Thursday, May 31, 2007

Something to think about!

x bererti kita x call org tu kita x ingat kat dia,
x bermakna kita x tegur dia kita x sayang kat dia,
x bermaksud kita x rapat dgn dia kita x pernah
fikir cara utk merapatkan diri dgn dia.

kadang kala org yg jauh beribu batu dgn kita,
org yg jarang call kita,
org yg jarang senyum dgn kita,
org yg kita jarang jumpa,
adalah mereka yg selalu dok ingat kat kita.

bersangka baiklah dgn Allah
bersangka baiklah dgn mereka
terutama mereka yg bersangka baik dgn Allah.

salah faham adalah lumrah dlm hidup manusia.
x semua org boleh baca apa yg tersirat dlm hati kita,
kalau kita x luahkan masakan mereka tahu,
x boleh expect org nak go after us each time,
sbb kadangkala org tu assume yg kita x mahu
diganggu walaupun hakikatnya kita mahu dihujani dgn..
soalan2 i.e bertanya kabar utk menguji...
sejauh mana org itu ikhlas bersahabat dgn kita
adakah dia hanya sahabat ketika ketawa
atau dia sahabat ketika mengalir air mata

mmg susah nak meluahkan sesuatu
terutama pada mereka yg kita tidak percaya
tapi x slh kalau kita membuang perasaan malu dan bercerita
mungkin mrk dah tahu cerita kita sebelum kita ceritakan lagi
tapi mereka tunggu kita bercerita sendiri
sbb nnt kalau silap tanya mrk akan dikata busy body
walhal mrk hanya mahu membantu apa yg terdaya

hidup manusia terlalu complicated
bagi mereka yg menganggap hidup ini
complicated dan hidup ini mudah
bagi mereka yg menganggap hidup ini mudah

manusia itu bersifat ikhtiariah...
boleh memilih apa yg dia
mahu sbb dia ada akal

andai kita pilih utk hidup dgn mudah
maka kita akan dpt hidup dgn mudah
andai kita pilih utk hidup susah
maka kita akan dpt utk hidup susah

andai kita pilih utk hidup sbg pejuang
maka kita akan berusaha utk hidup sbg pejuang

Allah sayangkan kita
Dia turunkan panduan Al-Quran dan As-sunnah
hanya mereka yg berakal akan menggunakannya
dan mereka inilah yg mendpt petunjuk.
ukhuwwah fillah abadan abada'...
Jika kau merasa lelah dan tak berdaya dari usaha yang sepertinya
sia-sia..
Allah SWT tahu betapa keras engkau sudah berusaha.
Ketika kau sudah menangis sekian lama dan hatimu masih terasa pedih...
Allah SWT sudah menghitung airmatamu.

Jika kau fikir bahwa hidupmu sedang menunggu sesuatu dan waktu serasa
berlalu begitu saja...
Allah SWT sedang menunggu bersama denganmu.
Ketika kau merasa sendirian dan menunggu teman-temanmu menelefon...
Allah SWT selalu berada disampingmu.

Ketika kau fikir bahwa kau sudah mencuba segalanya dan tidak tahu
hendak berbuat apa lagi...
Allah SWT punya jawapannya.

Ketika segala sesuatu menjadi tidak masuk akal dan kau merasa
tertekan...
Allah SWT dapat menenangkanmu.

Jika tiba-tiba kau dapat melihat jejak-jejak harapan...
Allah SWT sedang berbisik kepadamu.
Ketika sega la sesuatu berja lan lancar dan kau merasa ingin mengucap
syukur...
Allah SWT telah memberkatimu.
Ketika sesuatu yang indah terjadi dan kau dipenuhi ketakjuban...
Allah SWT telah tersenyum padamu.
Ketika kau memiliki tujuan untuk dipenuhi dan mimpi untuk digenapi...
Allah SWT sudah membuka matamu dan memanggilmu dengan namamu.
Ingat bahwa dimanapun kau atau kemanapun kau menghadap...
Allah SWT TAHU ....... Mungkin Tuhan sengaja mahu kita berjumpa dengan
orang yang salah sebelum menemui insan yang betul supaya apabila kita
akhirnya menemui insan yang betul, kita akan tahu bagaimana untuk
bersyukur dengan nikmat pemberian dan hikmah di sebalik pemberian tersebut.
Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup, yang lain akan terbuka
tapi lazimnya kita akan memandang pintu yang telah tertutup itu terlalu
lama hinggakan kita tidak nampak pintu yang telahpun dibukakan untuk
kita.

Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam
buaian dan berbuai brsama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian
berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang
pernah dialami.Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah
kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita
tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang.

Memberi seseorang seluruh cinta anda bukanlah satu kepastian yang
mereka akan menyintai anda kembali! Jangan harapkan cinta sebagai balasan.
Nantikan sahaja ia untuk mekar di dalam hati mereka tapi sekiranya ia
tidak, pastikanlah ia terus mekar di dalam hati anda. Ia cuma mengambil
masa seminit untuk jatuh hati pada seseorang, satu jam untuk menyukai
seseorang, satu hari untuk menyintai seseorang tetapi ia mengambil masa
sepanjang hidup untuk melupakan seseorang.

