Tuesday, July 22, 2008

Cerita Dia Macam Nie...

Salamzz...

Bosan plak dekat opis arinie... walaupun ada lagi 3 minit mesyuarat aku belom siapkan... satgi la kot baru aku nak sambung buat... sekarang nie tengah proses permohonan pekerja asing nie.. hampeh tull.. banyak gak keje gomen nie sebenaqnya... tapi tak kesah la... keje ler selagik ada keje... tapi bukan sebab tu aku nak citer kat sinun... cerita dia macam nie...

Terima kasih la dekat lieBM@Penang... aku pun dah taktau dia jadik Lie apa sekarang nie... BM ka Penang ka... tapi sekali lagik la aku ucapkan terima kasih kerana rajin sungguh mengreunionkan kami yang exsmtsp1 nie dengan bermacam-macam cara... friendster la... blogs la... fotopages laa... kira ok la dia tak kawen lagik... nanti dah kawen... arap-arap dia rajin camni gak ler.... huhuhu... tapi... bukan pasai tu jugak aku nak cerita kat sinin.... cerita dia macam nie...

Pagi ini... aku bangun nak datang kerja pun dah lambat tadi.. pukul 7.30 baru bangun.. bukan apa itu la akibat dia kalau dah bangun pastu tidoq balik... bukan tidoq balik ye.. pembetulan... tertidoq!... aku bangun kul 6.30... pastu sambil dok baring kat atas katil tu cam biasa la rutin harian.. aku pun amik remote tv... layan MHI... tengok la celoteh diaorang... yang paling penting sekali aku nak tengok Headline paper setiap ari.. itu ajer... pastu dah lambat tu... apa lagi... upacara merempit pun bermula... hukhuk... (dah time bujang camnie... tak terurus sikit kehidupan nie... actually iron baju pun pagi tadi gak...pas mandi... kul 7.45... hehehe) tapi... apa raa... bukan pasai nie yang aku nak cerita sebenaqnya... cerita dia macam nie...

Kira-kira pukul 10pagi tadi... aku tengok dekat luar tingkap opis nie... tetiba ajer dengar bunyik cam suara orang perempuan menjerit...apa lagik... aku tarik la blinding nie... pastu tengok dekat luar dah macam pukul 7pm... punya la gelap... pastu bunyik tu datang lagi... setelah aku teliti punya teliti... rupa-rupanya bunyik tu datang dari pokok depan opis nie... coz angin tiup punya la kuat... dalam 5minit lepas tu... hujan pun turun dengan lebatnya... sampaikan ada 2@3 buah kereta terpaksa berhenti di tepi jalan... sekali lagik.. tiba-tiba... mata aku menjadi pedih... pedih yang amat sangat... sebab... aku dah mengantuk! hehehe... iyer la pekena nasi lemak.. itu yang berlemak ajer nie... tapi bukan cerita nie jugak.... cerita dia macam nie...

Sentuh pasai lieBM@Penang tu... aku dok baca blog exsmtsp1 tu laa... pastu bila tengok gambar cikgu halim nie... terkenang aku time dedulu... time aku kene rotan dengan dia... time aku kene tampar dengan dia... huhuhu... kire cam best gak la time tu... rasa best sebab bak jadik budak jahat... apa ra fikiran bebudak separa matang camtu laa... tapi sayu seketika hati aku... mengenangkan jasa Pak Halim (panggilan waktu tu coz dia ketua warden)... bukan apa.. sebab dia la sebagai salah seorang cikgu yang banyak mendislinkan aku waktu tu... kita nie bila bab orang dok tegur tu... time tu la paling kita tak suka... semua mende yang kita buat kita rasa betoi... betoi dak? dah tak pikir yang mana baik... yang mana buruk... haa... yang nie la cerita yang sebenaqnya aku nak cerita.. nie pun aku terpaksa pendekkan cerita nie sebab ada keja urgent plak nie...oklah... chin chiow....

Gambar Ehsan Dari Blog exSmtsp1



Selamat berjumpa kembali cikgu!!! - Fotopages.com

Semoga Berjumpa Lagi Cikgu... Jasamu Tetap Ku Kenang... Teruskan la Usaha Murnimu Wahai Guruku... Aku Berbangga Menjadi Anak Didikmu...

Wednesday, July 9, 2008

Disaat Kehilangannya... Tak Sanggup Aku Nak Tempuhinya Lagi...

Assalamualaikum...

