Friday, November 16, 2007

Kursus Team Building JTK Selangor

Salamzz...

Saja ja tangan nie gatai nak upload gambar time kursus aritu.. kursus dekat kem alang sendayu... sebenaqnya aku tak plan pun nak amik gambar nie... time tu hp ada dekat tangan.. pastu terus la snap dua tiga keping...

Kursus start pada 02 dan 03hb Nov aritu... best la juga... biasak ler... jungle tracking... pastu dengar ceramah... memasak sendiri... biasak ler... dah nama pun kursus team building... tapi yang paling best time game paintball laa... dah la tak pernah-pernah aku main paintball nie... nie la 1st time... tapi memang layan laa... skgnie dah start ketagih dah nie... tak sabar rasanya nak tembak orang lagi....

korang rasa sakit tak kalau kena tembak dengan maker paintball nie? haa.. maker tu yang macam senanpang untuk tembak la.. dia panggil maker... kekuatan dia menembak 400kaki sesaat... kuat gak tu... cuma masa safety explaination dia ckp kalau tertembak mata terus buta... bola mata akan pecah... cuak gak aku... ingat macam tak mau main dah mula-mula... tapi pikir-pikir balik, layan jer laa...huhu..

kalau kena tembak?? ermm.. tak ada la sakit sangat... kena cubit lagi sakit laa... sakit dia hanya 3saat... lagipun bila kurang dari 10kaki sudah tak dibenarkan menembak... takut cedera teruk plak org yang kita tembak tu...

ermm... okla... itu jer la aku nak tulis... sementara tunggu jam pukul5... ada lagi 5minit... okla... ciow...

Gambar dekat bawah nie... sekitar kem dan tempat lawan paintball tuh... kitaorang main bukan dalam sangkar tau... main guna kawasan hutan.. best beb!











Wednesday, November 14, 2007

05.06.2008

Salamzz...

uik... dah lebih sebulan blog aku nie tak di update yer... seperti jawapan yang kita akan sentiasa dengar..."aku.. bz sket lately" tapi aku takmo nak kasi jawapan tu laa...sebab korang dah tau! huhuhu...

aku cuma cam malas jer nak update actually.... huhuhu... entah naper pun aku taktau... sejak mifzal disahkan nak dapat adik nie.... aku dengan zue memang malas sgt2 skgnie... umah bersepah yang amat2...nak buat apa jer pun malas... ermm... entah laa.. taktau sebab apo..... tapi macam aku plak yang membawa budak kan???

tapi macam pengalaman yang lepas la... time dia pregnant dekat mifzal... aku yang kena morning sick nie.... kali ini pun sama gak laa... aku KENA gakkk.... haa... maybe sebab tu jugak la aku jadi malas nak update blog nie (alasan.... kekeke)

ermm... sampaikan Semalam yang hilang pun aku dah stop buat sementara nie... xper... nanti zue dalam pantang mesti aku kembali mengetuk-ngetuk keyboard siang dan malam... sambung balik semalam yang hilang tuh... so far takde sgt permintaan... buat lewat2 pun xper... huhuhu...

Cuma sekarang nie yang dok aku harapkan... adik mifzal dilahirkan tepat pada tarikh yang doktor tu jangka.... 05/06/2008.... kalau betoi laa... sama tarikh anniversary kawin aku tuhh... tengok la sapa yang buat... cesss!!!

takper.. aku nulis camnie pun zue jarang singgah kat sini.... xkesah pun... lagipun aku bersyukur sgt2 dapat isteri cam dia tu... haa... pasal raya yang dah lepas tu aku tak citer pun.... bile nak citer yer... ermm.. nanti laa... skgnie pun tgh byk keje lagi nie... saje jer curik2 time rehat nie.... tapi byk ker citer yang aku nak citer pasal raya aritu?? ermm... best gak raya kali nie.... sebab.... sebab.... dah lama aku tak beraya sebelah umah aku ja sampai raya ke3... iyaa.. dari raya pertama sampai raya ketiga tuu... thanxxx ayg... selalunya kalau raya first balik umah aku... raya kedua da balik umah zue... begitula sebaliknya.... tapi tahun nie aku berjaya change that rules!!! hehehe...

ermm... oklaa... sampai sini jer laa... to be continued.....

Friday, October 5, 2007

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Salam Aidilfitri buat semua yang "tersinggah" dekat blog nie dan juga paling spesel buat kengkawan yang selalu singgah buang masa dekat sini laa.. hehehe...

Ermm.. lagi seminggu kita dah nak sambut Syawal yang bakal menjelma.. dalam hati aku nie dah tak sabar-sabar nak balik kampung sebenaqnya... huh! rindu sangat-sangat dekat kampung halaman.. begitu la fitrah bagi orang yang menjadi anak perantau...

So.. aku tak nak nak tulis pepanjang.. di kesempatan ini aku mengucapkan
Selamat Hari Raya Aidilfitri... Maaf Zahir dan Batin
buat semua rakan dan taulan yang mengenali diri ini... Ingat ya... balik kampung nanti drive kereta elok-elok... ingat orang yang tersayang... kalau ada rezeki nanti kita jumpa la time raya nanti..

Oklah.. nak sambung buat keje balik nie... papai...

Friday, September 28, 2007

Hadiah Daripada Era.FM

Tahniah buat diri aku sendiri kerana menjadi salah seorang daripada pemenang Rock@Era Bulan September! hehehe... jangan jeles arr... tapi lagi satu hadiah blom sampai2 lagi nie... ada lagi satu bungkus hadiah dari Era.FM gak nie... tapi yang tak sampai-sampai nie untuk hadiah bulan August... ntah-ntah budak despatch tu songlap agaknya... bekpi laa... tapi aku suka sangat2 dengan cap nie... sedap pakai tu...

























P/S : sorry la... gambar nie aku amik guna O2 mini xdall aku nie...amik waktu malam... tak clear laa... alah... tak kesah la... janji nampak sudah... bila laa aku nak menang hadiah duit plak dekat Era.Fm nie yer?? huhuhu....

Monday, September 24, 2007

Aktiviti Sewaktu Malam Bulan Puasa

Salamzz...

Nampak tajuk cam best jer... cam majlis ilmu gitu... tapi nie bukan setiap malam.. saje jer dah jumpa kengkawan... miahaha.... biar gambar sendiri yang citer la.... aku, Kucai dengan Botak... ciow..





Friday, September 14, 2007

Jodoh dan Pertemuan???

Renungkanlah sedalam-dalamnya...

Tidak, Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar...

Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman di kemudian nanti.

Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat itu dan ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya.

Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan.Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda,pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat disamping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.

Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan Ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?

Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.

Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya.Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. "


Seorang teman pernah berpesan....

"Kadang-Kadang Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar..
Rupa2nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi.."


`Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada...`

Monday, September 10, 2007

Semalam Yang Hilang - m/s 0027

Selepas log masuk kedalam yahoo messenger, Anita kemudiannya terus bangun untuk mengambil beberapa fail yang perlu untuk di buat semakan berkenaan tugasannya. Sekembalinya Anita kemeja beliau sudah terpampang ruangan sembang yahoo messenger dari Hazri.

KumBang_Mereng : ermm… online pun.. ingatkan sibuk sangat sampai nak online pun tak sempat.
KumBang_Mereng : adeh.. bangun pergi mana pulak tu… baru jer nak kaco nie.
KumBang_Mereng : nanti BUZZ saya yer.
SeaGurlz : BUZZ!
SeaGurlz : erm.. ada apa lagi? Ingatkan dah abis dah pasal tadi.. hehe.. dah breakfast ker?
KumBang_Mereng : amboi.. cam tak suka jer bunyinyer…
KumBang_Mereng : saya belum breakfast la.. tunggu awak sediakan breakfast untuk saya! Hehehe..
SeaGurlz : bukan tak suka.. takde la.. ingatkan ada apa-apa yang urgent ke…
SeaGurlz : eleh.. kalau saya buatkan breakfast nak ke awak jamah? Entah-entah sentuh pun tidak!
SeaGurlz : Hazri.. nak tanya sikit la… bila birthday awak yer?
SeaGurlz : Hehe… selama ini saya tak amik peduli.. sorry yea!
KumBang_Mereng : alah.. saya dah agak dah… mesti awak tak pernah pedulikan pun…
KumBang_Mereng : siapa la saya nie kan… orang sekarang nie dah ada secret admire tuu…
SeaGurlz : iskk.. kesitu pula dia… mana ada laa.. bunga nie pun saya rasa macam nak buang ajer tadi..
SeaGurlz : tapi bila fikirkan balik.. terasa sayang pula.. bukan salah pun kalau saya simpan!
KumBang_Mereng : lorr.. nak di buang.. saya rasa awak simpan ajer… nanti dah kering.. baru buang..
KumBang_Mereng : tapi kan… saya pelik juga nie.. takkan awak taktau pengirimnya? Sure?
KumBang_Mereng : kerr.. awak tak nak cerita dengan saya… takkan nak berahsia kot? Hehehe..
SeaGurlz : adoi.. memang saya tak tau la Hazri… jangan-jangan awak cemburu tak?
SeaGurlz : hehe…
SeaGurlz : ermm.. awak tak mahu kasi hadiah ker dekat saya? (demand pulak yer…)
SeaGurlz : hehehe…
KumBang_Mereng : Cemburu??? Takde maknanyer… kuikuikui…
KumBang_Mereng : awak nak hadiah ker???
KumBang_Mereng : Saya tak prepare pun la… tak tau pun yang hari ini birthday awak…
KumBang_Mereng : miahaha…
KumBang_Mereng : ermm.. Anita… apa kata saya belanja awak dinner? Ok tak?
SeaGurlz : ermm… dinner?.. jap saya nak tgk schedule..
KumBang_Mereng : uik… malam-malam pun ada schedule ker?
KumBang_Mereng : bagus tuu…
SeaGurlz : ohh… sudah tentu la… baru hidup nie teratur sikit kalau ada displin….
SeaGurlz : ermm… dinner yer? Saya ikut jer kot…. Dah ada orang nak belanja…
SeaGurlz : hehehe…
KumBang_Mereng : ermm.. ok… sekarang nie baik awak pi buat keje balik..
KumBang_Mereng : tak nampak tu… tepi awak… En. Karim tengah renung awak dari cermin bilik dia tu…
SeaGurlz : betul ker nie? Awak jangan…..
KumBang_Mereng : miahaha…
KumBang_Mereng : lawak jer laa…
KumBang_Mereng : ok lah.. saya nak buat keje nie… kang tak pasal-pasal nak kena stayback pulak…
KumBang_Mereng : nanti sambung lain yer…
SeaGurlz : okies… adios!

