Thursday, April 17, 2008

Petua untuk murah rezeki dan dijauhkan kesulitan

ﻪﺘﺎﻜﺮﺒﻮﷲﺍﺔﻤﺤﺭﻮ ﻡﻜﻴﻠﻋﻢﻼﺴﻠﺍ

Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut.Dengan murung lelaki itu mengadu,"Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

Sang Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan rubahlah roman mukamu. Kau tahu, Rasulullah SAW adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah SAW, salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya." Lelaki itu tertunduk. Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya.

Mulai hari itu, wajahnya senantiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah. Keserasian selalu dijaga. Sikapnya ramah,wajahnya senantiasa mengulum senyum bersahabat. Roman mukanya berseri.

Tak heran jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah roman muka yang ramah dan penuh senyum.Bahkan Rasulullah SAW menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya.

Demikian pula seorang suami atau seorang isteri. Alangkah celakanya rumah tangga jika suami isteri selalu berwajah tegang. Begitu juga celakanya persahabatan sekiranya dikalangan mereka saling tidak berteguran. Sebab tak ada persoalan yang diselesaikan dengan mudah melalui kekeruhan dan ketegangan. Dalam hati yang tenang, pikiran yang dingin dan wajah cerah, Insya Allah, apapun persoalannya nescaya dapat diatasi. Inilah yang dinamakan keluarga sakinah,yang didalamnya penuh dengan cinta dan kasih sayang

Friday, April 11, 2008

Team BTN Aku...

Salamzz....

ermm... alhamdulillah... masih lagi aku dikurniakan kudrat untuk bernafas di bumi Allah yang sangat mencabar ini... saja ja arinie nak kasik khutbah jumaat sikit...kekeke...

actually... terasa rindu gak aku dekat aMan, Nik, Husni, Din, Aizan, Tee, Lin, Sab, Ida, Ina, Kak Ida dan Kak Liana... sapa derang nie??? itu la team aku time berkursus aritu... nasib baik semuanya sporting-sporting... kire gila-gila gak ler kumpulan kita orang nie... tapi aku rasa yang paling 'gila' dalam kumpulan tu.. aku kot... keke...

Nie la Kumpulan Aku...


Dari Kiri (Belakang) : Husni, Ida, Din, Nik, Aman, Aku, Aizan.
Dari Kiri (Atas Kerusi) : Sab, Lin, Tee, Kak Ida.
Duduk Kat Depan Sekali : Ina dan Kak Liana






Abis kursus... aku start je balik keje macam biasa... tapi tadi abis meeting, bos baru ajer cakap nak kena kursus lagik... 9,10 & 11 Mei nie plak dah... dekat Port Dickson plak... time zue dok sarat camni la banyak plak kursus yang aku nak kena pergi... tapi takper...aku dah set dah... nanti pergi Port Dickson bleh la kontek aMan and the geng... huhuhu... bleh la lepak skali... arap-arap derang free la time tu...

sebut pasal AMAN nie, aku pun heran gak.. dalam masa yang singkat tu... rapat plak aku dengan dia nie... dah macam best buddy aku plak... takper... kawan biaq sejuta... dah dia nie pun satu kepala dengan aku... yang paling penting bagi aku kalau kita berkawan nie... kita sentiasa menghormati hak kawan itu sendiri...ermm takyah la nak berceramah plak...

Pasal bebudak lain plak, NIK.. dia nie gila-gila gak... main sedap dia nak cakap jer..main belasah jer...sampaikan fasilitator pun tak paham...

HUSNI nie budak cerdik dalam team aku,cukup banyak idea-idea yang bernas...

DIN nie pendiam sikit...tapi pam rokok tak mau-mau... kurangkan la sikit merokok tu En. Din oit.. (nasihat orang konon..)

AIZAN.. antara budak yang paling comey dalam team aku... nasib baik dah berkahwin...kalau tidak nak mengorat gak...

TEE, seorang Nurse yang agak pendiam..mungkin tak kena dengan topik kot...tapi sporting gak bila berposing dengan botol air tuu...

LIN, mula-mula aku ingat dia nie aweksss laa... rupa-rupanya ibu kepada 2 orang anak dah...hampeh... melepas...miahaha....tapi lin nie pun best gak.. time nak balik dia dah nak nangis dah...sedih...

SAB, dia nie satu kementerian dengan aku...tapi dia jabatan lain...rasanya kalau pegi HQ boleh la kot berjumpa dengan dia... dia ajer satu-satunya gadis sunti dalam team aku...tapi dia dah berpunya jugak! huhuhu~~~

IDA,dia nie jer yang aku kurang bercakap sikit..sebabnya...suaranya yang begitu lunak...hehehe... pendiam sangat dalam team aku...tapi takper...sporting gak...

