fly.
British Petroleum - Beyond Petroleum
BUSINESS INDIA - The Magazine of the Corporate World
BUSINESS TODAY - For Managing Tomorrow
BUSINESS WORLD - Play the Game
Caring for life - CIPLA
CAST AWAY - "At the edge of the world, his journey begins "
CEAT - Born Tough
CENTRAL - Shop. Eat. Celebrate
CHEVROLET AVEO - When Good is not good enough.
Chevron Corporation - Human Energy
CHIP - Intelligent Computing
Choose Freedom - TOSHIBA
CITIGROUP or CITIBANK - The Citi Never Sleeps
CNBC - Profit from it
COMPTRON and GREAVES - Everyday Solutions
Dell - Easy as DELL.
Deutsche Bank - A Passion to Perform
DIGIT - Your Technology Navigator
DR. REDDY'S LABORATORIES - ├┐Life. Research. Hope
DUPONT - The Miracles of Science
EBAY - The World's Online Market Place
EPSON - Exceed Your Vision
Ernst and Young - Quality in Everything we Do
Essar corp - A positive attitude
Exxon Mobil - Taking on the World's Toughest Energy Challenges
FIAT - Driven by Passion. FIAT
FORD - Built for the Road Ahead
GAIL - Gas and Beyond
GM - Only GM.
HAIER - Inspired Living
HINDUSTAN TIMES - The Name India trusts for News
HOME DEPOT - You can do it. We can Help.
HONDA - The Power of Dreams
HP Invent - Everything is Possible
HSBC - The World's Local Bank
HYUNDAI - Drive Your Way
IBM - ON DEMAND
IBM - " I think, therefore IBM."
IBP - Pure bhi. Poora bhi
Infosys - " Powered by Intellect, Driven by Values; Improve your odds with Infosys Predictability"
Intel - Intel inside.
IOCL - Bringing Energy to Life
Jet Airways - The Joy of Flying
JVC - The Perfect Experience
Kingfisher Airlines - Fly the good times
KMART - The stuff of life.
Kotak - Think Investments. Think Kotak.
KROGER - Costs less to get more
LARSEN and TOUBRO - We make things which make India proud
LEE - The jeans that built America
Lehman Brothers - Where Vision Gets Built
LENOVO - We are building a new technology company.
Life's Good - LG
Lufthansa - There's no better to fly
Macromedia - What the web can be.
Malaysia Airlines - Malaysian Hospitality
Malaysian Airlines - Going Beyond Expectations
Master card - There are some things money can't buy. For everything else there's MASTERCARD.
Max NewYork Life Insurance - Your Partner for life
McDowells Signature - The New Sign of Success.
METRO - The spirit of Commerce
Metropolitan Life Insurance Company or Metlife. - Have You Met Life Today
Microsoft - Where Do You Want to Go Today ; Your Potential Our Passion
MITTAL STEEL - Shaping the future of steel
Monster.com - Never Settle
MRF - Tyres with Muscle
NASDAQ - Stock market for the digital world
NDTV Profit - News you can Use.
NIKE - Just Do It
NYSE (New York Stock Exchange) - The world puts its stock in us
ONGC - Making Tomorrow Brighter
PHILLIPS - Sense and Simplicity
Prudential Insurance Company - Growing and Protecting your wealth
Reliance industries Limited - Growth is Life
Sahara - Emotionally yours.
SAMSUNG - Everyone's Invited or Its hard to Imagine
SANSUI - Born in Japan Entertaining The World
SBI DEBIT CARD - Welcome to a Cashless World.
Servo - 100 % Performance. Everytime.
Singapore Stock Exchange (SGX) - Tomorrow Market's Today.
SKODA - Obsessed with Quality since 1897.
SONY - Like. No. Other.
Speed - High Performance Petrol
Standard Chartered Bank - Your Right Partner
Standard Insurance Company Limited. - Positively Different.
Star Sports - We know your game
Sun Microsystems - The Network is the Computer
SUZLON ENERGY - Powering a Greener Tomorrow.
TATA MOTORS - Even More Car per Car
TCS - Experience Certainty
TESCO - Every Little Helps
THE DAILY TELEGRAPH - Read a Bestseller everyday
THE DAY AFTER TOMORROW - Where will you be
THE ECONOMIC TIMES - The Power of Knowledge
The Indian EXPRESS - Journalism of Courage
TIMESJOBS.COM - " If you have a reason, we have the job "
TITANIC - Collide With Destiny.
TOYOTA - Touch The Perfection
Toyota Innova - All you Desire.
UBS - You and Us
Union Bank of India - Good People to Bank with
VIDEOCON - The Indian Multinational
VIZAG STEEL - Pride of Steel
VOLKSWAGEN - Drivers wanted
Visa - Life Takes Visa
WALMART - Always low prices. Always.
Windows XP - Do More with Less
WIPRO - Applying Thought

Tuesday, September 18, 2012

Siapa Tekan Loceng Dulu???