Semalam Yang Hilang - m/s 0026

Anita terus melangkah masuk sambil membawa jambangan bunga itu ke mejanya. Sambil membelek-belek teddy bear kecil yang terletak di celah-celah bunga mawar itu, dia membuka kad dan membaca isi kandung kad itu.. pendek sahaja ucapannya.. hanya sekadar ucapan harijadi.. tapi tidak pula dinyatakan siapakah penghantarnya.

Hari ini - 01.March.2007 genaplah umurnya 25 tahun, tetapi Anita masih tertanya-tanya siapakah yang menghantar jambangan bunga tersebut. Sepanjang 3 tahun berkhidmat di Excell Engineering Groups, majikan pertama sejak tamat pembelajarannya, beliau belum pernah menerima jambangan bunga seperti yang sedemikian. Oleh kerana tanggungjawab dan tugasannya yang masih belum selesai, beliau lupakan seketika akan hal itu.

“aik.. dapat bunga tu!!!.. siapa yang kasi? Patut la ceria ajer hari ini yer?” Hazri yang dari tadi memerhatikan gerak geri Anita di tempat duduknya datang menyapa Anita.

“tak ada apa-apa la Hazri, actually saya pun taktau siapa yang kasi.. dalam kad nie pun just wish birthday jer.. lain ler kalau saya nie ada teman istimewa.. asyik terperap dekat pejabat nie jer.. tak berdunia dengan orang, tetiba boleh pulak dapat bunga nie..” rungut Anita.

“ok la tu.. dah ada peminat tu… nanti bila dah tau penghantarnya… awak kenalkan dengan saya tau!.. nak jugak saya kenal dengan orang tu… erm..birthday girl rupanya… anyway… Happy Birthday Anita!” Hazri mula mengusik Anita.

“Erm.. terima kasih.. oh ya.. Hazri.. macam mana dengan projek yang Bos suruh awak handle tu? Banyak orang yang berpengalaman dalam kumpulan awak tu… nanti kalau awak perlukan bantuan.. belajar-belajar la bertanya dengan diaorang tu yea!” Balas Anita yang mula mengubah tajuk perbualan mereka.

“ala.. awak nie Anita.. baru saya nak curi tulang sikit.. dah tanya pasal kerja… Bos pun tak macam awak nie.. hehehe.. pasal projek tu awak jangan risau.. awak kan ada.. saya nak tanya awak je… ermm.. oklah.. kita dok bersembang nie kang ader pulak yang memandang… kita sambung dalam yahoo messenger la… jangan lupa online ya.. saya tunggu…” Hazri membalas dan kembali ketempat duduknya.

Semalam Yang Hilang - m/s 0025

“adoi.. apa yang ko merepek pepagi nie Jessy… mana pulak kau dapat khabar angin nie?.. mana la ada lelaki yang nak dekat aku nie Jessy oii… bertuah sungguh… ermm.. kalau takda apa-apa.. tak apa laa.. kita sambung nanti petang laa.. aku banyak kerja nak buat nie…” balas Anita sambil mahu mengorak langkah kembali ke tempatnya.

“ehh.. Anita.. nanti la dulu.. tak ada teman lelaki yer.. abis tu.. nie siapa pulak yang kasi bunga dekat kau nie… takkan hantu kot! Entah-entah ada Datuk yang berkenan dengan engkau tak…” cepat-cepat Jessy memanggil Anita semula.

“Biar betul Jessy!.. ehh.. iyer laa.. bunga nie ditujukan dekat aku.. tapi siapa yang kasi nie ya?” soal Anita sendirian selepas dia melihat Kad yang terdapat di jambangan bunga tersebut tertera namanya.

“ohh.. kau ingat aku nak tipu yer.. ermm.. anyway.. Happy Birthday to you too…” balas Jessy sambil mengucapkan selamat hari lahir buat Anita.

“ah.. a’a.. terima kasih ya…” Anita menjawab dalam keadaan yang agak terpinga-pinga kerana masih menjadi persoalan dihatinya, siapakah gerangan yang menghantar jambangan bunga itu kepadanya.

Semalam Yang Hilang - m/s 0024

“Ya.. Jessy.. ada apa yang rahsia sangat ni? sampai tak boleh nak kasi tau dalam telefon tadi.. ehh.. cantiknya bunga nie… untuk sapa nie Jessy?” soal Anita kepada Jessy yang agak terkejut dengan kehadiran Anita disampingnya.

“Kau nie Anita… terkejut aku laa.. tiba-tiba jer muncul.. tak beri salam pulak tu.. dah lama aku tunggu, tak sampai-sampai.. nasib baik tak layu lagi bunga-bunga nie.. kalau dah layu.. aku buang ajer…” balas Jessy tanpa memberitahu milik siapakah sejambak mawar merah diatas meja beliau itu.

“Kalau kau dah peluk islam.. dah tentu la aku bagi salam… ermm.. maaf la Jessy.. aku sibuk sangat nie.. nasib baik aku tak terlupa terus yang kau panggil aku tadi.. apa yang rahsianya tu?” sekali lagi Anita menyoal Jessy tanpa mempedulikan jambangan bunga dihadapannya itu.

“Tak ada yang rahsia laa.. tapi aku yang nak korek rahsia kau nie… rupa-rupanya dah ada teman lelaki sekarang nie ya!.. siapa lelaki bertuah tu? cerita la sikit…” sambil tersenyum Jessy mula menyoal Anita.

Friday, August 24, 2007

Tanda-Tanda Sebelum Kematian

" Saling berpesan-pesan untuk kearah kebaikkan"

TANDA 100 HARI SEBELUM HARI MATI!!!!!

Assalam Mu'alaikum Wbrth!!! BACALAH DENGAN TELITI!!!
Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar.
Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru saja disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar.
Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.
Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat.
Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

TANDA 40 HARI

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT.
Maka Malaikat Maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi Malaikat Maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.
Adapun Malaikat Maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

TANDA 7 HARI

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

TANDA 3 HARI

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.
Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam.
Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

TANDA 1 HARI

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

TANDA AKHIR

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum.
Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

Sesungguhnya mengingati mati itu adalah bijak forward this buletin...may ALLAH SWT bless you.

Saling berpesan2lah sesama kita........

Di Saat Dahi Tidak Lagi Menyentuh Sejadah!

Sudah Bersediakah Anda Ketika Dipanggil Pulang Oleh Allah SWT?!!!
Bersihkanlah dirimu sebelum kamu dimandikan!
Berwudhu'lah kamu sebelum kamu diwudhu'kan!
Bersolatlah kamu sebelum kamu disolatkan!
Tutuplah rambutmu sebelum rambutmu ditutupkan!
Dengan kain kafan yang serba putih!
Pada waktu itu tidak guna lagi bersedih....
Walaupun orang yang hadir itu merintih....
Selepas itu kamu akan diletak di atas lantai....
Lalu dilaksanakanlah solat Jenazah
Dengan empat kali takbir dan satu salam
Berserta Fatihah, Selawat dan doa....
Sebagai memenuhi tuntutan Fardhu Kifayah
Tapi apakah empat kali takbir itu dapat menebus....
Segala dosa meninggalkan solat sepanjang hidup?
Apakah solat Jenazah yang tanpa rukuk dan sujud....
Dapat membayar hutang rukuk dan sujudmu yang telah luput?
Sungguh tertipulah dirimu jika beranggapan demikian....
Justeru ku menyeru sekelian Muslimin dan Muslimat....
Usunglah dirimu ke tikar Solat....
Sebelum kamu diusung ke liang lahad....
Menjadi makanan cacing dan mamahan ulat!
Iringilah dirimu ke masjid....
Sebelum kamu diiringi ke Pusara!
Tangisilah dosa-dosamu di dunia....
Kerana tangisan tidak berguna lagi di alam baqa'!
Sucikanlah dirimu sebelum kamu disucikan!
Sedarlah kamu sebelum kamu disedarkan.. ..
Dengan panggilan 'Izrail yang menakutkan!
Berimanlah kamu sebelum kamu ditalkinkan!
Kerana ianya berguna untuk yang tinggal....
Bukan yang pergi!
Beristighfarlah kamu sebelum kamu diistighfarkan!
Namun ketika itu istighfar tidak menyelamatkan!
Ingatlah di mana saja kamu berada....
Kamu tetap memijak bumi Tuhan!
Dan dibumbungi dengan langit Tuhan!
Serta menikmati rezeki Tuhan!
Justeru bila Dia menyeru,....
Sambutlah seruan-Nya Sebelum Dia....
memanggilmu buat kali yang terakhirnya!
Ingatlah kamu dahulu hanya....
setitis air yang tidak bererti!
Lalu menjadi segumpal darah!
Lalu menjadi seketul daging!
Lalu daging itu membaluti tulang!
Lalu jadilah kamu insan yang mempunyai erti....
Ingatlah asal usulmu yang tidak bernilai itu....
Yang kalau jatuh ke tanah Ayam tak patuk itik tak sudu!
Tapi Allah mengangkatmu ke suatu mercu....
Yang lebih agung dari malaikat!
Lahirmu bukan untuk dunia....
Tapi gunakanlah ia buat melayar bahtera akhirat!
Sambutlah seruan 'Hayya 'alas Solaah'....
Dengan penuh rela dan bersedia!
Sambutlah seruan 'Hayya 'alal Falaah'....
Jalan kemenangan akhirat dan dunia!
Ingatlah yang kekal ialah amal....
Menjadi bekal sepanjang jalan!
Menjadi teman di perjalanan.. ..
Guna kembali ke pangkuan Tuhan!
Pada hari itu tiada berguna....
Harta, tahta dan putera....
Isteri, kad kredit dan kereta....
Kondominium, saham dan niaga....
Kalau dahi tak mencecah sejadah di dunia!!!