Jangan pandang kepada kecantikan kerana boleh jadi ianya palsu. Jangan
kejar kemewahan kerana ianya akan susut. Carilah seseorang yang
membuatkan anda tersenyum kerana ia cuma memerlukan sekuntum senyuman untuk
mencerahkan hari yang suram. Carilah yang membuatkan hati anda
tersenyum. Akan tiba satu ketika di dalam kehidupan apabila anda teramatkan
rindukan seseorang sehingga anda ingin menggapainya dari mimpi anda dan
memeluknya dengan sebenar. Mimpilah apa yang ingin anda mimpikan, pergilah
ke mana-mana yang ingin anda tujui dan jadilah apa yang anda inginkan
kerana anda hanya memiliki satu kehidupan dan satu peluang untuk
melakukan semua perkara yang ingin anda lakukan.

Semoga anda memiliki kebahagiaan yang cukup untuk membuatkan diri anda
menarik, percubaan yang cukup untuk membuatkan anda kuat, kesedihan
yang cukup untuk memastikan anda adalah seorang insan dan harapan yang
cukup untuk membuatkan anda bahagia. Selalu bayangkan diri anda di dalam
kasut seseorang.Jika anda rasa ianya menyakitkan anda, fikirlah ia
mungkin menyakitkan orang lain juga.

Kebahagiaan seseorang manusia tidak semestinya dalam memiliki segala
yang terbaik. Mereka hanya membuat yang terbaik dalam hampir apa saja
yang datang di dalam perjalanan hidup mereka. Kebahagiaan terletak kepada
mereka yang menangis, mereka yang terluka, mereka yang telah mencari
dan mereka yang telah mencuba. Hanya mereka yang boleh menghargai
kepentingan manusia yang telah menyentuh hidup mereka. Cinta bermula dengan
senyuman, mekar dengan ciuman dan berakhir dengan tangisan.

Masa depan yang cerah sentiasa berteraskan kehidupan yang lalu yang
telah dilupakan. Anda tidak boleh meneruskan kehidupan dengan sempurna
sehingga anda melupakan kegagalan dan kekecewaan masa silam.

Semasa anda dilahirkan, anda menangis dan orang di sekeliling anda
tersenyum. Teruskanlah hidup anda supaya apabila anda mati nanti, andalah
yang akan tersenyum dan orang sekeliling anda pula yang akan menangis.

Never love a love that hurts........never hurt a love that loves !!!

LoOk iNtO My EyEs AnD ReAd My M!nD....F!Nd YoUrSeLf AnD Be YoUrSeLf
I'll Be SeaRcHiNg FoR YoU....

p/s: aku copy paste jer dari email nie...huhuhu~~~~

Watikah Penulis


Assalammualaikum...

Disini aku nak bagi sedikit sepatah dua kata la berkenaan "Semalam yang Hilang" nie... nie semua hasil daripada idea aku yang taktau camna leh terlintas dalam kepala otak nie.. so nak habaq mai siap-siap nie...

Segala watak-watak... jalan cerita... apa jua sekali pun yang terdapat dalam "Semalam yang Hilang" tiada kena mengena yang hidup atau pun yang dah kembali kerahmatullah... so.. harapp maklum!

Dengan ini jugak aku telah memutuskan untuk mempublish cerita nie didalam blog ini untuk tatapan semua... but copyright protected tau! Dilarang sama sekali mengeluarkan dengan apa jua bentuk media pun tanpa kebenaran bertulis kepada aku sendiri.. segala permintaan ataupun laporan mengenai "Semalam yang Hilang" boleh di email kepada hazir.haron@gmail.com , mana la tau korang ader jumpa atau terbaca dimana-mana ker... ada orang copy pastu buat novel sendiri ker... tapi ada ker?? huhuhu~~~

Segala kerjasama dari pada anda semua diucapkan dengan ribuan terima kasih! so.. kalau best cerita nie komen laa elok-elok2 yer!!! kalau rasa nak share dengan kengkawan lain.. sila ler jemput singgah di sini.. then klik jer label "Semalam yang Hilang" dekat depan nie..okies?

Buat pengetahuan semua, aku juga baru jer ceburi bidang menulis nie.. so kalau ader yang byk pengalaman pasal novel-novel nie.. boleh la bagi comment sekali yer... saya nie budak baru belajar...

aku sudahi dengan ucapan ribuan terima kasih,semoga aku diberi kekuatan untuk menulis sehingga ke penghujung "Semalam yang Hilang" Wassalam...

Aim_Aitch

Wednesday, May 30, 2007

Macam Xmo publish pun ada nie...


