Wednesday, October 20, 2010

Posting Keramat Ke 100 sempena Tarikh Keramat 20102010



Salam...

Nieh dia lagu Keramat Penyokong Bola Sepak Kedah!!!
Sila layan.. :)

Yakinkanlah diri sendiri
Berjuanglah sejiwa murni
Tekun berani sesungguh hati
Demi sukan mengharung negeri



Biar jasa jadi kenangan
Hijau Kuning lambang kemegahan
Jelapang Padi tempat sanjungan
Negeri Kedah Darul Aman



Kedah, Kedah pantang kalah
Walau sakit jatuh dan rebah
Bangun lantas semula gagah
Bajur lalu melintang patah



Hijau Kuning tanahku
Darul Aman negeriku
Hijau kuning darahku
Negeri Kedah negeriku



Kedah, Kedah pantang kalah
Walau sakit jatuh dan rebah
Bangun lantas semula gagah
Bajur lalu melintang patah



Hijau Kuning tanahku
Darul Aman negeriku
Hijau Kuning darahku
Negeri Kedah negeriku
Negeri Kedah negeriku

Boleh di download DISINI

Monday, October 18, 2010

Wajarkah si Suami "Mabuk"

Salam semua pembaca yang sudi singgah dekat sini... mana aku nak cari kekuatan untuk tukar template nieh yer? dah lama pakai template nieh... takpa.. itu nanti-nanti la.. bukan main point pon aku nak luangkan masa citer pasai mende tuh...

Topik arini... wajarkan si suami menanggung "mabuk" ketika si isteri mengandung? hurmphh... aku nak share la kat sini... dari anak sulung dan anak seken... memang aku jer yg mabuk... isteri alhamdulillah... sehat walafiat...mabuk sekali pon tak pernah... apa tah la pening-pening... tapi bab mengidammm... memang byk... cuma tak pelik-pelik jer...

Hurmph... hari nieh dah hari yg ketiga aku mula pening-pening dan mual di waktu pagi.. dan paling best hari nieh aku dah start MUNTAH... arghh... mem aku pregnant lagi ker? hurmphh... nak kena bawak pi check-up la balik japlagi.. tapi itula... riso gak kalo dia pregnant lagi.. sebab doktor suruh jarakkan dgn yg seken sampai 5-6 tahun... nieh baru nak masuk 3 tahun... hurmphh... tapi nak buat cenna... rezeki... tuhan nak bagi... takkan nak tolak!!! nauzubillah...

Ha.. sebut pasai pragnant nieh.. kebetulan adik ipar aku punya wife pon tgh preggy gak.. dan paling best dapat twin tuhh... dah kompom twin... adakah aku layak dapat twin gak??? hurmphhh... InsyaALLAH... dan kalo rezeki dia mengandung kali ini.. aku nak baby girl dan twin bleh??? hehehe... iyer la.. complete la the last one! tapi kalo ditakdirkan dapat hero jugak... tak apa.. janji sehat walafiat dan cukup sifat.. dah aku bersyukur sgt2 mempunyai waris aku sendiri... darah ini maseh mengalir dan terus mengalir... Amin...

So.. aku rasa cukup la kot update utk hari nieh.. tunggu... next post ya.. tak sure lagi bila.. hehehe... tata!

Tuesday, October 12, 2010

North-south highway - 3rd lanes

Just got this from my friend who builds highways.

This is true! I have another friend who works as pavement contractor and he shared the same thought!

All you frequent users of the North-South Expressway
Be more cautious when driving on the third lane.

North-south highway 3rd lanes

I am a frequent user of our North-South Expressway and I have this IMPORTANT experience to highlight and share:-

I am a building contractor based in Penang with over twenty years of experience and I have been driving my 5 series BMW (latest generation and a dammed solid road-holding car) each time I travelled to KL. Lately, the new extended 3 lanes highway had been opened up for use and since then, I have also been using it quite often.

HOWEVER, when I used it each time it is WET, I can really 'feel' that the new road surface is extremely SLIPPERY! To share with some of you, my car comes with a built-in traction control mechanism (skidding prevention mechanism) and you can feel it each time it is activated. Previously, I don't come across this kind of slippery feel except when I drive over a paddle of water at certain speed.