Wednesday, August 22, 2007

Semalam Yang Hilang - m/s 0023

Bab 5 - Hadiah Harijadi

Suasana di Excell Engineering Groups agak sunyi, ini kerana semua pekerjanya sibuk dengan tanggungjawab masing-masing menyiapkan tugas yang diberikan. Begitu jua keadaan Hazri dan Anita, masing-masing sedang sibuk menyiapkan tugasan mereka.

Telefon di meja Anita tiba-tiba berdering, seperti kebiasaan Anita menjawab panggilan telefon dengan sopan dia menyapa. “Hello.. ya Anita sini.. ohh.. Jessy.. ada apa yer?.. erm… ok.. kejap lagi saya datang ke depan.” Panggilan dari penyambut tetamu Excell Engineering Groups.

Walaupun Datuk Haris mempunyai empayarnya sendiri, Hazri memilih untuk tidak terus memulakan kerjaya bersama ayahnya. Bagi Hazri, beliau mahu mencari rentak dan pengalamannya sendiri, jika beliau terus bermula di empayar milik Datuk Haris - sudah pasti sebagai anak, tentu akan wujud layanan yang berbeza dari kesemua pekerja terhadap Hazri.

Disebabkan itu beliau ingin mencari pengalaman seperti kebanyakkan orang lain, tiada keistimewaan. Malah beliau juga terpaksa menunggu untuk dipanggil bekerja selepas temuduga di 6 buah syarikat lain, sebelum khidmatnya diperlukan di Excell Engineering Groups.

Wednesday, August 15, 2007

10 Wasiat Imam Syafie

Assalamualaikum semua...

SEBELUM Imam Syafie pulang ke rahmatullah,beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat Islam seluruhnya. Berikut ialah kandungan wasiat tersebut:

"Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh perkara."

PERTAMA: HAK KEPADA DIRI.
Iaitu: Mengurangkan tidur,mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

KEDUA: HAK KEPADA MALAIKAT MAUT
Iaitu: Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.

KETIGA : HAK KEPADA KUBUR
Iaitu : Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.

KEEMPAT: HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR
Iaitu : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

KELIMA : HAK KEPADA MIZAN (NERACA TIMBANGAN AMAL PADA HARI KIAMAT)
Iaitu : Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.

KEENAM : HAK KEPADA SIRAT (TITIAN YANG MERENTANGI NERAKA PADA HARI AKHIRAT)
Iaitu : Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

KETUJUH : HAK KEPADA MALIK (PENJAGA NERAKA)
Iaitu : Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok akhlak.

KELAPAN : HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT PENJAGA SYURGA)
Iaitu : Berasa redha dengan Qadha' Allah, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat.

KESEMBILAN : HAK KEPADA NABI S.A.W
Iaitu : Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadith), menyayangi para sahabat, dan bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

KESEPULUH : HAK KEPADA ALLAH SWT
Iaitu : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.


Sampaikan kepada semua mereka yang kita kenali agar ilmu ini tersebar dan kita dapat bersama-sama mengamalkannya.

"Ya Allah... berilah petunjuk kepada kami agar kami sentiasa berada lurusdi jalan Mu...Amin.."

Monday, July 23, 2007

Timeout... !!!

Salam...

Dah lama gak aku tak update blog nie.. actually bz sket lately.. tukau lagi tempat keje.. tapi insyaallah pas nie keje sampai pencen kot... huhu.. kalau umur panjang ler..

Erm.. just nak inform yer.. pas nie aku publish balik "Semalam Yang Hilang" nie.. susah ler.. pc aku sendiri tak sampai-sampai lagi... nanti dah line clear aku publish balik cam biasa.. tunggu jer la.. tapi best ker citer tu??? so far lansung takda sapa yang comment pun...

tak kisah ler.. best ker idak.. apa yang aku dah tulis... nanti aku publish gak.. kuikuikui.. oklah... takecare yer...

to be continued......

Wednesday, July 4, 2007

Semalam Yang Hilang - m/s 0022

“Ermm.. Datin.. Datuk.. saya minta izin untuk beransur dulu.. terima kasih banyak – banyak kerana sudi luangkan masa untuk bertemu dengan saya nie.” pinta Anita Sambil menghulurkan tangan untuk bersalaman dengan Datin Rosnani dan Datuk Haris.

“Mama… Papa.. Along hantarkan Anita balik yer…” sampuk Hazri lalu bingkas bangun menuju ke pintu utama.

“Ermm.. Baiklah.. Along.. bawa kereta tu elok-elok yer… jangan melencong ke tempat lain pula.. Papa ingat malam nie nak solat maghrib berjemaah… balik sebelum maghrib tau!” pesan Datuk Haris kepada along.

Dengan agak berat untuk menjawab Hazri menyahut jua pesanan Datuk Haris ketika beliau sedang berjalan ke keretanya. “Baiklah…”.

Memang sudah lama Datuk Haris sekeluarga tidak solat berjemaah bersama-sama, mungkin masing-masing sibuk. Tetapi itu kita tidak boleh jadikan alasan! Seharusnya kita sebagai umat islam yang telah berkeluarga, sentiasa melakukan solat berjemaah bersama-sama, ini bagi merapatkan lagi hubungan rohani dan jasmani sesebuah institusi kekeluargaan itu. Di Teratak Mastana, jika mereka solat berjemaah, mereka bukan berempat sahaja, tak terkecuali juga Mak Timah, sudah pasti dia akan turut serta.

Sambil di perhatikan oleh Datuk Haris dan Datin Rosnani, Anita sempat melambai-lambaikan tangan dari tempat duduk hadapan, sebelum kenderaan MPV jenis Toyota Caldina itu meluncur laju meninggalkan Teratak Mastana. Kenderaan MPV tersebut adalah hadiah daripada Datuk Haris kepada Hazri selepas anak sulongnya itu tamat pembelajaran di Universiti.

Semalam Yang Hilang - m/s 0021

Jam menunjukkan pukul 5 petang, kebiasaannya pada hari Sabtu Safina akan pulang kerumah sebelum pukul 4 petang. Datuk Haris menyedari akan hal itu walaupun isteri dan anaknya masih sedang rancak berbual. Perbualan mereka bukannya berhenti di meja makan sahaja, walhal di sambung pula sambil menghirup udara segar di kawasan laman Teratak Mastana.

“Along.. cuba along telefon angah.. tanya dekat mana dia sekarang nie? Dah pukul 5 petang nie… kenapa tak balik-balik lagi.. risau plak papa!” Datuk Haris mencelah perbualan isterinya bersama anak dan tetamu beliau.

Tanpa membalas, Hazri terus mengeluarkan telefon bimbit dari poket seluarnya dan lantas mula mendail nombor telefon bimbit Safina. “Your call has been connected to voice mail, please leave a message after the tone….” Hazri mula mendail buat kali yang kedua, tetapi masih sama jawapan balas yang di terimanya.

“Papa… masuk voicemail la… angah dekat library kot… alah.. jangan risau la.. nanti balik la angah tu.. dah besar la buah hati papa tuh… dah boleh kahwin pun papa!” Hazri bergurau bagi menenangkan Datuk Haris yang agak risau akan keselamatan anak bongsunya itu.

Mungkin kerana risaukan keselamatan Safina, Datuk Haris teringatkan kandungan email yang diterimanya tempohari, walaupun dia seolah-olah tidak mempedulikan email tersebut, setiap baris kandungan yang berbaur ugutan itu masih jelas dibenaknya.

“ohh.. bukan apa along.. Papa ingat sempat la angah berkenalan dengan bakal kakak iparnya nie.. tak sama kalau angah tengok wajah Anita dalam album gambar dibilik along tu..” pernyataan Datuk Haris itu menyebabkan lagi sekali muka Hazri merah padam menahan malu.

“adeh.. papa… jangan la hal dalam bilik along pun papa nak cerita depan Anita nie!... malu la Along.. Anita.. jangan awak percaya cakap papa saya tu… saja nak kenakan saya..” Hazri cuba menegakkan benang yang sememangnya basah.

Setengah jam kemudian Anita memohon untuk beransur pulang, sudah hampir 3 jam dia meluangkan masa bersama keluarga Hazri – teman sepejabat yang baru 7 bulan dikenalinya. Walaupun dalam tempoh yang singkat, dia merasakan Hazri merupakan teman sepejabat yang paling rapat dengannya. Namun begitu tidak terlintas didalam hatinya untuk menaruh harapan terhadap Hazri, jika dibandingkan dirinya dengan status keluarga Hazri. Perbezaan mereka berdua amat ketara, sedangkan dia hanya dibesarkan dari keluarga yang sederhana sahaja.

Friday, June 22, 2007

Teman di dalam kubur !

Di dalam sebuah hadis Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:

"Pada hari Kiamat nanti, di hadapan Allah swt tidak akan ada syafaat yang mempunyai taraf yang lebih tinggi daripada Al - Quran, bukan Nabi, bukan malaikat dan sebagainya"

Melalui hadis di atas kita dapat mengetahui bahawa Al-Quran
adalah pemberi syafaat yang mana syafaatnya akan diterima Allah.



Terdapat satu riwayat menyatakan bahawa "Apabila seseorang itu meninggal dunia dan keluarganya sibuk melakukan upacara pengkebumian, seorang yang kacak akan berdiri di bahagian kepalanya"

Apabila mayat itu dikafankan, orang itu akan datang mendiami antara dadanya dan kain kafan itu. Bila selesai dikebumikan, orang ramai akan pulang ke rumah dan datanglah dua malaikat; Munkar dan Nakir cuba untuk memisahkan orang yang kacak itu supaya mereka dapat membuat pertanyaan mengenai iman orang yang meninggal dunia itu tanpa sebarang gangguan.

Tetapi orang yang kacak itu akan berkata :
"Dia adalah kawanku. Aku tidak akan meninggalkannya berseorangan walau dalam keadaan apa sekalipun. Jalankanlah tugas kamu tetapi aku tidak akan meninggalkannya sehingga aku membawanya masuk ke syurga!".