Salamz..

malasnya aku buat kerja arinie.. iyer la.. mak nak datang hari sabtu nie... tak sabar-sabar plak rasanya yer... ermm.. dah siap kirim barang lagi semalam.. huhuhu~~~

tapi actually penin gak nie.. sebabnya on next monday mak zue pulak nak datang.. camno nak sumbat depa nie dekat rumah aku... rumah dah ler cam rumah setinggan ajer... nak tunggu rumah sendiri pun lambat lagi nak siap... rasanya next week gak aku nak gie tengok progress umah aku tuh... harap-harap dah banyak perubahan ler... lagi best kalau siap cepat.. boleh pindah.. tapi kalau pindah awal... sapa plak nak jaga mifzal?

sebut pasal mifzal.. semalam aku balik kerja terkejut juga bila tengok bibir dia bengkak dan berdarah... pastu bila tanya jan dengan zue, depa pun cakap yg mifzal nie jatuh masa dok dekat umah kak yah.. nak salahkan siapa? biarlah.. dah benda nak jadi.. mifzal tuh memang aktif sangat-sangat... baru jan tau.. huhuhu...

tadi aku singgah jap dekat multiply aziah.. saja ushar-ushar.. rindu gak kat kengkawan semua laa... memang dah tak boleh dapat balik zaman aku dok bujang dulu... zaman belajaq dulu... ermm... kalau di kenang-kenang... nak ja aku balik uitm arau pastu lepak dekat atas bukit yang ada pencawang tuh... rasa damai sangat bila aku dok lepak kat situ...

tapi rasanya sekarang nie entah dah buat construction apa dekat atas tuh... erm.. kekadang orang cakap usah dikenang benda yang dah berlalu... tapi kalau tak kenang... takde la kenangan.. iyer tak? abis tu camno?? huhuh... apa yang aku merepek nie pun aku taktau... rasanya blog aku nie harap jan dgn kak lisa ja yang baca... itu pun kalau dia orang sudi baca... aku terlintas gak nie... nak tulis apa jer yang buat bagi orang suka baca blog nie... kira orang suka singgah dekat sini la...camna yerkk?

aku tanya jan.. lansung tak kasi idea apa pun... senyap sunyi ja! tapi bila aku cakap camnie.. japlagi ader la insan yang cakap... "bila bancik cakap?".. dia tu memang... bila orang tanya bukan nak serius sangat.. tapi sejak kena dera dua tiga kali dengan aku dah pandai bercakap sikit dah sekarang nie...huhu sorry yerkk jan!

adoi.. kenapa masa jalan lambat sangat nie?? dah tak sabar-sabar aku nak balik umah nie.. aku nak rehat puas-puas... rasanya badan aku dah jadi lain macam sekarang nie.. berpeluh dah langsung takda... kalau dulu berpeluh selalu gak ler... petang-petang boleh main.. sekarang nie nak main mende apa? balik sampai umah jer dah dekat pukul 8pm...

ok.. sekarang nie aku nak buat undi bangang sikit la dekat sini... kalau ada orang komen dekat dalam post nie lebih 10 orang.. aku nak publish "semalam yang hilang" dekat sini... kalau ada pembaca baru semangat sikit nak menulis... idea memang dah ader banyak nie... tapi jadi malas nak ketuk-ketuk jari dekat keyboard laptop aku tuh...huhuhu~~~

so aku rasa sampai sini ja kot.. tulis bebanyak pun takde maknanyer...
oklah.. ciow...

Tuesday, May 29, 2007

How BAD Is Your TEMPER According To Your Horoscope

ARIES MARCH 21 – APRIL 20

Nothing seems to ruffle you more than a lack of discipline, disloyalty and decorum. But Arians are also known to go into a rage very easily when challenged. Those of you who have been on the receiving end of the Aries temper know that if not calmed down they can even get violent. But one thing is certain if the opponent remains calm and does not react to their outburst, Arians cool down very fast. They are also the first to apologize, which makes them easier to forgive.

TAURUS APRIL 21 – MAY 20

You are generally quiet and have control over your emotions. It is difficult to predict what will upset you, so when you do lose your cool, people don’t know how to react. Your temper is like that of a raging bull, and anyone trying to pacify you will be the first one to get a verbal bashing. You generally get upset when you are concerned or when people accuse you of doing something wrong. You also hate being reminded about mistakes you’ve made in the past. You also have the potential to be terribly vindictive if rubbed the wrong way.

GEMINI MAY 21 – June 29

You are recognized by your cheerful disposition and your jovial nature is easily susceptible to anger. In fact, you are the best person to have around when there is an ugly scene at a party you can bring the warring factions together quite diplomatically. But when you lose cool, you yell and scream and will not listen to reason. You must have the last word in a wordy duel. Your capacity to argue aggressively is matched only by your seductive charm.

CANCER JUNE 21 – JULY 21

Considering how charming, caring and kind you are, you dislike unpleasant scenes, much less creating one yourself. You have great tolerance and rarely get provoked into losing your temper. If someone is unreasonable or trying to create trouble, you are more likely to walk away quietly. But that does not mean you do not have a temper. When angry, in your effort to control your emotions, you tremble, your hands get sweaty and sometimes you fumble for words. Tears roll down your eyes easily and the opponent is touched by your innocence and will seek an apology immediately.

LEO JULY 22 – AUGUST 21

If anyone has total control over their emotions, it is you. But then, you can be described as stiff, cold and uncaring. You are known to lack spontaneity but you really don’t care about opinions. You don’t like to create scenes and will never accept invitations to a party where you suspect the presence of an unruly lot. But your very presence seems challenging to some and they take vicarious pleasure in your disquiet. When angry you can use critical language. A dressing down can humiliate your opponent, causing a strain between both of you forever.

VIRGO AUGUST 22 – SEPTEMBER 21

Most of you are gentle and have full control over your emotions but those of you given to temper tantrums can certainly get violent. When see things with rage, you yell and shout and tend to break things lying close at hand. You can even harm yourself by banging your hands on a glass top table or wall. You should never get into any argument, for you are a sore loser. You feel that others are trying to persecute you and don’t quite respect your opinions. When hurt, you can also hold grudges forever.