From my observation as a building contractor, the 'wearing course' of the new road surface could be TOO FINE OR TOO SMOOTH and TOTALLY UNSUITABLE for highway use!

The wearing course (top premix layer) mix design for highways should be of minimum 20mm coarse aggregate mix that will give us the required bond between the surface and our tyres. Fine wearing course (14mm coarse aggregate size and below) is only suitable for normal road. (A proper test is needed to be carried out to determine the mix design of the wearing course).

Since the opening of the three lanes highway, I had seen cars skidding in front me or in the opposite direction and approximately 2 weeks ago, one of my friends who is also a frequent user of our NSE, came to share with me about his slippery feeling as well as the many skidded cars he had seen lately.



I am highlighting this to TV3 and The Star with the hope that a thorough investigation could be carried out immediately to find out how or what causes the bus to skid. A proper and independent test needed to be carried out urgently to determine the design mix of the wearing course. THIS CAN SAVE LIVES.



IF YOU ARE USING THE NEW LANES AND IF IT IS WET, MAKE SURE YOU DRIVE SLOWLY!!!!

Monday, August 2, 2010

Aku Wanita!

kau lelaki...
perbuatan mu membuatku begitu naif...
renungan mu menghantui diriku...
perbualan mu menyelubungi rindu...
sentuhan mu menusub jiwa...

aku wanita...
tabah mengurus segala...
kau lelaki...
akur atas mengikut kehendaknya...

aku wanita...
terus cuba dan terus mencuba...
demi sebuah nikmat di dunia..
kau lelaki...
pantang di robek nafsu...
pasti akan rebah di pangkuannya...

kini kita telah disatukanNya...
demi membina sebuah istana...
atas dasar namanya Cinta...
kita tidak dapat berpisah kernanya...

Wahai Sang Pencinta!

Hari ini aku kembali...
menyambung langkah pertama satu-persatu...
menyusuri hutan yang penuh onak dan duri...
tidak ku pasti dimanakah penghujungnya itu...
tatkala aku singgah di tempat nan indah...
namun aku sedari ianya bukan milikku...

langkah nieh harus diteruskan...
diriku harus meneruskan...
seluruh kudratku digagahi jua...
demi mencari dirimu wahai sang pencinta...
aku tidak harus akur dengan segalanya...
kerna akulah penentu segala-galanyanya...
selagi nyawa masih dipinjamkanNya...

perjalanan ini masih muda...
pemandangan indah menantiku dihujung sana...
tabah dan redha bukan penyelesaiannya...
kerna aku adalah manusia...
tapi aku bukanlah tamak dan haloba...

Wednesday, July 28, 2010

Soal Hati?

Didalam kekerasan terselit sebuah sentuhan kelembutan...
ianya akan hadir tatkala fikiran dibuai kerinduan dan kesepian...

kekusutan dan kesimpulan tidak akan terlerai dengan paksaan...
tetapi ianya dapat digubah menjadi sesuatu yang indah...
tatakala keimanan dan ketakwaan disulamkan...

perbuatan hanya ditafsirkan secara normal...
apabila seketul gumpalan darah tidak dititis sifat kebencian...

amat mudah kita melihat sesuatu...
tetapi tidak mudah untuk kita mentafsirkannya...
lantas otak berfikir tanpa diarah...
tangan melakukan tanpa disedari...
hati mula berkata-kata...
tapi adakah ianya cinta???

Copyrighted by : Aim_Aitch

Tuesday, July 13, 2010

Value has a value only if its value is valued???

"Imagine life is a game in which you are juggling some five balls in the air. They are WORK, FAMILY, HEALTH, FRIENDS and SPIRIT, you're keeping all of these in the air. You will soon understand that work is a rubber ball. If you drop it, it will bounce back. But the other four Balls - FAMILY, HEALTH, FRIENDS and SPIRITS - are made of glass. If you drop one of these; they will be irrevocably scuffed, marked, nicked, damaged or even shattered. They will never be the same. You must understand that and strive for it."

Work efficiently during offive hours and leave on time. Give the required time to your family, friends & have proper rest

Value has a value only if its value is valued.

Wednesday, May 26, 2010

15 Rahsia Wanita...

1. Bila sorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2. Bila dia tidak menghiraukan anda selepas anda menyakiti hatinya,lebih baik anda beri dia masa untuk menenangkan hatinya semula sebelum anda menegur dengan ucapan maaf.