Hari ini aku terasa cam tak besh sangat-sangat... aku pun tak tau pasaipa... tapi kalau ikutkan kalendar dekat depan aku nie dah 17 hari aku terpisah dengan zue dan anak-anak aku... tapi bukan pasai mende tu yang aku nak cerita ni... just nak ceritakan serba sedikit pengalaman kedua aku menunggu anak kedua dilahirkan!

Setelah semuanya telah diaturkan pada 12/06/2008 di HTAR, satu berita agak kurang menyenangkan aku jugak la... zue nak kena operate jugak pada keesokkan harinya 13/06/2008... dengan alasan baby besar coz tulang dia kecik... so aku cuba bertawakal... bagi chill sket... then zue pun admit la dekat HTAR tu...

Esoknya tu aku pun dah persiapkan la diri aku nie nak tempuhi segala kemungkinan yang berlaku... pukul 10 pagi aku dah sampai di HTAR.. aku telefon zue, coz time tu tak buleh nak naik jumpa dia lagi... walaupun dok first class punya wad...tak buleh naik jugak...hampeh tull... pastu dia cakap pukul 11 japlagi nak operate dah... dalam pukul 10.30 aku pun naik la jumpa dia... dah sayu sangat-sangat aku time tu... tapi aku tak tunjukkan dekat zue la... just whispering to her "remember... a part of me always inside of you and a part of you inside of me forever!... bykkan berzikir kat dalam nanti..." lepas aku jumpa dia dalam 15min... dia pun di usung keluar dari Wad 1D tu masuk ke dalam dewan bedah... mifzal time tu nak ikut ajer mama dia masuk sekali dalam dewan bedah... tapi aku dukung dang pujuk dia bawa turun ke surau...

Sampai aja dekat surau... aku mula solat-solat sunat... then aku baca yassin... baru ajer akunak start baca yassin... zue telefon... terkejut gak aku time tu... betoi ka nie... aku pun jawab laa... pastu dia ckp.. terpaksa postpone... coz ade emergency... pakar bedah terpaksa buat yang emergency dulu... dipendekkan cerita... pukul 1 tu dia sms aku ckp dah nak masuk balik dah... aku dekat surau tu... teruskan aja bertawakal... zikir apa yang patut... then 10min camtu zue telefon aku lagi sekali... dia kata lagi sekali kena postpone... coz ada lagi satu emergency... kali nie satu kes tu.. baby dok melintang...sampaikan tangan sebelah dah terkeluar pun... so aku kuatkan semangat dia.. zue dah sebak sangat... sebab dah dua kali keluar masuk dewan bedah tu...

tepat pukul 4 petang, zue telefon lagi... dia kata dah nak masuk kedalam dewan bedah buat kali yang ketiga... then aku hanya mampu bersabar... tepat pukul 4.30 petang aku pun naik la keatas...menunggu dia di luar dewan bedah... tunggu punya tunggu... mifzal dah kebosanan... aku bawa dia gie main dekat bawah... bawa beli air... macam-macam laa... pastu pukul 5.30 aku pun naik balik ke atas... coz time tu mak mertua,adik ipar dan ayah mertua aku dok tunggu dekat sana... aku naik ajer kejap.. mifzal taknak duduk... dia nak turun kebawah... nak main playground tu... actually aku dah tak larat nak layan dah... dia tu kan hyperactive... so aku tak kasi la... aku bagi dia makan popcorn... dia lepak la... dok elok-elok lepak kat atas tu ayah mertua aku pi ajak mifzal turun main dekat bawah... time tu aku tak berapa sedap hati dah... aku ckp kat ayah mertua aku agak keras la..."tak payah la ayah... sat gi ayah tak larat nak jaga dia..." ayah mertua aku ckp takpa ayah ada... last-last dia bawa turun jugak mifzal....

tepat kul 6 petang... ayah mertua aku berlari naik ke arah aku... dia tanya aku..."nampak mifzal tak?... mifzal hilang nie...." betapa berderaunya darah aku time tu... terasa ketar seluruh badan... aku terus berlari ke playgound tu... memang dia tak ada... terus aku kerahkan mak mertua,ayah mertua dan adik ipar aku pergi mencari mifzal.... aku pulak dah macam hilang arah... semua budak2 yang aku nampak dekat situ... semuanya dah macam mifzal... waktu tu hanya tuhan saja yang tahu... macam mana aku... berlari ke sana dan kemari... aku pergi dekat deretan kereta yang tgh tunggu dekat gate HTAR tu aku tunjukkan gambar mifzal dekat hp aku... kebetulan sebelum tu aku ada amik gambar mifzal... senang la sikit aku nak gambarkan dia... dengan baju yang dia pakai aritu.... semua orang cakap tak pernah nampak...waktu tu baru lah aku sedar... macam mana perasaan ayah kepada sharlinie... ayah kepada nurin... dan aku terlalu sebak.. dah tak tertahan lagi aku waktu... aku pun menangis... menangis sambil bertanyakan anak aku kepada orang ramai... dah tak ada perasaan malu aku waktu tu... tapi dalam hati aku.. aku bertanya " ya ALLAH ya tuhanku... kenapa engakau sanggup menduga aku sebegini rupa... isteri belum lagi selamat melahirkan anak kedua... anak pertama pulak hilang..." tapi dalam hati aku begitu yakin bahawa aku sendiri yang akan jumpa sendiri dengan mifzal....