LIBRA SEPTEMBER 22 – OCTOBER 22

Did someone say that you are the charmers of the zodiac? Well, it’s true. Few have ever seen you ruffled or angry. You are very conscious of your image, and you believe that anger distorts your face and personality. You also think you are above things like anger. But wait before you get into self-congratulatory mood. Your family or those very close to you know you better. You have an unmatched temper amongst all the zodiac signs, and what makes it worse is your capacity to justify it.

SCORPIO OCTOBER 23 – NOVEMBER 21

Of course you don’t lose your cool. But your very demeanor (manner) projects haughtiness (arrogance, pride), pride and grand disdain (disregard) for lesser mortals (human). Others are often found saying that anger sits on your nose and you are raring to give your piece mind to the first person who try to be funny with you. You are selective in the choice of your friends, and have a low tolerance for the superfluous (extra) types. Your tongue-lashing (attack) is generally in a soft hissing tone for when you scream, your voice tends to get shrill and loud and you do hate drawing attention to yourself! When upset, you are angrier with yourself for having shown weakness, for the last thing that Scorpio wants to show is being out of control.

SAGITTARIUS NOVEMBER 22 – DECEMBER 20

You are insensible and generally have no complete control over your emotions. You do get angry quickly and others marvel at your anger levels even when provoked. Actually, you get tongue-tied when angry and you will remove your anger waiting for the other person to calm down. Then you will reason with your opponent and convince the other person in a very gentle manner that the whole thing was just his mistake. You’re also likely to totally sever ties with someone when you’re upset with them.

CAPRICORN DECEMBER 21 – JANUARY 19

Few will believe that a hardcore practical and materialistic person like you is capable of sensitivity and genuine emotions. You project a hard exterior but are actually very sensitive, a trait you successfully hide from others. You can see thing with anger but will not betray your feelings. But then, there are times that even you cannot control your temper. Under such circumstances you can shout and scream, more with frustration at the situation than with anger at any particular person. Your outbursts can shock others and can make them feel guilty too.

AQUARIUS JANUARY 20 – FEBRUARY 18

You are noble and kind and dislike losing control over your emotions. It is very rare for you to get angry. You are also the pacifier in situations that involve arguments. It is always your endeavor to be perfect and socially correct in your behavior and attitude, but if misunderstood and slighted you can give in to an angry outburst. You will shout and scream and then walk out from the scene. You cannot easily forget the situation and will be bitter about it for a long time.



PISCES FEBRUARY 19 – MARCH 20

The only thing that can be said about you dreamers is that you appear even more attractive when angry. You are very sensitive to others’ feelings, so you rarely hurt them. But when others tend to hurt you, then things take a nasty turn. You will yell and use harsh words and feel inclined to shake everything and everyone up. Your creative imagination is at its best when angry, and you tend to get pretty dramatic. When upset, you refuse to listen to reason and wish to be left alone. But once you calm down, you repent your tantrums and seek forgiveness. SO nobody can be upset with you for too long.

Maju Setapak Ke Neraka!


Carlberg keluarkan beer tanpa alcohol untuk pasaran Negara islam.

Carlsberg Brewery Malaysia Bhd yang beroperasi di Shah Alam, Selangor telah bertekad untuk meluaskan pasaran mereka khususnya ke negara Arab di Asia Barat bagi produk Beer tanpa alkohol.

Menurut Pengarah Urusan Carlsberg yang baru, Soren Holm Jensen dalam temubual bersama wartawan The Edge Financial Daily, beer tanpa alkohol ini akan disasarkan kepada masyarakat Islam disana. Tiada sebarang logo halal akan diletakan pada pelekat botol minuman berkenaan, kerana ianya dikeluarkan dari kilang yang sama yang memproses minuman beralkohol yang lain keluaran syarikat ini.

Perkara ini sekaligus dilihat sebagai strategi untuk mempromosikan jenama Carlsberg di dunia arab dan tidak mustahil pada masa akan datang permintaan terhadap arak Carlsberg akan wujud di sana .

Langkah Kerajaan Malaysia menaikkan cukai minum keras, langsung tidak menjejaskan prestasi jualan syarikat ini yang kini mensasarkan Malaysia sebagai induk bagi pengeluaran produk minum syarikat Carlsberg untuk pasaran seluruh dunia.

Di mata dunia, umat Islam seluruh dunia melihat bahawa negara yang mempengerusikan OIC ini sebagai contoh 'negara Islam' yang berjaya. Hakikatnya Islam di negara ini berjaya menjadikan Malaysia sebagai pusat pengeluaran arak yang terbesar di rantau ini.

Seluruh Umat Islam dinegara ini akan berdosa sekiranya negara ini terus menerus menjadi negara pengeluar arak yang merosakkan umat Islam dan umat lain diseluruh dunia.

Di akui bahawa arak adalah kegemaran bagi beberapa golongan di Malaysia ini dan itu adalah hak asasi mereka. Walaubagaimana pun semua agama yang ada di Malaysia menolak arak atau beer sebagai minuman kerana ianya lebih banyak mendatangkan mudarat dari kebaikan.