3. Wanita sukar nak cari benda yang dia benci tentang orang yang paling dia sayang (sebab itu ramai wanita yang patah hati bila hubungan itu putus di tengah jalan).

4. Sekiranya seorang wanita jatuh cinta dengan seorang lelaki, lelaki itu akan sentiasa ada di fikirannya walaupun ketika dia sedang keluar dengan lelaki lain.

5. Bila lelaki yang dia suka dan cinta merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6. Wanita memang sukakan pujian tetapi selalu tidak tahu macam mana nak menerima pujian.

7. Jika anda tidak suka dengan gadis yang sukakan anda separuh mati,tolak cintanya dengan lembut, jangan berkasar sebab ada satu semangat dalam diri wanita yang anda tak akan tahu kerana bila dia dah buat keputusan dia akan lakukan apa saja.

8. Sekiranya sorang gadis mula menjauhkan diri dari anda selepas anda tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika. Sekiranya anda masih ingin menganggap dia sorang kawan, cubalah tegur dia perlahan-lahan.

9. Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10. Jangan sesekali beritahu perempuan yang mereka ni langsung tak berguna.

11. Bersikap terlalu serius boleh mematikan mood wanita.

12. Bila pertama kali lelaki yang dicintainya dalam diam memberikan respon positif, misalnya menghubunginya melalui telefon, si gadis akan bersikap acuh tak acuh seolah-olah tidak berminat,tetapi sebaik saja ganggang diletakkan, dia akan menjerit kesukaan dan tak sampai sepuluh minit,semua rakan-rakannya akan tahu berita tersebut.

13. Sekuntum senyuman memberi seribu erti bagi wanita. Jadi jangan senyum sebarangan.

14. Jika kamu menyukai seorang wanita, cubalah mulakan dengan persahabatan. Kemudian biarkan dia mengenalimu dengan lebih mendalam.

15. Jika sorang wanita memberi seribu satu alasan setiap kali anda ajak berjumpa, tinggalkan dia sebab dia memang tak berminat dengan anda.

Against All Odds...



How can I just let you walk away
Just let you leave without a trace
When I stand here taking
Every breath with you oohhhh
You're the only one
Who really knew me at all

How can you just walk away from me
When all I can do is watch you leave
'Cause we've shared the laughter and the pain
And even shared the tears
You're the only one
Who really knew me at all

So take a look at me now
'Cause there's just an empty space
There's nothing left here to remind me
Just the memory of your face
So take a look at me now
'Cause there's just an empty space
And you coming back to me, is against the odds
And that's what I've got to faceeeee

I wish I could just make you turn around
Turn around and see me cry
There's so much I need to say to you
So many reasons why
You're the only one
Who really knew me at all

So take a look at me now
'Cause there's just an empty space
There's nothing left here to remind me
Just the memory of your face
So Take a look at me now
Cause there's just an empty space
But to wait for you is
All I can do
And that's what I've got to face.
Take a good look at me now
'Cause l'll still be standing (standing here)
And you coming back to me is against all odds
That's the chance I've got to take
(chance I got to take, got to takeeee)

Yeahhhhh
Take A look at me now
(Take A Look at me nowwwww)

Monday, May 24, 2010

Kasih Abang...



Salam... hati aku tersentuh sangat-sangat apabila tgk gambar nieh... secara tak lansung bila gambar nih di pandang... hati aku teringatkan anak-anak aku... kenapa yerk??? semakin tua semakin cepat tersentuh hati aku.. ermm..... Mifzal mampu jaga Hariz sampai ke tahap nie tak yer??? aku harap dia dapat jadi seorang abang yg TERBAEK dari kaca mata aku la... pembimbing, pelindung dan seorang yg bertanggungjawab dalam segala aspek ...

Huh! xde idea nak ckp apa woo... serabut plak aku bila fikirkan masa depan anak-anak nieh... anak-anak tanpa ibubapa mungkin begini lah jadinya... terpaksa harapkan belas ihsan dari org sekeliling... tak sanggup aku tgk bebudak camnie... alangkah tabahnya seorang abang jika dia sanggup susah payah sebegini demi adik darah sedaging dia? sedangkan tanggung jawab itu sepatutnya di pikul oleh org yg lebih tua dari dia.. tatkala diri dia pun maseh memerlukan kasih sayang dari insan yg bergelar ibu dan ayah... ternyata kasih abang ini terlalu bermakna.......

takmo emo-emo dah... nak sambung buat keje... wassalam...

aPabila Kotak-Kotak Plastik Berhuruf di Ketuk-Ketuk Jari Jemari...