setelah sejam berlalu... aku dah terlalu keletihan... habis satu HTAR tu aku pusing... aku pergi ke pondok polis di HTAR tu untuk buat report... encik polis tu suruh aku pegi buat announcement dekat Pejabat Pengurusan HTAR... aku pun pegi laa... masuk ja dekat pejabat tu... aku terus ja cakap dekat seorang akak tu... "kak...saya nak minta tolong buat pengumuman la... anak saya hilang..." then akak tu tanya aku... " anak encik nie lelaki ker perempuan? " aku jawab sepatah ja.. "lelaki"... dengan selamba aja akak tu cakap " nie bukan ker encik?"... ya ALLAH... aku terlalu risau dan serabut time tu sampaikan anak aku tengah berdiri depan akak tu pun aku tak perasan... cepat-cepat aku peluk dan cium dia... waktu tu sekali lagi air mata aku berguguran... sudah aku tak hiraukan lagi orang kat dalam opis tu... mifzal waktu tu aku tgk tengah makan chipsmore dan dia baru ajer habis menangis... aku pun bertanya la dekat akak tu... siapa yang jumpa dia? akak tu pun cerita la yang ada satu keluarga yang jumpa dia di tingkat 3 dalam keadaan menangis dan diaorang serahkan dekat pejabat HTAR dalam pukul 6.45ptg... aku tanya detail orang yang jumpa dia tu.. akak tu ckp derang tak amik pulak detail orang yang jumpa tu...

selepas selesai rekod aku diambil oleh akak tu... dan aku pun dah ucapkan terima kasih apa semua... aku bawa naik mifzal ke depan dewan bedah balik... dekat atas aku dah malas nak bercakap dengan sesapa pun... actually aku bengang sangat dengan ayah mertua aku...(time tu ajer la) pastu mifzal minta susu... aku baringkan dia dekat pengusung yang belum digunakan di tepi dewan bedah tu.. then dia pun tertido... dalam pukul 7.30ptg.. zue pun di usung keluar dari dewan bedah... sebelum tu aku dah pesan dengan mak mertua, ayah mertua dan adik ipar aku jangan cerita pasal kehilangan mifzal dekat zue lagi...

sampai ja dekat katil dia... aku pun cover la mata aku yang dah merah dan bengkak sikit sebab menangis tadi... tetiba ajer akak nurse dalam wad tu ckp... "nasib baik dah jumpa yer... kalau tak abah dia pengsan la..." then dia sambung lagi "abah dia dah macam artis HTAR nie... orang dah kenal" aku tersenyum ja pandang akak tu... dan zue pulak yang dalam separuh sedar dengan bius dia lagi tu... dia pun tanya la... apa yang hilang... aku pun cerita la secara ringkas dekat dia... dan aku pun bersyukur la sebab semuanya dah selamat... selesai mengazankan anak kedua aku tu.. aku temankan zue buat seketika then aku pun terus la balik kerumah...

actually panjang lagi nie... aku ringkaskan ajer... aku harap korang paham la.. ermmm... macam nie la dugaan aku tunggu kelahiran anak yang kedua nie... so aku dapat pengalaman yang agak berharga la... iaitu kehilangan mifzal selama SEJAM! ulang lagi sekali 1 JAM ajer.... dan aku dah faham perasaan keluarga adik sharlinie dan keluarga adik nurin... kepada semua pembaca yang singgah kat sini marilah kita sedekahkan Al-Fatihah buat arwah adik Nurin dan kita berdoa supaya adik Sharlinie masih selamat dan dapat kembali kepada keluarganya - Amin!

Klik SINI untuk baca pengalaman anak pertama punye!

Nie gambar Mifzal dengan adik dia... Muhammad Hariz Zafri bin Mohd Hazir.