Jumlah pengeluaran arak di Malaysia sudah melebihi dari jumlah keperluan pasaran dalam negara. Tindakan Carlsberg yang ingin meluaskan pasarannya benar-benar mencabar prinsip Islam Hadhari.

"Rasulullah s.a.w. melaknat tentang arak, sepuluh golongan:
(1) yang memerasnya,
(2) yang minta diperaskannya,
(3) yang meminumnya,
(4) yang membawanya,
(5) yang minta dihantarinya,
(6) yang menuangkannya,
(7) yang menjualnya,
(8) yang makan harganya,
(9) yang membelinya,
(10) yang minta dibelikannya."

Info Mila



Mila atau nama penuh, Noorsyarmilla Jirin, 19, dilahirkan pada 23 Disember 1987. Berasal dari Teluk Kumbar, Pulau Pinang dan berdarah campuran India Muslim di sebelah ibunya serta Melayu (ayah).


Anak sulung daripada tiga beradik. Gadis kecil molek ini memiliki ketinggian 148 sentimeter dan berat 37 kilogram. Ukuran pinggangnya 24 inci dan saiz kasutnya pula, 4. Sementara itu, tahi lalat di pipi kiri Mila membawa petanda dia dikatakan mudah menangis.


Mendapat pendidikan terakhirnya di Sekolah Menengah Teknik Tuanku Abdul Rahman Putra Al-Haj, Air Hitam, Pulau Pinang. Sejak di bangku sekolah lagi, Mila suka menyanyi. Lagu pilihannya ketika sambutan Hari Guru di sekolah ialah Salam Akhir (Sudirman Haji Arshad).


Selepas tamat alam persekolahan, Mila pernah menyanyi di beberapa lounge hotel sekitar Pulau Pinang. Sebelum menyertai AF5, dia menyanyi selama kira-kira tiga bulan di Hotel Evergreen, Pulau Pinang diiringi pemuzik dan penyanyi Filipina.


Ayahnya, Jirin Burhan yang kini bertugas sebagai pengawal keselamatan adalah bekas pemain dram manakala ibunya, Zarina Haron, seorang operator pengeluaran di Pulau Pinang.


Pakaian (jingga): Butik Calvin Thoo, Lot 10, Kuala Lumpur | Terima kasih: Calvin Thoo (019-3199 578) | Pakaian (hijau/merahjambu): Noor Arfa Batek Sdn Bhd, Medan Tuanku, Kuala Lumpur | Terima kasih: Shabri Saad (019-2993 809) | Solekan & dandanan: Elle Rahman (012-2582 475)

Monday, May 28, 2007

The Journey just Begun...


Salamzz...

Adoi.. penin sangat-sangat kepala aku ari nie... pepagi jer dah bertekak dengan orang.. argghh.. malas aku nak pikir... itu semua kess macam budak-budak... cakap tak serupa bikin.. lantak dia laa.. malas aku nak layan... harap umur jer dah tua.. otak macam budak-budak!! baik pi mampus.....

Sekarang nie aku tgh pikir camna nak carik duit dari internet nie... dulu ader main saham internet... baru nak untung sikit.. kerajaan dah block plak... bengong betoi laa... ermm.. skgnie aku nak cuba carik makan dengan blog pulak? boleh tak yer? bukan apa.. side income ajer... huhuhu.... lepas buat bayar bil bulan-bulan pun jadik laa...

tapi camna nak buat yer? sesaper ader idea ker? ermm... idea aku nie dah ader dah.. cuma cam tak kesampaian ajer nie.. kira cam jual ebook gak ler... aku ingat nak jual novel... dengan buku resepi masakan... semua tuh dalam bentuk ebook... tapi itu laa.. marketing beb!! camna na kasi orang ramai mai singgah dekat blog nie pun xtau...

setiap ari cuma dok update pasal diri sendiri jer... mana best camtu... sesapa ade idea... bagi komen kat sini yer... nak aku tulis pasal apa jer dekat dalam blog nie? sebabnya aku dah nak delete yang lelain nie... nak mulakan hidup yang baru..

The journey has just begun and quite a way to go.....

Menanti Di Barzakh



Menanti Di Barzakh
Album : Halawatul Iman
Nyanyian : Far East



Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

Perjalanan Rohku,
Melengkapi Sebuah Kembara,
Singgah Di Rahim Bonda,
Sebelum Menjejak Ke Dunia,
Menanti Di Barzakh,
Sebelum Berangkat Ke Mahsyar,
Diperhitung Amalan,
Penentu Syurga Atau Sebaliknya,

Tanah Yang Basah Berwarna Merah,
Semerah Mawar Dan Jugak Rindu,
7 Langkah Pun Baru Berlalu,
Susai Talkin Penanda Syahdu,
Tenang Dan Damai Di Pusaraku,
Nisan Batu Menjadi Tugu,
Namun Tak Siapa Pun Tahu Resah Penantianku,

Terbangkitnya Aku Dari Sebuah Kematian,
Seakan Ku Dengari,
Tangis Mereka Yang Ku Tinggalkan,
Kehidupan Disini Bukan Suatu Khayalan x2
Tetapi Ia Sebenar Kejadian x2