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat semua yang sudi jenguk sini...

Arini terkenangkan pasai bas! dah lama aku tak naik bas.. tambahan plak bas henti-henti tu... kalau dulu masa time nak pi tuisyen ja kena naik bas... naik bas dari jalan day (Jalan Sultanah) ke stesen bas lama.. pehtu turun kat situ jalan kaki lalu lorong sempit pi sampai tuisyen TM...fuh.. kenangan... dah hampir 16 tahun kenangan ini berlalu... hurmphh...sat..sat... ampa tau ka tang mana aku habaq tuu? hehehe... tu semua kat negeri Kedah Daralaman la... walaupon aku dah dikira sebagai pemastatautin tetap di Negeri Selangor nieh... tanah tumpah negeriku takkan ku lupa!

Tapi kann.. bukan pasai bas sebenarnya aku nak citer nieh... tapi pasai bas yang lagi besaq... ampa semua sedaq ka dak nieh??? kita nieh ibarat berada dalam sebuah bas... lahir-lahir ja kedunia nieh ibarat kita tahan bas untuk naik... dah tu dalam bas tu la kita buat semua benda... amal ibadat... dosa dan pahala... tapi yang membezakan kita... time kita naik tu kita tak minta.. time kita nak turun pon kita taktau... kalau bas yang sebenarnya kita tau bila kita nak naik dan bila kita nak turun... tapi didalam bas kita sekarang nieh la kita masih menanti bila untuk diturunkan kan??? jadi.. cukup bersediakah kita untuk diturunkan??? dalam perjalanan kita tak kira tua atau muda mesti kita akan dapat lihat/tengok seorang demi seorang akan turun walaupun loceng tak ditekan... hurmphh... marilah kita sama-sama beramal ibadat sebelum tiba giliran loceng untuk kita akan ditekankan....

"Pungguk bertemankan sang kenari... namun pungguk lebih rela sendirian menanti sang rembulan...owh rembulan... aku sentiasa merinduimu sepanjang hayatku... persis sang pungguk..." ~ Aim_Aitch

Friday, August 10, 2012

...ANDAI AKU TAHU INI RAMADHAN TERAKHIR...

Salam...Bismillahirahmanirrahim...

Andai ini merupakan Ramadhan ku yang terakhir kali
Buatku sekujur jasad yang bakal berlalu pergi
Tatkala usia bernoktah di penghujung kehidupan duniawi
Pabila tiba saat tepat seperti yang dijanji Ilahi
Kematian...adalah sesuatu yang pasti.....

Andai ku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu siangnya aku sibuk berzikir
"a'la bizikrallahi tat mainnal qulub"
[Bukankah dgn berzikir itu hati akan menjadi tenang..]
Biarpun anak tekakku kering kehausan air
Tentu aku tak akan jemu melagukan syair
Rindu mendayu..
Merayu...
Kepada-NYA Tuhanku yang satu...

Andai aku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu solatku dikerjakan di awal waktu
Solat yang dikerjai...
Sungguh khusyuk lagi tawadhu'
Tubuh, minda, dan qalbu...bersatu memperhamba diri
Mengadap Rabbul Jalil...
Menangisi kecurangan janji
"innasolati wanusuki wamahyaya wamamati lillahirabbil 'alamin"
[sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku...kuserahkan hanya kepada Allah Tuhan seru sekelian alam]

Andai aku tahu ini Ramadhan terakhir
Tidak akan aku persiakan walau sesaat yang berlalu
Setiap masa tak akan dipersia begitu saja
Di setiap kesempatan juga masa yang terluang
Alunan Al-Quran bakal ku dendang...bakal ku syairkan

Andai ku tahu ini Ramadhan terakhir
Tentu malammu aku sibukkan dengan
Berterawih...
Berqiamullail...
Bertahajjud...
Mengadu...
Merintih...
Meminta belas kasih....
"sesungguhnya aku tidak layak untuk ke syurga-MUtapi...aku juga tidak sanggup untuk ke neraka-MU"

Oleh itu duhai Ilahi...
Kasihanilah daku hamba-MU yang...
Hina..
Dhaif..
Jahil..
Lagi Banyak Dosa ini..
Menikmati bulan yg dirindui oleh nabi dan sahabatNya..
Moga setiap langkah ku zuhud kepada MU..
Moga ku istiqamah di ramadhan ini..