Selepas itu dia berpaling ke arah mayat sahabatnya dan berkata:
"Akulah Al-Quran yang mana engkau telah membacanya kadang kala dengan suara perlahan dan kadang kala dengan suara yang kuat.Janganlah engkau bimbang. Selepas pertanyaan Munkar dan Nakir ini,engkau tidak akan berasa dukacita lagi"

Bila pertanyaan selesai, orang yang kacak itu akan mengadakan untuknya satu hamparan sutera yang penuh dengan kasturi dari malaikat-malaikat dari syurga.

Alangkah indahnya dan bahagianya sekiranya orang itu adalah kita. Kita tahu tentang tingginya syafaat Al-Quran tetapi dengan mengetahuinya sahaja tanpa berusaha untuk mendekati dan merebut syafaat itu kita adalah orang-orang yang rugi.

Cuba kita renungkan sejenak diri kita sendiri. Ajal dan maut adalah ketentuan Allah. Bila ia telah datang kita tidak akan mampu memperlambatkan atau mempercepatkannya walaupun untuk tempoh sesaat. Dan apabila berada di alam kubur siapakah lagi yang akan menemani kita jauh sekali memberi bantuan kecuali amalan - amalan kita sewaktu di dunia. Allah telah menjanjikan Al - Quran sebagai pemberi syafaat terulung dan Allah itu adalah benar. Dekatilah Al - Quran dan jadikalah ia teman di dunia dan pemberi syafaat di Akhirat. Semoga Allah swt memberikan kita restu dan hidayahnya.....

AMIN!!!

Thursday, June 21, 2007

Semalam Yang Hilang - m/s 0020

“ermm.. nak..nak!! tapi Haris tak nak tido sorang-sorang lagi.. Haris nak pindah masuk bilik Bee… nak tido sekali dengan Bee.. boleh kan!?..” secara spontan Haris menjawab dengan nakal.

“Boleh… dengan syarat… Haris balik ke Alor Setar petang nie jugak, pastu esok Haris bawa rombongan untuk masuk meminang Bee!! Boleh? Amboi… senang-senang jer nak tido sebilik dengan Bee yer.. dah tu sebumbung pulak dengan mak dengan ayah… tak sempat sayang nak masuk tido… silap-silap kena halau tido dekat buai luar rumah tu!! Nak ker?? Saffiah menyoal sambil tersengih melihat Haris.

“ermm.. tak pe lah… malam nie biar Haris tido jer atas buai tu… esok pepagi senang Haris balik Kuala Lumpur terus!... Bee… bila Bee nak dapat kerja nie? Tengok cam Haris, dua minggu jer ‘tanam anggur’ dekat rumah tu.. sekarang pun dah dekat sebulan Haris kerja…” Haris cuba mengubah topik perbualan mereka pagi itu. Cuba untuk memujuk hatinya yang sedikit kecewa – darah muda, selalu saja mengikut kata hati.

“Itu pun berkat doa Bee… kalau tidak belum tentu sayang dapat kerja!.. sudah la.. jom balik rumah… Bee nak tolong emak sediakan makanan tengahari pulak…” Saffiah berseloroh lalu mengajak Haris pulang ke rumahnya yang terletak lebih kurang 1.5km dari Pantai Teluk Chempedak.

“tapi Bee.. Haris nak tanya satu nie…dari semalam lagi Haris ingat nak tanya Bee, tapi tak berkesempatan pula… kenapa Bee semakin berisi sekarang nie yer? Beza sangat dari dulu la… naper yerk?”

“Papa..Papa… nanti sejuk meehon goreng tu.. apa yang Papa fikirkan? Dari tadi along tengok meehon papa tak tersentuh lansung!. Sapa Hazri membuatkan Datuk Haris terkebil-kebil mencari alasan. Kenangannya di Pantai Teluk Chempedak disedarkan oleh anak sulongnya itu.

“ohh.. tak ada apa-apa la along.. papa terpikir pasal kerja pula.. maafkan papa yer.. erm.. mamanya… hulurkan meehon untuk Anita tuh.. jangan malu-malu Anita.. tambah meehon tu lagi.. banyak Mak Timah masak nie..” Datuk Haris terus berdalih.

Semalam Yang Hilang - m/s 0019

Di dapur, Mak Timah sedang sibuk menyediakan hidangan. Beliau amat bersyukur kerana di ambil bekerja dengan keluarga Datuk Haris, sepanjang dia berkhidmat tidak pernah sekali pun Datuk Haris meninggikan suara kepadanya. Sebaliknya dia dilayan seolah-eloh mempunyai pertalian darah dengan keluarga tersebut, disebabkan terasa begitu terhutang budi kepada keluarga Datuk Haris, pernah juga suatu masa dahulu Mak Timah enggan menerima gaji yang diberikan kepadanya. Dia merasakan tidak perlu lagi wang ringgit, ini disebabkan pakaiannya juga dibelikan oleh Datin Rosnani. Baginya cukuplah kasih sayang dan perhatian yang diterimanya selama ini.

Mak Timah tak perlukan masa yang lama untuk menyediakan hidangan petang itu, dalam masa 15min semuanya telah disiapkan di meja makan. Mak Timah menuju ke ruang tamu untuk menjemput majikan dan tetamu Teratak Mastana menjamu selera.

“Datin.. hidangan dah tersedia.. bolehlah jemput tetamu kita untuk menjamu selera.” Dengan santun Mak Timah memberitahu kepada Datin.

“Haa.. marilah semua.. jemput ke meja makan.. entah apa la yang dihidangkan oleh Mak Timah nie pun saya tak pasti.” pelawa Datin Rosnani.

Semasa di meja makan tak banyak yang di bincangkan,masing-masing mula menjamah makanan yang tersedia di meja, sesekali hanya tawa kecil usikkan Datin Rosnani kepada Anita, bukan main suka nampaknya Datin Rosnani kepada Anita. Mungkin Anita memenuhi syarat-syarat kelayakkan untuk menjadi menantunya.

Sedangkan Datuk Haris lebih banyak berdiam diri, ada satu persoalan yang sedang bermain di benaknya. Dikala itu juga fikiran beliau terlintas sewaktu pertama kali berkunjung ke rumah Saffiah di Kuantan, begitu baik layanan keluarga Saffiah kepada dirinya sepanjang 3 hari berkunjung kesana, sedangkan sewaktu itu beliau hanya ‘rakan biasa’ pada pengetahuan keluarga Saffiah.

“Bee.. Haris rasa macam tak nak balik jer esok. Bee.. boleh tak minta izin dekat bapa Bee.. Haris nak tinggal sini lagi seminggu la!... soal Haris kepada Saffiah.

“Haris nak tinggal lagi seminggu? Bukan ke Haris cuti 3 hari ajer?.. ermm… betul Haris nak Bee cakap dekat ayah nie? Tak nyesal? Ayah Bee tu garang gak tau! Haris jer belum nampak belang dia… iyer la.. baru 3 hari Haris dekat sini,dah lama nanti baru tau ayah Bee tu camna orangnya.. Betul ke sayang nak Bee tanya nie?...” balas Saffiah dengan penuh persoalan sambil tersenyum sinis. “Sayang rindu yer? Bee lagi rindu sayang sangat-sangat...” bisik hati kecil Saffiah sambil terus berjalan di sepanjang Pantai Teluk Chempedak.

Semalam Yang Hilang - m/s 0018

Bab 4 - Perkenalan

“Mama.. Papa... kenalkan.. nie la Anita.. kawan baik along..” inilah pertama kali Datuk Haris dan Datin Rosnani diperkenalkan dengan Anita oleh Hazri, jika selama ini mereka hanya mendapat melihat gambar dan mendengar cerita yang disampaikan Hazri, kini mereka telah pun bersua dengan teman wanita kepada anak sulong mereka itu. Dengan penuh sopan Anita menghulurkan tangan untuk bersalaman dengan Datuk Haris dan Datin Rosnani.

“Jemput duduk Anita… wah.. pandai anak mama pilih menantu untuk mama ya… lain benar dari dalam gambar!” gurauan Datin Rosnani yang disusuli oleh tawa kecil Datuk Haris telah menyebabkan Anita dan Hazri tersipu-sipu menahan malu. “Mak Timah.. buatkan air ya!” arah Datin Rosnani kepada Mak Timah yang kebetulan muncul dari dapur untuk menjenguk tetamu yang datang.

“Baik Datin!” jawab Mak Timah dan kembali masuk ke dapur untuk menyediakan hidangan buat tetamu Teratak Mastana.

“Mama nie.. ada pulak macam tu… along kawan baik saja la dengan Anita… lagipun Anita nie banyak bantu along semasa di pejabat.. along kan dua tahun lebih muda dari Anita… ada pulak kesitu perginya fikiran mama..” Hazri cuba mengawal perasaan malu terhadap teguran Datin Rosnani tadi.

“Kenapa?.. kalau suami muda.. isteri lagi sayang tau… tengok mama dengan papa nie… sapa lagi tua?” celah Datuk Haris sambil melemparkan senyuman kepada Anita, sedangkan muka gadis tersebut sudah semakin merah padam menahan malu. Jika diikutkan faktor umur, memang Datin Rosnani juga dua tahun lebih tua daripada Datuk Haris, tetapi dari segi kematangan, ternyata Datuk Haris lebih matang 5 tahun kedepan.

Perbualan mereka anak-beranak berterusan dan seketika disusuli dengan tawa-tawa kecil, ini melihatkan betapa bahagianya keluarga Datuk Haris, tapi perbualan pada petang itu tidak sertai oleh Safina yang masih belum pulang dari kuliah.

Monday, June 11, 2007

Semalam Yang Hilang - m/s 0017

“Jemput Masuk Datuk..” pelawa Osman dengan begitu santun sekali sambil membuka pintu kereta. Tanpa membalas tapi hanya senyuman yang dilemparkan oleh Datuk Haris, beliau terus melabuhkan punggung diatas kusyen empuk didalam kereta mewahnya. Sekali lagi Datuk Haris di sapa oleh Osman yang ingin mengesahkan destinasi yang hendak dituju oleh Datuk Haris. “ermm.. Datuk.. kita bertolak ke Selangka Berhad ya?”

“Ha’ah..” hanya sepatah jawapan spontan yang terpacul dari mulut Datuk Haris.
Tanpa banyak bersoal lagi Osman terus menekan pendikit minyak bagi memulakan tugasnya menghantar Datuk Haris ke Selangka Berhad.