Love is missing someone whenever you're apart, but somehow feeling warm inside because you're close in heart...

Kau bukan milikku, dah ku tahu segalanya…
Namun hati ini dah terukir namamu…
Mana mungkin aku mampu hapuskan
Ukiran namamu dihatiku…
Pedihnya sekadar menjadi penyinta bisu,
Lebih pedih bila tahu kau milik seseorang…
Aku tak mampu lakukan apa-apa…
Hatimu tak mungkin dapat ku takluki…
Aku sedar hati aku milikmu…
Tapi hatimu miliknya…


A goodbye isn't painful unless you're never going to say hello again.........

Friday, May 21, 2010

Puing Cinta

Salam... sila play dan dengar lagu nieh ya! :P
Banyak makna tersirat woo dalam lagu nieh... hurmphh....
i likeeeee....



di alam cinta...
rindu mengejar masa...
pilu kan terasa...
menikam nikam jiwa...
di dalam cinta...
cemburu kan bertakhta...
menguji nguji kita...
menguji segala...

kini aku terapung...
bagai lelayang...
bertalikan rindu...
turut bergulung...
janji dulu dilafaz...
masih kan tersimpan...
di dalam rongga nafas...
untuk di telan senang...

engkau dan aku...
dibuai asyik merindu...
dan kini dipertemu...
pada janji dulu...

engkau dan aku...
bersua di taman kalbu...
nikmati keharuman...
di laman keasyikkan...

engkaulah kasih...
engkau cahaya...
engkaulah saja...
engkau segala...

tiada antara...
tiada angkara...
tiada durhaka...
kau meruntun jiwa...
saling mempercaya...
bunuh sangsi prasangka...
dendam kasih kita...
hingga ke garis@sadisnya...(tak sure yg mana satu)

cinta dan rindu...
jika di pupus ia...
kita hilang syahdu..
bermula merana...
cinta punya sakti...
terapi untuk diri...
doa jadi teman...
akan tenang nafas...
serrrr....


Huh! penat cari lirik lagu nieh tak jumpa-jumpa...
dah jenuh google dah tau... so aku amek keputusan nak dgr sejibik-jibik apa yg Mael nyanyikan..dgn bantuan Anip_Sama kami berjaya gak dapat full lirik... huhuhu...

so kepada pembaca yg budiman sila baca dan fahami apa maksud sebenar penulis lirik lagu ni ya.. lagu rock..tapi makna... perghhhh... best kan?? ini je posting untuk ari jumaat... sepatutnya ari jumaat bagi tazkirah...tapi... hahahaha... layan...

Tuesday, May 4, 2010

Hari Yang Ke 5...Demam?

Salam...

Bukak-bukak blog nieh ada plak draft yg blom aku publish rupanya... boh skali la bawah nieh.. hehehe..

"Huh! kehidupan semakin bosan dari hari ke hari...kenapa ini semua berlaku??? owhh... tuhanku tunjukkan kepada ku jalan yg benar... aku semakin terpesong jauh... adakah ini dugaan aku ketika ini? ermm... blog nieh bertujuan untuk meluahkan perasaan ke??? kire boleh la camna pon.. kenapa aku bosan sgt2 nak jejak kaki datang opis sejak dua menjak nieh? pasai pa entah.. adoi...semua nieh buat aku semakin bosan... tapi byk lagi kemuncak hidup yg belom aku capai... masih byk impian yg belom dinyatakan.. kemana hilangnya diri ku sejak dua menjak nieh? aku hanya mampu mengeluh sendirian di hadapan PC tanpa bercakap apa-apa... hanya tika waktu ini otak dan jari jemari jer sedang bekerja.. owhh.. semakin laju aku mula menaip... dan otak ini mula menyuruh tangan berhenti menaip dan mengambil rokok sebatang untuk di hisap....