INA, dia nie pun agak pendiam...tapi tak diam sangat laa.. dia pun best gak dalam team aku...

KAK IDA, dia nie aku hormat as kakak la.. ibu kepada 4 orang anak... paling rajin bila dekat meja makan... hihihi....

KAK LIANA, seorang staff bank pertanian, dia nie best gak... sporting... rajin... lagik apo yer... comey... alah..semua bebudak perempuan dalam team aku nie semuanya comey-comey... tapi not available dah...melepas beb!

oklah... nanti la aku update lain yer... cukup la sampai disini... kengkawan satu team aku yang tersingah dekat sini...sudi-sudi la kasi komen sikit yer!

ciow!

Wednesday, April 2, 2008

Adakah ini Wasiat?

Salam...

Esok.. 03.04.2008 - aku kan bertolak untuk berkursus sehingga 07.04.2008 di satu tempat yang dirahsiakan...aku yang rahsiakan sendirik...hehehe..lain macam jer bunyiknyer... tapi itu lah kenyataan... aku akan meninggalkan zue yang tengah sarat mengandung dengan anak tersayang - muhammad mifzal amyreen... ermm...5 hari ditinggalkan..

Sekarang... sebenarnya aku terasa tak sedap hati... moody... down semacam jer... dan semua jenis perasaan laa... sampaikan makan pun belom nie... balik jer SKC tadi aku terus bukak blog nie... mula-mula takmo nak menulis... tapi.. jari -jemari ni nak jugak ketuk-ketuk plastik berhuruf dekat keyboard nie...dah gatal tangan gamaknya...

ermm... kenapa aku tak sedap hati yer??? moody camni... bosan betoi aku kalau perasaan macam membelenggu kepala hotak aku nie... tapi bermula semalam laa... dah nama pun suami isteri... mesti la bergaduh kan... tapi tak kesah la...malas nak sentuh bab bergaduh tu... biar la aku telan sendiri... ermm.. tgh dok sebuk kemas beg semalam... mifzal cakap nak ikut... kesian plak aku dengan dia... aku dah cakap "abah nak pegi kerja la sayang.." baru masuk 2 tahun 8 bulan..mana la dia nak pahamkan? errmm.. last-last sampai ke sudah dia asyik ikut aku jer kemana pegi pun... sampaikan aku nak masuk toilet pun dia nak ikut...sampai nangis-nangis...dan esok plak aku pergi time dia dah dekat nurseri... mesti dia lagi sedih... balik dari nurseri jer tak ada dah aku kat umah tu...

sentuh bab mifzal... masih ada seribu ka...sejuta ka... berapa banyak perasaan kesal pun aku taktau nak habaq dah nie... baru jer aku pukul dia ari sabtu lepas... tapi aku pukul pun bersebab...bukan aku nak dera dia ker apa ker... citer dia macam nie... malam sabtu tu zue tengah berbaring depan tv la... layan citer mende ntah... yang aku nie plak dok main game jer keje nyer... dipendekkan cerita dengan tak semena-mena si mifzal tu tiba-tiba meluru ke arah zue yang sedang baring dan terus disepaknya perut zue yg tgh sarat tu...sedangkan time tu dia dok asyik main keta mainan dia...secara tiba-tiba ja...cam kena rasuk hantu pun ada... apa lagi.. si zue pun mengerang la kesakitan yang amat-amat sangat... dia dah macam nak deliver ja dah... terkejut beruk aku dibuatnya... zue terus bangun masuk menangis kat atas katil dalam bilik... disebab kan aku nie taktau nak buat apa... aku tanya zue pun dia tak reti2 nak jawab mende dah...dok nangis... ckp sakit...sakit jer...

aku capai hanger baju ( yg plastik punya la )... aku pergi dekat mifzal...dia dok tercegat jer kat situ...cam terkejut gak dengan perbuatan dia kot... aku tanya dia... kenapa buat macam tu... aku suruh dia terus pegi minta maaf dekat zue... selalunya bila time camtu memang dia akan terus gie minta maaf... tapi kali nie dia buat 'keras' jer... berdegil...pandang muka aku pun tak berkelip-kelip mata dia... itu yang aku pun menjadi hulk gak tu... bukan sekali aku suruh... ada la dekat 10 kali... aku duduk kan dia... aku angkat kaki kanan dia... terus jer aku sebat tapak kaki dia... tapak kaki yang disepaknya perut zue tu... sekali aku sebat... aku suruh dia pegi minta maaf lagik... dia menangis...tapi mata tetap tak berkelip pandang aku... oleh sebab terlalu marah aku sebat lagik 3 kali... kali ini dia menggelupur atas carpet tu...kesian aku tgk time tu...tapi dah 'terbuat' nak buat camna... aku campak jer hanger tu... aku bangun pegi tgk zue kat dalam bilik... zue cakap perut dia sakit sangat-sangat...