“Trut..Trutt..” tiba-tiba telefon bimbit Datuk Haris berbunyi menandakan ada panggilan masuk. Panggilan itu terus dijawab oleh Datuk Haris tanpa melihat butir pemanggil yang tertera di telefon bimbitnya.

“Hello… ohh.. ya.. Hani… ermm… boleh tak awak bawa turun dokumen tu kebawah.. nanti saya suruh Osman patah balik…” Panggilan dari Hani memberitahu bahawa dokumen yang sepatutnya dibawa ke Selangka Berhad tidak diambil oleh Datuk Haris. “Osman… tolong patah balik ke pejabat… saya tertinggal dokumen pula..” arah Datuk Haris kepada pemandunya itu.

“Baik Datuk… nasib baik masih belum jauh Datuk.. kalau tak.. saya takut Datuk lambat sampai nie… trafik sekarang pula dah semakin bertambah…” balas Osman sambil mula berbicara dengan Datuk Haris yang sejak dari tadi diam membisu.

“itu la.. entah macam mana saya boleh terlupa nie Osman, agaknya saya kena amik cuti kot dalam masa terdekat nie, lagipun dah lama saya tak bercuti ya... asyik kerja saja…” keluh Datuk Haris sambil mengigati bilakah kali terakhir dia bercuti merehatkan diri.

Tanpa menyambung perbualan itu Osman mula membelok masuk semula kedalam Harisaff Berhad, di lobi kelihatan Hani sedang menunggu sambil membawa dokumen yang tertinggal Datuk Haris tadi. Selepas mengambil dokumen daripada Hani, kereta Datuk Haris yang dipandu oleh Osman meluncur laju meninggalkan Harisaff Berhad. Tidak sampai 10 saat, kereta mewah itu hilang daripada pandangan Hani.

“ermm.. mula la kelam kabut Datuk Haris nie… apa laa masalah dia nie… aku nak tanya takut... tapi kalau aku berdiam diri saja..terasa macam bersalah la pulak!” Hani merungut sendirian sambil mula melangkah masuk kembali ke Harisaff Berhad.

Semalam Yang Hilang - m/s 0016

“Ya.. angah.. kenapa? Mak Timah ada dekat taman bunga nie.. sarapan ada di atas meja tu angah.. angah makan la dulu…” sahutan Safina di sambut oleh Mak Timah.

“eeeyuckss… Mak Timah… busuknya… adoi… tak lalu la saya nak bersarapan kalau macam nie… takkan ni najis Casper kot?” dengan begitu spontan sekali terpacul dari mulut Safina setelah beliau melihat apa yang sedang dilakukan oleh Mak Timah di taman bunga.

“itu la angah… kan Mak Timah dah cakap tadi.. pergi sarapan dulu… nie tak.. keluar jer bilik… Mak Timah yang busuk masam nie laa ko nak datang peluk dulu…” memang begitu tabiat Safina seharian, setiap pagi dia akan datang mencari Mak Timah untuk dipeluk. Begitulah keakraban seorang gadis terhadap insan yang langsung tiada hubungan darah dengan dirinya sendiri jika dibandingkan dengan ibunya sendiri.

“ala…bucuk laa Mak Timah… macam mana angah nak peluk nie…” umphh… lantas diciumnya pipi Mak Timah yang sedang duduk mecangkung di taman tanpa menghiraukan lagi bau busuk yang datang dari najis casper itu. “tak dapat peluk pun… angah dapat kiss pun jadi laa…” sambil ketawa kecil Safina melangkah masuk menuju ke ruang makan di Teratak Mastana.

Sementara itu di Harisaff Berhad, Datuk Haris baru sahaja habis bercakap melalui telefon dengan Tan Sri Rizah Dhom.

“Osman, siapkan kereta.. lagi 5minit saya nak bertolak ke Selangka Berhad..” Datuk Haris menghubungi Osman. Kebetulan ketika itu Osman baru sahaja sudah bersarapan pagi, sedangkan waktu sekarang sudah menjangkau waktu tengah hari. Begitulah kehidupan Osman semenjak 3tahun kebelakangan ini, kehidupan sebagai seorang Bapa tunggal - isterinya telah pun kembali kerahmatullah akibat penyakit misteri yang menyerang secara tiba-tiba.

Datuk Haris mula melangkah longlai menuju ke lif, langsung tidak bersemangat seolah-olah bukan dirinya yang sebenar, dimana beliau sentiasa bersemangat dan kental dalam apa jua situasi pun. Semasa didalam lif fikirannya cuba ditumpukan kepada perkara yang hendak di bincangkan bersama Selangka Berhad nanti. Ternyata dia agak berdebar kerana Tan Sri Rizah Dhom tidak mahu menyatakan kepadanya tujuan sebenar mersyuarat itu diadakan.

Semalam Yang Hilang - m/s 0015

tokk..tokk… “Masuk!!!...” kedengaran bunyi jawapan dari bilik Datuk Haris selepas pintu biliknya di ketuk oleh Hani. “Datuk.. lebih kurang 5 minit tadi saya dapat panggilan dari setiausaha Tan Sri Rizah Dhom.. dia nak saya confirmkan dengan Datuk mengenai mersyuarat tergempar Selangka Berhad, kerana mersyuarat akan diadakan pada pukul 12 tengahari nie.. tapi Datuk, saya terlupa tadi pukul 12 nanti Datuk ada appointment dari supplier raw material kepada projek “Bermuda Mall”.. macam mana yer Datuk?” Hani menyatakan dengan panjang lebar kepada Datuk Haris.

Huh..! sambil mendengus Datuk Haris berfikir sejenak sambil bertanya kepada Hani, walaupun pada dasarnya beliau belum pun memahami hasrat sebenar Hani datang kepadanya, Datuk Haris seolah-olah baru tersedar dari mimpi. “ermm.. apa yang awak cuba terangkan tadi Hani? Maafkan saya.. saya kurang fokus tadi.. berkenaan projek Bermuda Mall ker??

“ohh.. begini Datuk.. saya nak confirmkan dengan Datuk pasal meeting dengan Selangka Berhad pada pukul 12 nanti.. sedangkan waktu tu juga Datuk dah ada appointment dengan supplier kita untuk Bermuda Mall..” sekali lagi Hani menerangkan kepada Datuk Haris.

Ermm.. tak apa Hani.. pasal Selangka Berhad nanti saya sendiri akan telefon Tan Sri Rizah Dhom untuk beritahu dia, berkenaan appointment tuh awak semak jadual saya… awak arrange balik semula.. sampaikan salam saya sekali ya… apa-apahal nanti awak beritahu saya kemudian… ermm… ada apa-apa lagi Hani? Soal Datuk Haris kembali kepada setiausahanya yang bertubuh kecil molek itu.

“Itu saja Datuk..ermm.. saya keluar dulu..” jawab Hani dah melangkah keluar.
Sementara itu di Teratak Mastana kedengaran nama Mak Timah disahut sekali lagi. Kali ini bukan dicari oleh Datin Rosnani, sebaliknya dipanggil oleh pemilik Casper – Safina,gadis itu baru sahaja keluar dari bilik tidurnya, mungkin sudah selesai membersihkan dirinya. Safina yang sedang berlari-lari anak menuruni anak tangga ke ruang makan di Teratak Mastana masih memanggil Mak Timah.

“Mak Timah…Mak Timah…mana Mak Timah nie…” sahutan manja masih memecah kesunyian Teratak Mastana, memang Safina lebih manja bersama Mak Timah kalau dibandingakan dengan ibu beliau sendiri. Jika dulu sewaktu dia berumur 18 bulan, Safina di pelihara oleh Neneknya – ibu kepada Datin Rosnani, kemudian ketika berumur 4 tahun neneknya telah kembali kerahmatullah untuk menyambut seruan ilahi, tugas itu digalas pula oleh Mak Timah.

Wednesday, June 6, 2007

Semalam Yang Hilang - m/s 0014

“alaa… Hani tak nak laa Erma.. bukan sebab apa.. Hani nak guna duit sikit untuk bulan nie… lagipun bulan nie budget lari laa Erma.. kereta Hani aritu kan breakdown.. dah abis bayar untuk servis.. aik.. tinggal banyak nie jer lagi kain Erma.. rasanya tadi macam banyak jer dalam beg tuh…” Begitu sopan Hani menolak jualan Erma itu.

“errmm… ko nie memang tau… dari dulu Erma jual barang dekat ko tak pernahnya yang ko beli… iyer laa… kita nie kan tak sama standardnya… ko pakai yang branded-branded jer… setakat kain ela macam nie mana ko nak layan kan!..” sindir Erma sambil berlalu pergi bersama kain-kain contoh yang digendongnya tadi. Hani hanya mampu tersengih dan memandang gelagat Erma berlalu pergi, tetapi semangat sebagai ahli perniagaan tidak mati di situ jer, dari seorang ke seorang staf di Harisaff Berhad Erma mempromosikan barang jualannya.

Kedengaran bunyi True Tone lagu Mawi dari telefon bimbit Hani menandakan ada sms yang masuk. Terus di tarik laci meja untuk melihat N95 yang berbunyi, dicapai dan dibacanya. Hani hanya mampu tersenyum sendiri selepas membaca sms tersebut. Sms dari jejaka pujaan hati bertanyakan khabar untuk hari ini, begitu lah lumrah alam jika sedang asyik bercinta, setiap saat terasa begitu lama, kalau 8 jam di pejabat Hani terasa seperti 8 hari lamanya. Setiap hari selepas balik dari Harisaff Berhad sudah menjadi kewajipan Hani berjumpa dengan Johan.

Baru sejenak dilamun rindu kepada Johan, lamunan Hani disentak oleh deringan telefon di mejanya. “Potong stim betul laa..” desus Hani sebelum dia menjawab panggilan masuk tersebut. “Hello… Harisaff Berhad… erm.. ya.. ya.. anything I will updated you as soon as possible…” hanya itu perbualannya bersama dengan pemanggil tersebut. Selepas menjawab panggilan telefon Hani bingkas bangun dan menuju ke bilik Datuk Haris, melalui celahan cermin di pintu bilik dilhatnya Datuk Haris sedang bercakap di telefon, terasa bersalah pula Hani jika dia hendak mengganggu perbualan telefon Datuk Haris, kemudian dia terus menuju ke bilik air untuk menunaikan hajat dipendamnya lebih kurang 10minit tadi yang terbantut ketika melayan kerenah Erma.