Kembali Oh Kembli,
Kembalilah Kedalam Diri,
Sendirian Sendiri,
Sendiri Bertemankan Sepi,
Hanya Kain Putih Yang Membaluti Tubuhku,
Terbujur Dan Kaku,
Jasad Terbujur Didalam Keranda Kayu,

Ajal Yang Datang Dibuka Pintu ,
Tiada Siapa Yang Memberi Tahu,
Tiada Siapa Pun Dapat Hindari,
Tiada Siapa Yang Terkecuali,
Lemah Jemari Nafas Terhenti,
Tidak Tergambar Sakitnya Mati,
Cukup sekali Jasadku Untuk Mengulangi,

Jantung Berdenyut Kencang,
Menantikan Malaikat Datang,
Mengigil Ketakutan Gelap Pekat Dipandangan,
Selama Ini Diceritakan x2
Kini Aku Merasakan x2
Dialam Barzakh Jasad Dikebumikan x2

Ku Merintih, Aku Menangis,
Ku Meratap, Aku Mengharap,
Ku Meminta Dihidupkan Semula,
Agar Dapat Kembali Ke Dunia Nyata,

p/s: sok sek sok sek... insaf beb!!!

Thursday, May 24, 2007

Sahabat?

Salamzz...

Kita mungkin tidak pernah terlintas atau terpikir bahawa setiap kawan atau sahabat... walau sebaik mana pun dia dengan diri kita... suatu hari nanti pasti akan membuatkan kita terguris... Tapi mengapa perkara yang sedemikian perlu berlaku didalam hidup kita? Adakah ini disebabkan oleh perasaan hasad dengki yang selalunya dilemparkan oleh syaitan laknatullah kepada diri kita? apa kata pada petang yang suram ini kita sama-sama mengupas mengenai isu ini.

Isu yang sebegini memang jarang-jarang sekali di sebut atau dibincangkan dengan secara umum dikhalayak ramai.(ramai ker?).. woit.. apa citer nie.. penin aku nie.. petang -petang camni aku jadi sengal plak yer.. ingat nak mula berceramah.. tapi tak jadik ler.. kuikuikui...

Tapi aku rasa mende nie ader betoi gak.. ini berdasarkan pengalaman aku sendiri la..walaupun terjadi perkara yang sedemikian.. kita masih dapat memaafkannya disebabkan kita masih menerimanya sebagai kawan ataupun sahabat.. tapi apa bezanya kawan dan sahabat? dapatkah kita menilai dengan sebenar-benarnya?

Ok.. bagi aku pulak.. memang boleh terima.. tapi kita harus menegur dengan seikhlas yang mungkin.. jika tidak sudah pasti kita akan terluka buat kali kedua... kalau kali kedua... mungkin ada orang yang masih boleh maafkan lagi.. iyer laa.. kalau dah kawan sejak kecik lagi... main keleboq sama-sama.. terjun bendang sama-sama.. serkap ikan pun bersama... tapi kalau dah tiga... empat... lima kali... sapa yang dapat tahan?... cuba habaq mai sat... kalau saling berbalas tu lain la.. tapi tak elok pulak kita bergaduh apa semua nie.. so cam na nak buat?

Sebut bab bergaduh nie.. ermm.. tingat pulak dekat diri sendiri... huhuhu.. kalau dulu.. aku nie jenis yang suka gak buli orang nie.. hikhikhik... mangsa yang paling takleh di lupakan "Pak Shiekh".. (bukan nama sebenar) tapi sapa yang kenai tuh.. buat tak kenai ajer yer... Pak Shiekh.. aku rasa sampai sekarang nie aku rasa aku belum minta maaf dekat ko yer... minta maap dulu yer Pak Sheikh...

Laa.. lagi 5min dah nak balik plak nie.. ingat nak karang banyak gak nie... lenkali ajer la.. aku nak kemas-kemas nak bersiap-siap balik ler... babai...

adios!

Monday, May 21, 2007

Tahniah Mila AF5...

sALaMZZzz...

Huh...kenyang perut aku... nasib baik lunch arinie one of my ceo yang blajer... besday dia arinie... tenkiu boss... cam pahem-pahem jer... tengah-tengah bulan nie.. tak yah tunggu besday... tiap-tiap bulan kan bagus... pasni kalau malas kerja lagi taktau ler... hikhikhik... tapi dah kenyang gilos nie... cam nak tido plak ajer nie... abg junaidi still tido nie dekat meja dia...huhuhu~~~

tadi aku nak upload gambar dekat fs... tapi cam sengal jer server fs nie... bior ler.. kalau tak boleh, nanti balik umah ler aku upload.. itu pun kalau rajin... kalau dah sampai masa malas tahap cipan tuh... memang tak buat laa.... sebut bab malas nie teringat plak komen jan...huhu nak sentuh kat sini sikit jan... bancik lepas kawin nie jadi malas ler nak buat kerja umah.. taktau apsal... alah...tunggu jer la nanti jan... dah kawen jan tau ler... camna rasa malas tuh... skgnie jan tgh bujang lagi... tapi kalau time rajin... bancik buat gak apa semua kerja umah tuh... tak caya tanya kak zue...huhuhu...