aku pun letak la minyak apa yang patut dekat perut zue tu.. ada la dalam 15 minit.. aku pergi la tengok mifzal dekat depan... dia dah diam.. tapi masih tersedu-sedu... aku panggil dia..terus dia datang dekat aku...dan peluk aku...aku dukung dia...bawa masuk dalam bilik... aku baringkan dia sebelah zue...aku suruh dia minta maaf... terus jer dia minta maaf dekat zue sambil cium tangan zue... aku ambik minyak tadi.. aku sapu ke tapak kaki dia... ada bekas jugak dekat tapak kaki dia tu... yang paling menyayatkan hati aku... time nak tido tu...dia tarik tangan zue dengan tangan aku suruh kami berdua peluk dia... sedih aku time tu... dan aku terus berbisik dekat telinga dia..."abah minta maaf sayang..."

persoalannya dekat sini....aku rasa tindakan aku tu dah TERPAKSA... aku sayang kedua-duanya...dah time tu camtu...aku terperangkap dengan keadaan...ermm... macam nie ka aku nak jadik abah yang baik??? entah laa....

balik satgi aku nak bawa mifzal jenjalan...gie kedai beli jajan.. bawa dia gie main dekat playground..ermm... kasi dai happy sikit...nanti dia xde abah dia selama 5 hari...mesti dia rindu kat aku kan... ermm... mifzal... itu lah yang dinamakan racun dan penawar hidup aku nie... bab zue plak...hopefully dia singgah la dekat blog aku nie hari nie, sebelum dia balik kerja... dan balik satgi aku nak dia minta maaf dekat aku... itu jer... sebelum aku pergi kursus esok!

ya Allah... aku berdoa kepadamu, dikau selamatkan dan peliharalah keluargaku sepanjang pemergianku kali ini... Amin!!!

Talam Dua Muka!



Salamz...

Perghhh...dah lama aku tak singgah kat sini...sebukk ka aku nie??? tak kisah la mende apa pun... ermm... aku singgah kat sini arinie sebab dah mula meluat...meyampah... dan bermacam-macam lagi la perasaan yang dah tak dapat dibendung lagi dengan perangai sial orang-orang yang bergelar kakitangan kerajaan ini...

hishh...ayat keras tu... tapi memang betoi aku terpaksa gak luahkan kat sini...kalau tidak dok makin tensen ja... baik aku kasi ringan sikit kepala aku nie... sebelum aku menghambakan diri jadik kakitangan kerajaan ini ada seseorang pernah berpesan dengan aku..."masuk keje gomen nie nanti banyak talam dua muka..jaga-jaga.." itu ja pesan dia dengan aku... tapi time tu aku anggap mende tu semua no big deal jer la... tapi sekarang nie...mende yang aku anggap 'no big deal' tu la dah jadik...jadik apa yer... jadik cam haram jer laa...senang citer...

sepanjang dah nak masuk 9 bulan aku berkhidmat dalam sektor awam nie... dah macam-macam jenis talam aku jumpa dekat opis nie... semua talam-talam nie dah berkarat laa...(tunggu pencen ja).. apa aku menyampah sangat-sangat dengan depa yang bergelar talam haram jadah nie... sikap mangkuk berayun depa nie... iskk... dah tahap gaban dah aku meluat nie sebenaqnya...

malas la nak pikiaq lagik...cuma aku nak pesan kat sini laa...buat sesapa yang terasa dia tu talam lapan belas muka...baik buang la sifat haram jadah dalam diri korang tu.. tak payah la dok amalkan sifat-sifat yang macam tu... lagik satu..sesapa yang bakal join keje gomen nie... bersiap sedia la dengan macam-macam talam yang akan korang hadapi nanti... yang penting... jangan la kita nie cepat PERCAYA dengan sesapa pun.. kecuali la adik-beradik kita sendirik...yang keluar sama daripada rahim mak kita sendiri... itu jer

okla... dah ringan sikit kepala aku nie... nak lepak kejap.. pegi berasap.. pastu nak kuar gie SKC plak nie...

ciow!