Semalam Yang Hilang - m/s 0013

“ya.. saya Datin.. saya datang nie…” berlari-lari anak Mak Timah datang menemui Datin Rosnani yang sedang menunggunya di ruangan sudut tanaman bunga Teratak Mastana. Sambil membetulkan ikatan kain batik sarung yang dipakainya, mungkin longgar akibat dia terburu-buru berlari anak tadi. Mak Timah berdiri bersebelahan Datin Rosnani dan bertanya. “Ada apa Datin?”.

“Mak Timah… Mak Timah siram tak pokok bunga nie? Kering jer semua pokok-pokok bunga nie.. Tengok tu.. itu mesti najis Casper.. siapa yang biarkan Casper bermain-main di taman bunga ini? Isk.. Mak Timah nie… siapa saya nak salahkan ini Mak Timah? Cuba Mak Timah jawab..”

“ermm… sekarang nie musim panas Datin… mungkin sebab tu pokok-pokok bunga ini kering sikit… Mak Timah siram setiap hari Datin… tapi pagi nie Mak Timah belum siram laa… ermm… Casper.. semalam Safina bawa Casper keluar dari sangkarnya.. mungkin terlepas hingga ke sini kot… tak apa.. najis Casper tu nanti Mak Timah buang… Maafkan Mak Timah ya Datin…” rayu Mak Timah selepas dengan panjang lebar dia memberikan penjelasan.

Casper ialah nama bagi kucing parsi milik Safina dan merupakan satu-satunya kucing parsi di Teratak Mastana, sudah hampir 3 tahun Casper di pelihara oleh Safina, anak dara Datin Rosnani yang baru mencecah usia 19 tahun.

Dalam biliknya Datuk Haris memulakan kerja dengan meninjau e-mel baru untuk hari ini, secara tidak sengaja Datuk Haris ternampak satu e-mel yang agak pelik tajuknya. Datuk Haris membuka e-mel yang bertajuk Haris..you must remember… you still owe me one life!.Daripada nama dan alamat penghantar e-mel tersebut, dia masih tidak dapat memikirkan siapa yang menghantar e-mel tersebut. Isinya jugak tidak jelas dan tidak dapat difahami. “ahh.. malas aku nak fikir siapa nie… anggap jer salah hantar!” desus hati kecil Datuk Haris.

“Hani… ko tak nak ker amik kain nie sepasang dua.. kalau tak nak buat untuk majlis makan malam nie... ko buat la untuk Raya nanti.. tak pun ko belikan untuk Mak dan adik ko pun bagus jugak.. alah..murah ajer.. sepasang RM80.00 kalau amik 3 pasang aku kasi RM200.00 jer.. alah.. gaji banyak-banyak nak buat apa…” Erma datang menemui Hani dimejanya sambil membawa beberapa helai kain contoh, memang begini tabiat si Erma, ada saja barang-barang yang hendak dijual kepada rakan-rakan sekerjanya. Kalau musim perayaan tu lagi ligat la si Erma nie, hinggakan kalau musim Tahun Baru Cina tu, buah limau longan pun dibuat bisnes olehnya. Jual di pejabat juga, kalau jadi peraih tu lain la.

Semalam Yang Hilang - m/s 0012

Bab 3 - Harisaff Berhad

Suasana di Harisaff Berhad kecoh dan hingar-bingar sedikit pada hari ini. Berikutan memo berkenaan Majlis Makan Malam Tahunan syarikat telah pun dikeluarkan. Kebanyakkan staf sibuk bersembang dan membuat perancangan awal mengenai majlis makan malam yang bakal berlansung nanti. Tidak kurang juga ada yang datang ke pejabat sambil membuat perniagaan sampingan. Menjual kain untuk dibuat baju dan di pakai ketika majlis itu berlangsung. Tiba-tiba keadaan menjadi sunyi seperti sedia kala, kedengaran hanya suara deejay dari corong radio.

“Selamat Pagi Datuk..” tegur salah seorang staf yang berbangsa Cina. Teguran itulah yang menyebabkan suasana di Harisaff Berhad sunyi seketika. Ini kerana ke semua pekerja yang berkhidmat di Harisaff Berhad amat menghormati Datuk Haris sebagai majikan. Oleh disebabkan sifat-sifat Datuk Haris yang cemerlang, gemilang dan terbilang itu menjadi contoh kepada anak-anak buahnya.

“Selamat Pagi..” balas Datuk Haris dan terus menuju ke bilik beliau, setibanya di hadapan Hani. Datuk Haris bertanyakan kepada Hani mengenai jadual temujanjinya pada hari itu, dokumen-dokumen dan segala hal berkenaan Harisaff Berhad yang memerlukan tindakannya. Selepas itu Datuk Haris terus masuk ke biliknya.

“Mak Timah… oo.. Mak Timah…” jeritan Datin Rosnani memecah keheningan pagi di Teratak Mastana, dia tercari-cari orang gajinya itu. Entah kenapa lain macam bunyinya, sejak kebelakangan ini juga tingkah laku Datin Rosnani berubah dengan begitu ketara sekali. Jika dulu dia seorang yang peramah, bijak dan menghormati orang sekelilingnya tetapi kini tidak lagi. Datin Rosnani telah berubah seratus peratus, silap sikit saja memang tiada maaf bagimu!. Itu lah Datin Rosnani, mungkin kerana dia ingin berubah menjadi seorang yang tegas secara mengejut, tapi bukan begini caranya.

Tuesday, June 5, 2007

Semalam Yang Hilang - m/s 0011

“Datuk… Mak Timah rasa baik Datuk jangan fikirkan sangat mengenai perkara ini… nanti memudaratkan kesihatan Datuk pula.. Datin tu.. nanti Mak Timah cuba nasihatkan… Mak Timah rasa masih belum terlambat… haa.. lagi pun Datin tengah marah sangat-sangat sekarang nie Datuk.. baru dua minggu perkara ini terjadi Datuk.. insyaAllah nanti ok la tuh… Api.. kalau disimbah dengan minyak.. lagi marak Datuk… Mak Timah nie tak la pandai sangat nak nasihat orang Datuk… belajar pun setakat darjah enam sahaja… lepas tu cikgu meninggal…” balas Mak Timah dengan panjang lebar dan diakhiri dengan lawak yang sudah lapuk. Mungkin dia ingin menyenangkan sedikit hati dan perasaan Datuk Haris ketika itu.

“ermm.. tak apa lah Mak Timah.. saya pun harap begitu la.. mudah-mudahan nanti dia boleh ajak saya berbincang…” Datuk Haris menyandarkan kembali badannya kedalam buaian, seketika tadi dia mara kedepan sedikit untuk meneguk jus oren yang dibawa Mak Timah. “Mak Timah masuk la dulu… saya nak ambil angin sekejap.. ermm.. terima kasih yer Mak Timah.. sedap air tuh..” Datuk Haris mula membuai dirinya kembali seperti sebelumnya.

“Baik la Datuk… Mak Timah masuk dulu… kalau ada apa-apa Datuk panggil la Mak Timah ya…” ujar Mak Timah sambil berlalu pergi.

Kedua bola mata Datuk Haris begitu asyik waktu ini, terlalu asyik melihat anak-anak Ikan Kap Jepun di dalam kolam kecil di tepi buaian. Sesekali anak-anak ikan itu berenang melalui celah-celahan batu buatan manusia. “Kalau jadi ikan nie.. ada masalah tak yer agak-agaknya.. cam senang hati aje..” Terdengar Datuk Haris merungut sendirian. Mungkin terlalu kusut otaknya sehingga ke tahap itu sekali cara beliau berfikir pada ketika itu. Datuk Haris melihat jam ditangan lalu bingkas bangun menuju masuk ke dalam Teratak Mastana.

Semalam Yang Hilang - m/s 0010

“Baik Datuk… ermm… Safina ada di atas rasanya baru 10 minit tadi dia ada di dapur dengan saya… Hazri pula… katanya keluar bermain fuss… futt… apa entah namanya tu… fusstall kot…”

“oh.. futsal laa Mak Timah…. Bukannya fusstall…” tegur Datuk Haris.

“aa..iyer..iyer…maaf la Datuk.. tek reti saya nak menyebutnya… saya pergi dulu yer Datuk” agak cepat sedikit langkah Mak Timah kali ini sambil tersenyum simpul sendirian ketika berjalan kembali ke ruang dapur Teratak Mastana.

Berkepul asap rokok di hembus keluar dari mulut Datuk Haris, kini fikirannya mula bercelaru kembali. Sikap professionalnya dengan tidak mencampuri urusan pejabat ketika berada di rumah juga tidak banyak membantu, dia seolah-olah berada di hujung tanduk. Datin Rosnani mula bertindak untuk membuat tuntutan cerai, dan sedang sibuk memfailkan affidavit yang berkaitan dengan kes mereka. Datuk Haris amat terkilan kerana Datin Rosnani langsung tidak memikirkan jalan lain untuk menyelamatkan mahligai yang mereka bina bersama. Datin Rosnani seolah-olah hanya berserah dengan suratan takdir. Segala penjelasan Datuk Haris tidak mahu didengari nya, Datuk Haris sedar semua yang berlaku ini berpunca daripada beliau. Dosa semalam. Datuk Haris kini sedar walau sekecil manapun dosa, sebagai hambaNya pasti akan terbalas jua.

“Datuk… ini airnya..” sapa Mak Timah yang kini kembali ke taman, di bawa bersamanya segelas jus oren seperti yang dipinta Datuk Haris. Ketika meletakkan jus oren tersebut di meja, Mak Timah – wanita sebatang kara berumur 7 tahun lebih tua dari Datuk Haris, mula menyoal Datuk Haris.

“Jemput minum Datuk… Datuk… Mak Timah tengok sejak dua menjak nie Datuk asyik termenung ajer.. ada apa-apa yang boleh Mak Timah tolong? Apa yang Mak Timah mampu, tolong dengan kudrat dan tulang empat kerat Mak Timah nie laa… itupun kalau Datuk sudi..”