Ermm.. AF 5 dah abis pun... mula-mula aku tgk AF nie tak ler fanatik sangat.. tapi bila dah masuk AF3...4...5.. mula cam best plak... hehehe... yang penting insan yang aku dok Afundi sepanjang AF 5 dah berjaya menjadi juara... congrats Mila.. i love you laa... pecah tradisi Af... selama nie semua lelaki jer yang jadi juara... tapi yang tak bestnya nie.. Aznil plak nak bersara dari AF nie... aku rasa kalau orang lain yang jadi Pengacara untuk AF nie sure tak best dah... yang dok nampak nak jadi pengganti Aznil.. takde orang lain ler yang aku rasanya sesuai... sapa lagi kalau bukan makcik AF Sulit tuh... Sarimah ler...

Erm.. udah ler... nak sambung buat kerja balik nie.... esok dah date line... keje baru siap 60%... huhu.. boleh??? apa nak jadi nie... oklah... lagi sekali...
Tahniah Mila...

Sunday, May 20, 2007

Cebisan Malam

Salamzzz...

Huh!.. esok dah nak kerja.. cam tak puas ajer cuti dua hari nie... erm.. bosannya kalau dah pikir nak kerja esok nie... sambil dok tengah tunggu isteri tersayang iron baju sempat gak aku update blog nie... ermm... kak lisa.. naper dah lama tak update blog?? bz yer? huhuhu... erm.. jan pun sama... dah lama tak update blog... nak kata bz... taktau ler... cam tak bz jer jan...

Tapi... jan nie kedekut!!! bukan nak ajar aku buat blog cun-cun cam dia punya... hohoho... takper la.. orang takmo ajar...takkan nak paksa-paksa plak yer tak... erm.. semalam yang hilang pun belum-belum sambung menulis lagi nie... baru nak masuk bab 4... entah.. naper malas pun aku taktau...

actually bukan malas.. saja tak mo menulis... fikiran tgh serabai sikit sejak dua menjak nie.. so kalau nak menulis kena rileks.... layan feel dulu... kalau dulu hisap rokok boleh layan feel... skgnie aku dah stop smoking nie cam lain jer badan nie... rasanya nafsu makan makin bertambah nie... huhuhu... alhamdulillah... dah sebulan aku stop smoking.. kalau nampak orang merokok depan aku.. dalam hati kata apa tau?? "merokok membahayakan kesihatan" huhuhu... betoi.. itu yang aku ingatkan dalam hati nie... tapi.. kekadang memang meleleh air liur nie...

oklah... dah nama pun cebisan malam.. nak gie tido dah.. papai.. nite...

Friday, May 18, 2007

Need To Be There

You're running away,
Won't talk to me anymore,
Hiding in the darkness,
You're heart is too sore.

I'm bleeding on the inside,
Wishing you were here,
I can feel that we're falling,
Praying this won't disappear.

You're pushing me away,
I understand why,
But I still worry,
And I still cry.

It hurts so bad,
To know you're hurting too,
I'm trying so hard,
To get to you.

I can't believe it happened,
Is it really real?
The impact has hit me,
And it hurts too much to feel.

You mean a lot to me,
Hold a place in my heart,
To remember it happened,
Is tearing me apart.

You don't deserve this,
I need to be there,
You're so precious angel,
And it's so unfair.

I hope this isn't ending,
I need to be by your side,
So open up,
You don't need to hide.

Reality?

Death, departure, walk away, walk out
Should I or should I not pout

Family and friends
Lovers and one-night stands

I have loved, lost and lived
How do I trust, how do I love again

I should move on, it's all in my past
But my pain remains, continues and lasts

This pain lingers in my heart, mind and soul
Damn it - why is this world so cold

How can I have faith in God and family
When people I love are taken from me

Where can I find true and loyal friends
I'm sick of the lies, fights and revenge

Hurt continuously, hurt at a young age
How do I love again with all of my rage

How do I get past all of this, show me a sign
So I can leave my sadness, pain and crying behind

The Real One...

salamzz

Insane??? ermm.. whatever... apa-apahal pun sejak dua menjak nie aku tertekan sikit la.. sebab ada kerja nak kena settle on 22th May! yang aku bengang kasi dekat aku project nie 10hb...nak kena settle 22hb... sure tak sempat punya!!! ada 500 akaun.. nak suruh settle cepat-cepat... kasi la gaji 5 angka... baru boleh buat... siang malam aku dekat opis... dah ler semalam aku mc pulak! saja jer buat-buat cam tak ambil berat dengan mende nie... sebenarnya.. dalam kepala nie siapa yang tahu...

Paling tak bestnya.. semua org sekeliling aku jadi mangsa keadaan.. zue mungkin dah faham dengan perangai aku yang tungang langgang nie... tapi... mifzal.. jan... ermm... kesian dengan diaorg nie... nak buat camna... dah nasib...

Jan.. buat pengetahuan... kalau dah perangai bancik tgh benggong camni... tolong respon sebaik mungkin.. dalam segala hal! jangan dok terhegeh-hegeh... bila org da tanya tuh..cepat-cepat jer jawab.. senang ja.. tanya..jawab..tanya.. jawab... takyah dok lari sana-sini... aku menyampah sikit kalau orang dok buat camtu... tgk.. dan faham sendiri laa yer.. bila jadi camnie camna perangai kak zue... takde manja-manja dah... semua dia kena on the spot!