otak dan jari jemari kembali bekerja... sekarang ini merata2 radio asyik dok promo tentang 2 alam.. dr. rozmey ke hapa ka? aku taktau apsal aku meyampah dgn dia aku pon taktau..."


ermm... baru aku perasan yg draft tuh aku tulis sebelom aku demam.. tapi itu la.. aku pon pelik.. takkan demam sebab aku meluat dgr promo pasai dua alam tuh kot... takpa.. nanti kuar filem dua alam tuh aku nak tgk.. gempak sgt ka?betoi-betoi tersentuh ka citer tuh...dan demam nieh pun satu hal...demam apa nieh yg sampai dah masuk hari yang kelima dah nieh... dah pegi check semalam tapi doktor tuh ckp demam biasa jer..ubat dia kasi mmg kuat la... skgnie aku dok tunggu nak makan ubat sebelom tido nieh.. dah dekat pukul 12 pong..arap-arap esok kembali bertugas seperti sedia kala... huhuhu...

nieh antara penguat semangat time demam-demam nieh... komen2 dari kengkawan dari FB la... thankss kengkawanku...tak lupa gak yg dok boh pesanan-pesanan para sahabat bagi bertambah kesedaran dalam diri nieh..antara pesanan yg best..aku quote kat sini la..

Ketiga-tiga nieh di coretkan oleh En. Sulaiman Bin Ibrahim... hehehe.. tq prend!!! i'm really appreciated it.....

1. Nabi s.a.w bersabda: "Tidak ada seseorang Islam yang ditimpakan sesuatu yang menyakiti, iaitu penyakit atau lainnya, melainkan Allah gugurkan dengan sebab itu dosa-dosanya, sebagaimana pokok menggugurkan daunnya (pada musimnya yang tertentu)."

2. Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya Tuhan Yang Maha Suci dan Maha Tinggi berfirman: "Demi kemuliaan dan kebesaranKu! Aku tidak akan mengeluarkan dari dunia (mematikan) seseorang - yang Aku hendak mengampunkan dosanya sehingga Aku sempurnakan balasan tiap-tiap kesalahan yang ditanggungnya, dengan ditimpakan penyakit pada badannya, dan kepicikan pada rezekinya."
-Anas r.a

3. Dari Abdullah r.a katanya:”Aku datang mengunjungi Rasulullah s.a.w ketika beliau sakit, lalu kusentuh baginda seraya berkata:”Ya Rasulullah! Demam anda bertambah teruk.” Jawab baginda,”Memang demamku sama dengan demam dua orang kamu. Kataku pula, “Semoga anda mendapat pahala berganda pula.” Jawab baginda:”Semoga!” Kemudian sabda baginda pula:”Tidak ada seorang muslim yang ditimpa cubaan berupa sakit dan sebagainya melainkan dihapuskan Allah Taala dosa-dosanya, seperti pohon kayu menggugurkan daunnya.”
(Muslim)


hurmph... walaupun arini aku tak pegi keje..tapi best gak ler dpt luangkan masa dgn org yg tersayang... hikhikhik... mesti dok pikiaq lain nieh ampa nieh..aku dok spend masa dgn mifzal la.. pukul 7am tuh dah siap mandi..tapi sakit kepala sgt-sgt.. tak jadi la nak pegi keje... mifzal pon start demam dari mlm semalam...pehtu aku ckp kat zue nak rehat dirumah la.. dalam kul 9pagi aku dgn mifzal kuar gi breakfast...

walaupun lepas balik breakfast pagi tadi aku terus tertido... iyer la.. kalo kena ubat tuh mmg layan la tido.. tak larat nak angkat kelopak mata nieh... aku bukak laptop... bagi dia layan game... tapi sat jer la.. dalam kul 11 aku dah bgn....mana tak bgn..dia kaco sebab dah boring main game... hehe...

tapi bila terkenangkan anak-anak..kadang-kadang risau woo bila fikir balik depa punya future camna... camna depa nak tempuhi idop ini kalo kita sebagai ibu bapa tak ada depan depa..didik depa..tunjuk jalan kat depa.. for sure depa tercari-cari jalan kan? hurmph... anak-anakku..abah harap.. abah dapat didik ampa semua sampai besaq la... insyaALLAH..(pasai sedih plak nieh)

makin tua makin mudah tersentuh aku nieh.. dah tua ker? org citer dkt radio pon kalau cam tersentuh aku buleh meleleh ayaq mata time dok drive... tambah-tambah kalo bab ayah dan ibu la.. tak kira la bab apa pun... mesti aku ingat kat abah dan mak di kampung... huhuhu..(dah sedih nieh) hurmphh.. bab umur tuu.... aku baru nak masuk 30an la... blom tua lagi... aduih..tahun depan dah menokok 1 anak tangga la angka depan umor aku nieh? hurmphhhh... byk lagi cabaran dalam kehidupan nieh... jom la tidoq.. toksah dok pikiaq sgt... esok nak reja... hehehehe...