“Terima kasih Mak Timah… tak ada apa-apa… saya hanya terpikirkan Nani… sungguh keras hatinya kali ini… sanggup dia lupakan tanggungjawabnya kepada Hazri… Safina… kenapa?.. bagi dia anak-anak semua sudah tidak penting lagi ker?? Adakah sebab Anita sahaja dia tak boleh bertolak ansur dan dibawa berbincang? Setidak-tidaknya kami tidak bercerai…” luahan hati kecil Datuk Haris.

Monday, June 4, 2007

Semalam Yang Hilang - m/s 0009

“Datuk… Maafkan saya Datuk.. saya tak berniat nak ganggu apa yang Datuk fikirkan.. Cuma saya nak beritahu Datuk.. kita dah 5 minit sampai ke rumah nie.. Datuk tak nak turun lagi ke?” sapa Osman yang juga telah mengembalikan fikiran Datuk Haris ke zaman nyata dan hakiki.

“ohh.. maafkan saya Osman.. saya tak perasan.. banyak sangat perkara yang saya sedang fikirkan semasa dalam perjalanan pulang tadi.. ermm.. tak pe..tak pe.. takkan awak nak biarkan saya dalam kereta nie pulak…” jawab Datuk Haris tatkala cuba menyembunyikan perasaannya tadi lalu melangkah keluar dari kenderaan berwarna Hitam pekat itu.

Selepas menurunkan Datuk Haris, Osman terus menyimpan kereta Datuk Haris di dalam garaj yang tersedia dibelakang rumah bersama 8 buah kenderaan lain yang juga milik Datuk Haris sekeluarga.

Di hadapan pintu masuk utama, Datuk Haris disambut oleh kedua orang gajinya, tetapi Datuk Haris tidak terus naik ke atas seperti biasa apabila beliau pulang ke Teratak Mastana, kebiasaannya Datuk Haris akan terus membersihkan diri beliau sebelum turun semula untuk berehat atau menikmati minuman petang, sebaliknya hari ini selepas menyerahkan beg beliau kepada orang gajinya untuk disimpan, Datuk Haris terus menuju ke taman kecil di tepi rumahnya.

Taman tersebut bertentangan dengan kolam renang yang baru saja di buat sedikit pengubahsuaian, ini di sebabkan kolam tersebut mengalami keretakan ketika musim tengkujuh tempohari, mungkin kerana pergerakkan muka bumi yang menyebabkan keretakkan tersebut berlaku. Tetapi bagi Datuk Haris keretakkan itu tidak penting dan tidak sehebat keretakkan rumah tangganya yang sudah mula memuncak.

Nur Anita Binti Abdullah gadis ceria dan baik perwatakkannya atau lebih di kenali sebagai Anita. Kehadiran Anita telah sedikit merubah perjalanan hidup Datuk Haris, punca hubungan keluarga yang kini mencecah usia 23 tahun itu hampir hancur. Datuk Haris melabuhkan punggungnya ke atas buaian rotan yang sedia tergantung di taman tersebut.

“Datuk nak minuman panas ker sejuk? Dan Datuk hendak makan apa? Mak Timah nak buatkan…” sapa Mak Timah yang dari tadi mengekori Datuk Haris dari belakang. Mungkin Datuk Haris tidak menyedari kehadiran Mak Timah ketika dia sedang menuju ke taman tersebut. Suasana disitu hanya kedengaran bunyi air terjun buatan yang terdapat di taman tersebut.

“ermm… Mak Timah buatkan jus oren… kali ini pekat sikit yer.. tak perlu letak pemanis… saya masih kenyang lagi Mak Timah.. tak perlu buatkan makanan untuk saya… Hazri dan Safina kemana Mak Timah?.. sunyi sepi ajer rumah nie..”

Semalam Yang Hilang - m/s 0008

“Bee… nanti bila balik Malaysia… Haris nak kerja rajin-rajin.. Kumpul duit banyak-banyak.. Haris nak cepat-cepat masuk minang Bee.. kalau lagi 2 tahun Haris dah cukup duit… Bee terima ke kalau keluarga Haris masuk meminang Bee…?” Soal Haris kepada Saffiah. Sewaktu itu cinta mereka sedang mekar mewangi, tiada apa jua halangan yang mampu menahan cinta mereka dari terus subur.

“Sayang… lagi 2 tahun yekk?? - Sambil mencubit kecil tangan Haris dia meneruskan lagi kata-katanya itu. Bee terima aje lamaran keluarga Haris jika tak ada apa-apa bantahan dari pihak keluarga Bee… ermm… tapi.. nie kenapa nie? Sejak dua menjak nie Haris asyik sebut pasal kahwin saja… sayang dah gatal yer!!???” sekali lagi jari jemari Saffiah hinggap di tangan Haris, kali ini agak kuat juga cubitan Saffiah.

“Adoi.. Bee… sejak bila Bee jadi ketam nie..suka cubit-cubit orang!.. bukan gatal ler Bee.. Haris cuma rasa takut kehilangan Bee pula nanti… sekarang nie kita sentiasa bersama..makan sama..belajar sama…boleh kata kemana-mana pun bersama laa…sampai tido pun dah bersama…opss! hehehe…” Haris tertawa kecil sambil merenung muka Saffiah apabila dia terlepas cakap sesuatu yang tak terniat di hatinya, kemudian dia kembali meluahkan rasa kebimbangannya itu. “ Bukan apa… nanti bila kita dah balik Malaysia.. Haris risaukan hubungan kita ini… iye laa… Bee dekat Kuantan… Haris dekat Alor Setar… jauh tu… ermm.. Kuantan pun Haris belum pernah sampai lagi Bee… best ker kuantan tu Bee?… hehehe…” Sekali lagi Haris cuba menceriakan hatinya yang timbul sikit kerisauan mengenai hubungan mereka yang telah terjalin selama ini.

Semalam Yang Hilang - m/s 0007

Bab 2 - Teratak Mastana

Dalam perjalanan pulang ke Teratak Mastana, sambil menikmati keindahan alam semulajadi ciptaan ilahi, tuhan yang menjadikan segala-galanya, Datuk Haris kembali memikirkan apakah yang telah dibincangkan diantara beliau dengan Tan Sri Rizah Dhom semasa di pejabat tadi. Projek yang bernilai USD 83 billion ini membuatkan Datuk Haris sedikit tertekan, tertekan bukan kerana kredibiliti beliau sekarang, tertekan kerana projek tersebut masih boleh terlepas ke tangan Da’costa Holding - syarikat yang berasal dari negara luar itulah satu-satunya pencabar terdekat kepada Harisaff Berhad untuk memenangi tender projek tersebut.Tiba-tiba fikiran beliau terhenti seketika dan lantas menyapa Osman Ahmad, seorang lelaki yang bertanggung jawab membawa Datuk Haris kemana jua dengan pantas dan selamat, ini kerana Datuk Haris amat-amat teliti dari segi pengurusan masa beliau.

“Osman.. tolong kuatkan sedikit volume radio tu… awak bukak Sinar.FM yea!? Ermm.. Osman.. macam mana dengan keluarga awak sekarang? Semua sihat-sihat ker?”
“Alhamdulillah Datuk.. semua sihat.. Cuma last week saja anak bongsu saya demam sikit… tapi sekarang dah ok..”

Jawab Osman – lelaki dalam lingkungan sebaya Datuk Haris itu adalah bapa kepada 3 orang anak gadis, sambil itu jari tangan kirinya menekan butang pelaras audio radio untuk dikuatkan. Kini kedengaran lagu yang sedang di putarkan oleh deejay bertugas ke udara. Suasana sepi, tiada lagi pertanyaan oleh Datuk Haris kepada Osman. Manakala Osman kembali menumpukan perhatian terhadap pemanduannya dihadapan. Hanya kedengaran lagu tersebut memenuhi ruangan kereta jenis BMW 7series milik Datuk Haris.

It still feels like our first night together
Feels like the first kiss and
It's gettin' better baby
No one can better this
I'm still hold on and you're still the one
The first time our eyes met it's the same feelin' I get
Only feels much stronger and I wanna love ya longer
You still turn the fire on

So If you're feelin' lonely.. don't
You're the only one I'd ever want
I only wanna make it good
So if I love ya a little more than I should

Please forgive me I know not what I do
Please forgive me I can't stop lovin' you
Don't deny me

This pain I'm going through
Please forgive me
If I need ya like I do
Please believe me
Every word I say is true
Please forgive me I can't stop loving you
Still feels like our best times are together
Feels like the first touch

We're still gettin' closer baby
Can't get close enough I'm still holdin' on
You're still number one I remember the smell of your skin
I remember everything
I remember all your moves
I remember you
I remember the nights ya know I still do

One thing I'm sure of
Is the way we make love
And the one thing I depend on
Is for us to stay strong
With every word and every breath I'm prayin'
That's why I'm sayin'...


Setiap patah perkataan di dalam baris-baris lirik tersebut terngiang-ngiang dibenaknya. Kebetulan pula lagu bertajuk ‘Please Forgive Me’ yang dinyanyikan oleh Bryan Adams itu amat-amat digemari oleh Saffiah, sekali lagi fikiran Datuk Haris kembali melayang terkenangkan Saffiah.

Saturday, June 2, 2007

Semalam Yang Hilang - m/s 0006

“Bad news?? Ermm…korang rasa-rasa? Tapi… memang bad news pun aku rasa… bad news untuk staf yang belum cukup 5 tahun berkhidmat laa…hehehe… sesiapa yang kurang dari 5 tahun berkhidmat tidak akan mendapat Bonus Tahunan untuk tahun ini..korang berdua nie dah cukup 5 tahun ker?? ” jenaka Hani tersebut telah menyebabkan kedua wajah sahabat karib itu menjadi masam mencuka dan kelihatan kebingungan.

“ Ko biar betul Hani… takkan kurang dari 5 tahun tak dapat Bonus kot…macam mana nak sambut raya nanti nie… kalau macam tu bagus laa.. yang lama makin berlemak… yang baru di anak tiri kan…” celah si Aida pula didalam nada seperti tidak berpuas hati jika itula keputusan majikan untuk bonus tahunan mereka. Manakala Erma pula terdengar seperti merungut sendirian di sebelah Aida.