ANDAI AKU TAHU INI RAMADHAN TERAKHIR...
***Syair ini diambil dari iluvislam***
" si pungguk merindukan bulan setiap masa...setiap saat...dan setiap ketika... adakah sang rembulan pun sama? " - Aim_Aitch

Tuesday, June 26, 2012

...Aku...Dia...dan Metallica!!!


Salam…

Hari ini aku kembali menulis lagi... sendirian.. Jiwa aku kosong… aku tak tahu kenapa..(padahal aku tahu apa sebabnya… just tulis jer tak tahu kenapa) aku tak nak fikirkan apa-apa lagi.. Serius aku terasa begitu kosong dan terasing… serba serbi apa yang aku buat pun tak kena… kerja diopis nieh pon terasa cam malas nak buat…

Tapi sedih la sekarang… terang pi la camna pon kalau pasangan anda sendiri tak nak berubah nak buat camna… aku dah sedih sgt2 skgnie… nak kata aku taknak pikir… aku terpaksa pikir gak.. Demi anak-anak… aku wujudkan blog yang kekadang aku tulis just tujukan dekat dia.. Tapi dia tak pernah baca… dia tak pernah rasa ke apa yang aku rasa? Atau aku jer yg terlalu ada mudah terasa… mungkin aku banyak berfikir sampai kekadang aku terfikir benda yang bukan-bukan… entah lah.. Aku rasa aku nieh simple ja kot… takde la byk songeh… dah banyak kali aku tekankan… just ikot dan dengar jer apa yg aku suruh… so kalau dia buat.. Dia dapat segala-galanya… mungkin inikah yg dinamakan qada dan qadar…

Sekarang nieh aku diopis pakai headphone dan dengar muzik sekuat-kuat mungkin… arap2 gegendang telinga nieh tak pecah la kot… nieh haa… senarai lagu yang aku tengah dengar sekarang nieh… ada dekat sebelah nieh…  huhuhu.. Metallica - Album (1991)… lagu-lagu keras tapi sgt-sgt jiwang… hahaha…

Oklah… nak layan lagu sat sat… babai sayang.. (aku cakap dkt PC aku nieh laaa… dia ja dengar apa yang aku luahkan… hahaha)

"hari ini pungguk terbang tinggi dan cuba melupakan sang rembulan...huh!" ~ Aim_Aitch

Friday, May 4, 2012

Kebahagiaan???


Assalamualaikum , Salam Sejahtera, Salam Perpaduan dan Salam Satu Malaysia.

Alhamdulillah… semoga pada hari Jumaat ini akan membawa jutaan rahmat dan berkat dari ALLAH S.W.T kepada kita semua… Hari ini saya terpaksa luangkan masa untuk menulis… ya.. saya terpaksa… jika penulisan ini tidak berlaku pada hari ini mungkin whole day mood akan murung dan tanpa wajah-wajah kecerian walaupun ianya palsu?!... :)

Permainan duniawi kini semakin hebat dari masa ke semasa… Ya!!! semakin hebat dan mencabar… hanya terserah kepada kita sebagai hambaNYA sama ada mampu menahan , menepis , atau menghadapinya dengan penuh redho!!! kita perlu paham apa itu Qada’ dan Qadar… sememangnya percaya pada Qada’ dan Qadar salah satu dari rukun iman dan kita sebagai hambaNYA patut percaya dan beriman pada Qada’ dan Qadar…

Percaya atau tidak??? Kebahagiaan dalam perhubungan tidak mencerminkan akan keharmonian didalam sesebuah keluarga itu… Adakalanya sesetengah keluarga sanggup merahsiakan akan kepincangan didalam perhubungan demi menunjukkan mereka mempunyai sebuah keluarga yang bahagia… ada sesetengah keluarga pula sanggup berdepan dengan pakar-pakar kaunseling dan sebagainya bagi menuntut pembetulan dalam perhubungan mereka… ada juga sesetengah keluarga yang mempunyai pasangan yang sanggup menelan segala pahit maung yang dihadapinya demi menjaga kesejahteraan pasangannya dan tidak sanggup melihat keluarganya pincang atau dengan kata lain tidak bahagia! Itu tiga contoh yang saya dapat berikan disini… jika diikutkan banyak lagi contoh-contoh yang ada… rasanya saya tidak perlu menyatakannya disini…  Ya… itu semua dilakukan demi “KEBAHAGIAAN”!!!