Wednesday, April 21, 2010

...Kini Tinggal Kenangan...

Saleem – Tinggal Kenangan

Pernah ada rasa cinta antara kita
Kini tinggal kenangan
Ingin ku lupakan semua tentang dirimu
Namun tak lagi kan seperti dirimu
Oh bintangku

Chorus
Jauh kau pergi meninggalkan diriku
Di sini aku merindukan dirimu
Kini ku coba mencari penggantimu
Namun tak lagi kan seperti dirimu
Oh kekasih

Pernah ada rasa cinta antara kita
Kini tinggal kenangan
Ingin ku lupakan semua tentang dirimu
Namun tak lagi kan seperti dirimu
Oh bintangku


Salam semua… dalam kesebukkan seharian bekerja arinie aku luangkan sikit masa nak update blog nieh… pasai pa aku post lirik tuh sebagai pembukaan??? Ermm… lagu ini dedicated by someone to me… especially for me… aku nieh tak update sgt dgn lagu2 nieh..main redah dgr apa yg ada kat radio jer… so bila dgr lagu nieh… best plak… hurmph… thanks to her for dedicate this lovely song… actually we have been together b4… that time aku maseh di ITM arau… tak brapa suka plak nak panggei UiTM coz time aku depa dok upgrading dari ITM ke UiTM..so kami lebih suka panggei ITM… ITM Di Hatiku…. Hehehe…

Ok.. back to the topic... ermm… si Dia bertemu dgn aku semula dalam FB (Facebook) agak terkejut selepas 10tahun terpisah kami bertemu kembali.. itu la.. dunia nieh kecik ajer..tak kemana-mana pong.. Cuma aku maseh dalam keadaaan terkejut sehingga la sekarang nieh (time aku update blog nieh pon…) aku tak sangka… tapi syukur Alhamdulillah… kami dah ada keluarga masing-masing… so skgnie just be a friend..hopefully will become Bestfriend someday!!… bukan apa.. sometimes terkenang kenangan lelama..cepat-cepat aku fikirkan anak2 dan isteri…. So macam tuh gak ler aku harap dia pun… Cuma skgnieh masing-masing kena control emosi.. faham betoi-betoi kedudukan masing-masing… perkara yg dah lepas tuh lepas la… jodoh tak kesampaian.. just TINGGAL KENANGAN ajer… nak buat camna.. tapi… boleh ker????

Kepada Puan yg juga cikgu di sebuah sekolah di Utara tanah air… anggap la itu semua mimpi-mimpi indah kita bersama… kita tidak ditakdirkan bersama… jangan la bersedih-sedih lagi.. kehidupan keluarga kita sudah melangkah jauh… apa yg TINGGAL KENANGAN tuh biarlah menjadi memori abadi…. Kehidupan keluarga kita paling penting pada waktu ini… besarkan anak-anak sebaik mungkin… berikan sepenuh kasih sayang pada pasangan masing-masing.. ..

Dikesempatan ini.. aku nak mintak maaf secara terbuka di alam maya ini disebabkan aku yg meninggalkan diri dia sewaktu ketika dahulu…mungkin kehadiran aku dalam dirinya hanya seperti Pelangi petang…. Mewarnai hidupnya hanya seketika…kemudian aku pergi menghilangkan diri…tanpa muncul kembali… ternyata selama peninggalan aku dirinya amat-amat terseksa… hasil dari luahan perasaan masing-masing kami tidak dapat menahan limpahan air di kelopak mata ini… Maafkan Daku Sayang…. Tapi ingatlah bahawa itu semua TINGGAL KENANGAN….

Cheer up… chill… lets enjoy our life… until the end….