Yang bengang sangat tadi pas balik keje.. org tanya pasal motor tuh jawab jer terus.. bukan nak kena marah pun... nie tidak.. dok buat manja-manja busuk!... camna tak hangin.. bukan hangin sebab motor tuh... aku hangin sebab soklan yang tak di jawab...
tapi sekarang nie aku dah cool sikit dah... lantak ler jan... nak cakap apa pun... ini lah diriku yang sebenarnya... ini kira dah berubah sikit la jan oit... kalau dulu... ermm... entah laa...

so.. dah tinggal serumah nie.. dah nampak ler belang nie kan.. tapi aku tak kisah.. janji aku tak hipokrit.. that's me! kalau nak control-control macho apa semua.. tu bukan diri aku.. minta maap... so... buat jan.. start from this date.. please do remember... jgn dok buat perangai cam budak tak matang tuh lagi... kalau dalam ym punya banyak bersyarah.. kalau depan-depan... nak cakap ya pun berat mulut tuh!

cuba jadi orang yang peramah sikit... jgn dok diam saja.. pastu bila org cakap dia dok diam.. banyak la alasan dia... itu laa.. ini laa... pandai ja nak salahkan orang balik.. sampai bila jan nak macam nie... berani dalam ym ja.. bila depan-depan.. pijak semut pun tak mati... cuba jangan sembunyi diri jan yang sebenarnya... the real one!!! please.........

to be continue.....

Wednesday, May 16, 2007

Mungkin!

Assalammualaikum Warahmatullah hiwabaraka'tuh!
(kalau salah ejaan tolong perbetulkan yer...)

Actually hari ini bermula suram dalam diri aku.. aku tak tahu kenapa jiwa nie amat-amat kosong sejak aku bangun dari katil pagi tadi... mungkin disebabkan peristiwa semalam?? mungkin... ahh... segalanya mungkin... aku drive kereta pagi tadi pun hanya berdiam diri..tak ada sepatah perkataan pun yang terpacul dari mulut ini untuk berbicara dengan isteri tersayang.. yang berkumandang hanya suara Khairil(Dj Radio Era) sibuk berceloteh menghiburkan orang ramai... termasuk aku...tapi pagi nie hati aku langsung tak tersentuh... buat dengar tak dengar ajer... aku hanya menumpukan perhatian pada jalan raya yang setiap hari aku lalui dengan jammed jer...

Entah kenapa semakin hari, fikiran aku semakin tertekan...kosong... entah laa...aku pun tak paham dengan diri aku sendiri...aku meyesal mempunyai diri macam nie... sehinggakan aku terasa macam kenapa aku nak hidup didunia ini dengan perangai macam nie..tak ada faedah pun!!! kepada siapa aku telah berjasa??? nothing!!! tak perlu rasanya diri aku ini...tapi mungkin ada hikmah di sebaliknya.. arghhhh...mungkin lagi...

Tuesday, May 15, 2007

Adakah Esok Masih Ada?

Salamz....

Dah lama tak update blog nie... entah la..untuk bulan nie ajer keje datang bertimbun2...cam sampah lak rasanya... huhuhu...sampah-sampah pun, ini la yang buat makan aku sekeluarga...oklah...lupakan bab kerja...setiap kali nak tulis blog nak kena pikir pasal kerja dulu ker? huh!....

Esok... esok 16.May.2007... hari apa murid2... Selamat Hari Guru!!!.. sebut pasal guru nie tingat plak aku...kalau ikut mak aku.. dia nak sangat aku jagi tenaga pengajar nie.. hehehe... tapi nak buat camna mak... anak mak nie dah salah bidang.. jadi along plak...kuikuikui... sempena hari guru nie aku nak ucapkan Selamat Hari Guru la buat semua cikgu-cikgu dan tenaga pengajar yang telah mengajar diri ini sehingga menjadi manusia berguna gak akhirnya (bergunakah aku??)... kalau dulu perangai macam hantu.. sekarang ni dah jadi menantu pun.. hehehe...

Paling aku terkenang sekarang nie... Allahyarham Tuan Haji Mohd Nasir Bin Abdul Rahman (SMTSP1).. merupakan salah seorang cikgu kesayangan aku yang telah kembali kerahmatullah pada 11/04/2007 akibat kemalangan jalanraya... baru genab sebulan lebih... ohh.. sebut pasal nie aku jugak nak ajak korang semua sedekahkan al-fatihah buat Allahyarham Mohd Ahsan Rosli bin Bain (husband kak lisa), esok jugak genab la setahun Arwah kembali kerahmatullah akibat penyakit kanser... so.. AL-FATIHAH....

Erm.. jadi kita yang masih dipinjamkan nafas di dunia nie beringat-ingatlah... dan selalulah mengigati kematian demi menyedarkan kita.. bahawa kematian kita tidak diketahui bila..tapi pasti akan menjelma... di saat dan tika itu..bersediakah kita???

huhuhu... cuak gak aku bila pikir bab nie.. ermm.. mudah-mudahan kita semua dipermudahan ketika pemisahan roh dari jasad kita....adehh....

oklah...risau...takut... macam-macam pun ada nie... takut gak yang ini laa last aku update blog nie... moga-moga esok masih ada....
wassalam...