Para pembaca yang budiman, sebelum saya menyentuh dengan lebih lanjut… persoalan saya, adakah para pembaca sekalian faham apa itu maksud sebenar “Kebahagiaan” atau “Bahagia” ??? pada hemat saya, bahagianya seseorang itu apabila segala keperluan dan kehendaknya di penuhi… bila disentuh pula berkenaan keperluan dan kehendak, perkara ini menjadi lebih luas skopnya… disini kita perlu bertanya kepada diri sendiri… apakah yang kita sendiri faham akan apa yang dimaksudkan keperluan dan kehendak???… rasanya banyak dikalangan pembaca sendiri boleh menilai apa itu keperluan dan kehendak… namun dapatkah kita menilai apakah itu kebahagiaan atau bahagia?

Sebenarnya topik bahagia ini amat susah nak dijelaskan dengan penulisan… akan banyak dalil akan timbul sekiranya ianya dibahaskan… namun bagi saya perkara yang paling penting sekali dalam memenuhi “kebahagiaan” seseorang itu datangnya dari segumpal daging yang bernama hati… ya… bersihnya hati seseorang itu… insyaALLAH bakal berbahagialah perhubungan sesebuah institusi kekeluargaan itu… tapi jika sebaliknya? Maka masih tercari-carilah kita akan kebahagiaan itu… disini ingin saya berkongsi satu hadis ada menyebut :-

Hadis Riwayat Al-Hakim :-
 Aku bertanya rasullullah : “Siapakah yang paling besar haknya ke atas seorang perempuan?”
Jawab Nabi hanya sepatah : “Suaminya.”
Aku bertanya lagi : “Siapakah yang paling besar haknya ke atas seorang lelaki?”
Jawab Nabi juga hanya sepatah : “Ibunya.”

Berdasarkan hadis tersebut, dapat saya andaikan disini bahawasanya kita dapat mengetahui dengan lebih jelas akan tanggungjawab pasangan-pasangan kita… sekiranya perkara ini diterapkan dengan penuh pemahaman yang jelas didalam sesebuah keluarga itu… InsyaALLAH tidak akan timbul secubit egois didalam hati pasangan masing-masing… namun, ini semua juga tertakluk atas pemikiran dan penerimaan seseorang itu, mungkin ada juga yang berlainan pendapat… ya.. seribu manusia.. insyaALLAH ada seribu perangai… ternyata setiap manusia itu UNIK… namun begitu.. sebagai seorang lelaki yang telah dilahirkan sebagai seorang Pemimpin haruslah bijak memimpin pasangan dan ahli keluarganya… apabila berbahagianya sesebuah keluarga itu akan merebaklah kebahagiaan itu kepada agama, bangsa dan Negara… InsyaALLAH…

..Si Pungguk berlindung didedaunan tatkala hujan mencurah lebatnya membasahi bumi malam ini… pungguk akur hujan terpaksa dicurahkan sebagai keperluan kehidupan… apabila hujan reda… pungguk kembali cuba mencari rembulan walaupun dalam kebasahan dan kegelapan… ~ Aim_Aitch

Monday, April 9, 2012

Kisah Hati


...Kisah Hati...

Assalamualikum semua, alhamdulillah... aku tetiba ada mood nak menaip tengah memalam buta nieh, jam sekrang nieh dah pukul 1.15pagi.. tengah dok buat kerja... tetiba dok layan feeling dkt youtube plak... lagu ini... hurmphh... aku jarang layan... tapi bila lelama layan... makin best plak... ada feel gak lagu nieh... sedey laaa...ermm entah la...meh aku share lirik dia sekali la...

Hatiku hatimu
Menjadi satu cinta
Ku rasa hadirmu
Menyempurnakan aku
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Chorus
Cinta kau dan aku
Takkan mungkin bersatu
Untuk saat ini di dunia ini
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya
Tapi cinta bukan milik kita
Semua harus berakhir

Ulang Chorus
Mungkin kita bersama
Nanti di atas sana
Biar ku setia menjaga cintamu

Ulang Chorus
Biar ku setia menjaga cintamu
Selamanya
 hurmphh... dah baca lirik dia kan? sedihkan jika sebuah cinta itu tidak kesampaian... wahh.. jiwang sekali aku malam ini... takpe... sesekali jiwang apa salahnya... dari dok pening layan kerja ja.. dua puluh empat jam kerja.. sampaikan aku terasa cam kerja opis ada sikit terabai... then kehidupan aku pon sedikit terabai... kekadang main dgn anak-anak tu sampai sejam dua pon terasa cam tak puas... insyaALLAH.. demi empire Aim_Aitch untuk mengembang dan membesar.. terpaksa la aku relakan tidoq yg tak cukup camnie... demi masa depan...