Kepada pasangan masing-masing (my lovely wife and her hubby) please read this with open mind.. anggap la ini hanya luahan dari hati ke hati bekas kekasih.. saya mohon ampun dan maaf…. Apa yg penting semua itu dah TINGGAL KENANGAN ….


***klik pada gambar untuk gambar besar.

Thursday, January 21, 2010

Help... i'm looking for "The New Me"

Salam to all my readers or whoever suddenly drop in this blog then read this post!

actually i start this morning with full of passion... welcome these day with full of love and hope will full fill it with all the colour of life... but when i landed in front of my PC all this wonderfull wishes has gone...gone!!

sometimes i just wondered..why Allah S.W.T created all this shit people around me?? ya.. maybe to made me a better person in future.. but... it kept repeated over and over again.. why?? hurmphh.. better i must go take a wudhu' first and continued my babling in this blog... ya lah... only once in year i'll be like this morning... hahaha...

arrhh... malas dah nak menaip dalam bahasa asing nieh... baik kembali ke bahasa ibunda... kalau bahasa asing nieh tgh marah ja dia buleh kuar secara laju.. nieh dah cool balek... baek aku mula menulis cam biasa... apa yg aku nak citer nieh aku dah agak tak tahan la keje gomen nieh... baru 3tahun... perlu ka aku servis lagi 22tahun dalam gomen??? hurmphh.. dah la keje yg tak memajukan minda seperti aku dalam swasta dulu... keje dalam gomen nieh sikit2 semua org nak busuk hati...back stabber berlambak-lambak... apa salahnya kita sesama shared...majukan sektor awam nieh...nieh tak.. semua nak jaga periuk nasi masing2..selfish..then sanggup tabur pasir dalam periuk nasi org lain skali tuh...

dah muak aku sebenarnya dalam pesaingan yg tak sehat nieh...dulu aku ingat aku dapat handle dan layan dgn kerenah yang macam nieh..tapi rupa-rupanya keadaan semakin memakan diri aku sikit demi sikit... nak kata redho jer pun tak boleh gak... hurmph... camna nak cakap arr... delima seorang penjawat awam macam nie la kot yer tak?

hurmphh... dalam kesebukkan dok update blog nieh..ada gak kengkawan yg cuba membeli jiwa ini... tahniah... takpa la... pi layan kengkawan sat... nanti la aku hapdate lain... kiranya blog nieh tempat luahkan perasaan ajer la.. buleh tak? bukan jiwang ok... tapi coretan yg tak perlu dibawa kemana-mana apabila hendak dibaca... just online saja.. kehkehkeh... see you in another post ya! chiow.....

Friday, January 8, 2010

Mari Mengenali Marah dan Nafsu Anda!

Assalamualaikum... dalam kesibukkan kerja.. hari ni aku nak kongsi bersama dengan korang tentang marah dan nafsu nieh.. (pas perang besar dengan mem 4 hari lepas...so aku pun mula mencari jalan yg sepatutnya utk mengenal diri aku dengan lebih mendalam...) selama ini tak kenal lagi ker? mungkin rasa cam tak kenal.. tapi yg sebenarnya tak dapat mengawal ajer...bukan tak kenal... so.. aku mula bermuzakarah sendirian......

Imam Ghazali memberikan contoh tentang sifat marah dan mengikut kemahuan hawa nafsu yang menjadi satu daripada punca besar keburukan akhlak seseorang... Sebenarnya kedua-dua tabiat ini boleh dikawal dan dikendalikan dengan melatihnya sedikit demi sedikit. Bahkan agama memang menyuruh kita (manusia) untuk berbuat demikian.

Hawa nafsu dan sifat pemarah itu wajib dikawal dan dikendalikan. dengar tuh kengkawan..WAJIB!!! so salah satu cara yang disarankan oleh agama ialah dengan selalu berpuasa. Untuk menundukkan kedua-dua sifat itu manusia perlu berjuang, sama tarafnya dengan berjuang dalam peperangan jihad. Allah SWT akan memberi ganjaran yang besar terhadap sesiapa yang berjaya dalam perjuangan ini. Sebaliknya mereka tidak berjaya dan hidup dengan menurut kehendak hawa nafsu, tidak kira halal dan haram. Maka akan dibalas dengan azab seksaan yang tidak terperi sakitnya.

Walau bagaimanapun seperti yang diterangkan di atas, nafsu, syahwat dan marah itu ada tempatnya yang memberi faedah kepada manusia. inilah tujuannya Allah SWT memberikan kedua-dua sifat itu. Misalnya manusia mempunyai nafsu untuk makan, maka ia mestilah ditunaikan kerana jika putus makanan maka manusia itu akan mati. Tetapi cara menyediakan makanan dan makan itu hendaklah sederhana sahaja, jangan berlebih-lebihan.

Firman Allah dan Surah al-A'raf ayat 31 yang bermaksud: .."Dan makanlah serta minumlah dan jangan pula kamu melampau-lampau: sesungguhnya Allah tidak suka akan orang yang melampaui batas".


Rasulullah SAW pernah bersabda: "Makanlah serta minumlah dan bersedekahlah dan juga pakailah (pakaian yang baik-baik serta berhiaslah) asalkan jangan kerana bermegah-megah dan menyombong diri, dan jangan pula melampau-lampau, kerana Allah suka melihat kesan nikmat-nikmat Nya kepada hambanya".


Kesimpulannya disini, tujuan dikawal hawa nafsu bukanlah hendak mencabutnya sama sekali dari akar umbinya atau menghapuskannya dari tubuh manusia yang dituntut hanyalah untuk mengembalikannya ke tempat yang benar dan sederhana. Sifat marah misalnya, dituntut agar tahu mempertahankan diri, jangan sampai mendiamkan diri atau terlalu pengecut walaupun diri atau umat Islam seluruhnya diancam dan dimusuhi, demikian juga jika hhukum-hukum agama dipersenda dan dicabuli. Sabar ada batasannya. jangan sampai dipijak. jangan sampai maruah dijatuhkan.

Dalam hubungan ini, Rasulullah SAW pernah bersabda: "Sebenarnya aku ini seorang manusia. Aku marah seperti mana manusia marah (Hadis Riwayat Muslim dan Anas)

Dalam usaha melatih diri untuk mengawal hawa nafsu, kadang-kadang nafsu syahwat itu dapat menguasai jiwa manusia sehingga akal yang sempurna pun terlepas daripada mengendalikannya, tidak terdaya untuk menahannya daripada melakukan perkara-perkara yang keji atau maksiat. Tetapi apabila ia segera menyedari keterlanjurannya itu lalu bertaubat dan berazam untuk kembali kepada yang benar, maka insya Allah ia akan berjaya dan budi pekertinya akan berubah semula kepada yang baik dengan izin Allah.
ya... InsyaAllah...

Tuesday, January 5, 2010

Antara Hadis Yang Menarik @ Permulaan 2010

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'

Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir, kamu tidak akan bersedih.'

Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga) tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi

Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun dari nabi atau malaikat.'


Assalamualaikum...

alhamdulillah... masih diberi peluang oleh Allah S.W.T untuk melihat tahun 2010, tahun yang mungkin penuh dengan cabaran dan dugaan dariNYA dan aku berharap dapat menempuhinya dengan penuh keredhaan..Amin!

tahun ini buat pertama kalinya dalam hidup aku mendaftarkan anak ke tadika... walaupun baru menjejakkan kaki ke tadika.. terpancar cahaya keinsafan dalam diri aku.. dah semakin tua rupanya aku ini... agak terlalu lama aku hanyut dengan dunia aku... senyuman mifzal dihari pendaftaran membuatkan aku sedikit terasa sebak... sebab terasa gembira dengan amanah yang dikurniakan oleh Allah S.W.T telah dapat ku besarkan dan mula mendapat pendidikan yang sewajarnya... walaupun baru di tadika... secubit harapan telah timbul dari hati dan sanubari aku... semoga dia berjaya!

ya.. mungkin itulah yang dirasai oleh setiap ibubapa apabila melihat anak-anaknya melangkah selangkah demi langkah di alam pembelajaran... tapi masih jauh perjalanan itu dan mampukah aku membesarkan dia menjadi umat islam yang amat berguna untuk agama,bangsa dan negara? semoga apabila mifzal dan hariz bila sudah pandai membaca, bacalah blog ini wahai anak-anakku...

ketahuilah bahawa abah sentiasa menyayangi kita sekeluarga...Amin...