"pungguk terbang sendirian malam ini, tercari-cari arah sinar rembulan, namun awan tebal menutupi seluruh pelusuk cahaya sehingga pungguk terpaksa hinggap didedaunan" ~ Aim_Aitch

Thursday, March 29, 2012

...Wow! Hampir Setahun Sudah...

Assalmualaikum kepada semua yang sudi singgah disini,

Dah lama sangat tak cuci sawang dalam blog nieh... naseb baek masih jumpa jalan ke sini, alhamdulillah...

hurmph... nak tulis apa nieh? actually banyak benda nak tulis nieh.. tapi nak start tang mana pon taktau nieh... rasanya kelahiran Muhammad Hafiy Ziqri Bin Mohd Hazir pon aku tak citer dalam nieh lagi kan?? inilah fenomena sekarang ini... fenomena Facebook (FB) abeh semua blog dan forum-forum jadik lumpuh...

Dengar kata blogspot nieh pon akan berwajah baru start 1st April nieh... humrphhh... masing-masing nak tarik semula pengguna la kot... okeh.. berbalik kepada anak bongsu den tuh... beliau dilahirkan pada 06.06.2011 melalui pembedahan jugak.. so itulah anak/zuriat terakhir aku... (bila tgk last posting dalam blog nieh... tudia haihh... setahun yang lepas!) kuikuikui...

Muhammad Hafiy Ziqri yang bermaksud "Memuji zikir-zikir Allah" telah dilahirkan di Hospital Sungai Buloh... Amanah dari ALLAH S.W.T buat diri aku ini... semoga aku tabah mendidik dan membesarkan semua anak-anak aku nieh... jika disebutkan bab tanggungjawab.. hurmphh.. memang besar tanggungjawab seorang lelaki, suami dan juga bapa nieh...

Meh nak share sket gambar Hafiy dari lahir sampai dah besau dah skgnie...(alamak...takleh nak upload la pulak...apakes server blogger nieh? lenkali la yer..huhuhu) dah siap poei Singapore dah baby aku nieh... aku dulu kecik-kecik tak merasa nak ke negara lain pon... apatah lagi nak naek kapal terbang! itulah bezanya bebudak zaman sekarang dan bebudak time zaman aku nohh... hurmphhh...

Ok... ada org cakap dekat aku seronok mai baca blog nieh sebab aku dok baca aku layan jiwang...selepas hampir nak cecah tahun yang ke 5 aku dok layan blog nieh baru hari ini aku tau... tu pasai teruih mai update sepam nieh...hahaha... btw.. aku nieh jiwang sangat ka? huhuhu.. takde la sangat kan! kalau nak menulis aku suka jari jemari aku nieh tak reti nak berhenti menaip macam sekarang nieh... aku rasa semuanya direct jer kuar dari hati aku.. walaupun pagi tadi hati ni berkecamuk teruk.. tapi hati ni kembali bercantum menjadi sebuah hati yang makin kuat dan kuat dan kuat...

Sebenaranya sebagai seorang lelaki, kita tak perlu malu untuk meluahkan apa yang terbuku dalam hati kita, walaupon kekadang kita rasakan ianya tidak perlu.. tapi sebenarnya kita hanya menidakkan hak diri kita sendiri... kenapa perlu itu berlaku??? kemonnn... tak semestinya jiwang tuh lembut!

okeh... sini ada sikit benda yang aku nak share... kekadang lelaki terpaksa bersikap sedemikian kerana dia merasakan apa yang dilakukannya tidak lagi dihargai... bukan bermaksud merajuk atau putus harapan! tetapi lelaki juga mempunyai jiwa yang harus dibelai... dipujuk.. disemai dan terus dibajai oleh insan yang dinamakan perempuan! ya betulll!!! kami juga "lembut" pada dasarnya... tapi kami diamanahkan untuk menjadi seorang penjaga/khalifah. oklahhh... takmo tulih pepanjang la... ada reja sikit nieh... akhir sekali dari aku...

"pungguk mula berkata-kata apabila mentari petang merapati bumi... tapi dengarkah sang rembulan sedangkan mentari masih terbit" ~ Aim_Aitch