“Alah..korang nie… nak tau ajer yer… tak ada kerja lain dah ker dekat opis nie? Hehe.. Kalau aku kasi tahu korang pun bagus jugak nie.. tak payah susah-susahkan diri beritahu semua staf dalam opis nie.. dekat korang bagi ajer sejam.. habis 17 tingkat nie semua akan tahu… tak payah keluar memo…” perli Hani kepada dua sahabat tersebut seraya berkata lagi. “tadi tu berkenaan dinner kita ler… annual dinner… Datuk Haris dah setuju untuk adakan hujung bulan nie.. tapi belum tentu tarikhnya lagi…korang tau tak dekat mana nie? Nak buat di tempat yang kita cadangankan tu laa… tak ada kena mengena dengan bonus laa..”

“Fu yoo…fully sponsored yer???ermm.. best-best.. nak kena beli baju baru la balik nanti… dah lama aku bercadang nak pergi Sipadan tuh…haa.. Aida… ko tu.. naik flight pun belum pernahkan? Jaga-jaga nanti ko mabuk pulak dalam flight nun..” Erma berseloroh sambil disusuli ketawa kecil beliau dan Hani. Kelihatan merah sedikit muka Aida menahan malu di bahan oleh sahabat sendiri.

“ehh… insyaAllah aku tak mabuk kot… bukan macam orang tuh…paku dulang paku serpih.. kata orang dia yang lebih… ko tau Hani… Erma nie… naik keta long distance pun boleh mabuk ko tau!.. tu belum naik bot atau flight..nanti kita tengok siapa yang mabuk…aku ke dia…” Aida membalas kembali terhadap kenyataan Erma itu.

“takper laa.. korang bertekak ler dulu yer…hehehe…Hani nak masuk kedalam bilik meeting tu… kang Hani pulak yang kena bahan dalam bilik meeting..” sampuk Hani sambil mengambil buku nota diatas mejanya untuk dijadikan bahan catitan semasa berada didalam bilik mersyuarat nanti. Sudah hampir kesemua staf pengurusan sudah berada didalam bilik meeting sambil menunggu kehadiran Datuk Haris keluar dari biliknya.

Semalam Yang Hilang - m/s 0005

“Saya rasa tempat tu memang sesuai sangat kali ini… awak confirm kan dengan En. Azman Shamsul mengenai perkara ini dan awak panggil En. Afifuddin masuk jumpa saya selepas itu ya!...ermm.. saya rasa macam hendak adakan mesyuarat bersama semua staf pengurusan pula.. semua staf pengurusan hadirkan Hani?”

“Ya Datuk…tetapi Puan Sharizat tak dapat datang hari ini… anak kedua beliau tidak berapa sihat… lain-lain staf semua ada..ermm..Datuk nak adakan bila mesyuarat tu?”

“Awak pergi beritahu semua staf pengurusan… lagi 15minit kita adakan mesyuarat… dalam pukul 3.30 petang nanti kita mulakan…ini berkenaan majlis makan malam tersebut sahaja.. tak ada isu lain yang hendak saya bangkitkan.”

“Baik Datuk!”

Dengan tersenyum sendirian Hani melangkah keluar dari bilik Datuk Haris, difikirannya sudah terlintas akan majlis makan malam yang bakal berlangsung tidak lama lagi. Seperti tahun-tahun sebelum ini setiap kali majlis makan malam syarikat kenangan peribadi beliau pasti berbeza, memuaskan hati dan sungguh menghiburkan, ini sudah pasti akan mengisi diari kenangan manis bagi setiap pekerja yang bertugas di Harisaff Berhad.

Hani merapati meja En. Afifuddin dan menyatakan hasrat Datuk Haris ingin berbincang dengan semua staf pengurusan. Setelah kesemua staf pengurusan diberitahu oleh Hani dan belum sempat beliau kembali semula ditempatnya, Hani terus di kunjungi oleh Erma dan Aida, dua sahabat karib yang sentiasa sibuk, sibuk dalam segala hal-hal orang lain.

“ ehh Hani… apa cerita dengan Datuk tu… tadi masuk pun dah macam moody jer… sekarang nie nak adakan meeting pulak…cerita ler sikit… ada bad news ker?” Sapa Erma yang cuba mengorek sesuatu dari Hani, bagi Hani beliau sudah begitu masak dengan kedua-dua sahabat yang baru masuk tahun ke 4 bersama Harisaff Berhad.

Semalam Yang Hilang - m/s 0004

Tiada sepatah perkataan pun yang keluar dari mulut Haris ketika melihat Saffiah melangkah menaiki kereta, hanya lambaian tangan dapat menemani Saffiah sehingga kereta yang dipandu oleh Farouk hilang dari pandangan mata.

“Datuk..Datuk.. Tan Sri Rizah Dhom di line 3” suara Hani menyedarkan Datuk Haris dari lamunannya tadi. Lantas Datuk Haris mengangkat gagang telefon dan menyapa Tan Sri Rizah Dhom yang sedang menunggu dalam talian. Seteleh selesai berbincang mengenai urusan perniagaan mereka, Datuk Haris kembali memulakan kerja-kerja yang masih merlukan tindakan dari beliau. Walaupun begitu Datuk Haris masih belum dapat menumpukan sepenuh perhatian terhadap kesemua kerjanya. “Baik aku dekatkan diri dengan Allah s.w.t dulu…lagipun dah dekat pukul 2.30 petang dah nie… dah lama masuk waktu Zohor nie..” Datuk Haris bingkas bangun dan menunju ke bilik solat yang terdapat didalam biliknya sendiri..

Ya Allah.. ya tuhanku.. ampunilah dosa-dosa hambamu ini… sudah sekian lama diriku yang fana ini tidak diabdikan kepadamu.. sesungguhnya aku lalai dalam mengejar harta dunia..tetapi aku lupa untuk membawa bekalan di hari muka.. aku leka didalam syurga dunia yang tidak menjanjikan apa-apa… aku malu dengan diriku sendiri…aku tahu dosa aku terhadap Saffiah tak akan dapat aku maafkan sampai bila-bila… Ya Allah ya tuhanku kau tunjukkan lah jalan yang benar kepada hambamu ini.. sesungguhnya aku masih sesat didalam nyata…dikau cucuri rahmat kepada roh Saffiah bersama golongan orang-orang yang solehah.. Amin…

Doa Datuk Haris mengakhiri solat zohornya pada petang itu. Ketika kembali menyambung tugasnya Datuk Haris terfikir tentang majlis makan malam tahunan yang memerlukan pengesahan daripada beliau. Lalu Datuk Haris memanggil Hani masuk ke biliknya untuk informasi yang terkini tentang masjlis tesebut, tidak sampai seminit Hani melangkah masuk dalam keadaan yang begitu ceria sekali. Memang saat ini yang dinanti-nanti oleh gadis berkulit sawa matang itu, dia yang berdarah kacukan baba dan nyonya tersenyum memandang Datuk Haris. Ini kerana desakan rakan sekerja yang begitu lama menantikan pengesahan Datuk Haris tentang majlis makan malam tersebut membuatkan dia sedikit tertekan, majlis yang sepatutnya berlansung kira-kira 2 bulan lepas masih belum mendapat pengesahan dari Datuk Haris. Kini dia mengharapkan sesuatu yang positif dari Datuk Haris.

“Ya Datuk..apa yang boleh saya bantu Datuk berkenaan majlis makan malam syarikat kita ini?” soal Hani setelah dia berdiri betul-betul dihadapan meja Datuk Haris. “awak duduk dulu Hani… saya rasakan hujung bulan ini adalah masa yang sesuai untuk majlis tersebut… jadual saya masih kosong kan untuk hujung bulan nie?” Datuk Haris memulakan bicara, kedudukan kerusi yang baru didudukinya dibetulkan oleh Hani dan dia menjawab “ermm.. dari 24 sehingga 30 haribulan Datuk belum ada apa-apa temujanji ataupun mesyuarat... dan saya rasakan waktu itu juga adalah masa yang sesuai untuk di adakan majlis tersebut… lagipun acara penyerahan hadiah saguhati kepada pekerja yang telah berkhidmat selama 10,15 dan 20 tahun akan diadakan sekaligus didalam majlis makan malam kita kali ini… Cuma yang saya perlu pengesahan dari Datuk sekarang ini berkenaan tempat majlis tersebut… adakah masih sama seperti yang dirancangkan dulu.. iaitu di resort terapung milik anak syarikat kita di Pulau Sipadan? Atau Datuk ada pilihan lain?” dengan panjang lebar Hani memberi sedikit informasi kepada Datuk Haris.

Friday, June 1, 2007

Semalam Yang Hilang - m/s 0003

06 haribulan Jun 1981.

“Alhamdulillah… syukur kehadrat ilahi.. selamat sampai kita ke tanah air… sudah 5 tahun kita tak melihatnya… Bee nak makan apa nie? Dekat sini dah tak perlu risau halal dan haram lagi…” soal Haris kepada Saffiah yang kelihatan amat penat sekali kerana penerbangan mereka yang memakan masa sehingga 12 jam untuk sampai ke Malaysia. Dengan nada yang sederhana Saffiah menjawab.. “Haris dah lapar yer? Bee ingat nak rehat dulu… ambil angin diluar sana… sebelum tu Bee nak telefon along untuk datang jemput, walaupun Bee dah kirim surat sebulan sebelum kita balik dulu… mana tahu.. manusia ini sentiasa alpa dan mudah lupa.. nanti Bee bermalam disini pula! Bak sini duit syiling sayang…Bee nak guna telefon disana tu”

Setelah mereka berdua selesai menjamu selera, Haris ternampak kelibat kedua orang tuanya telah pun sampai untuk menjemputnya. “Bee.. ingat pesan Haris tau… Bee balik kampung nanti jangan lupa hantar surat... kalau Bee ada duit lebih baru telefon Haris.. Kuantan dengan Alor Setar jauh.. kalau Bee selalu telefon.. mahal Haris rasa.. kumpul duit.. kita nak bayar dekat MARA lagi nie… Haris doakan kita cepat-cepat dapat kerja yea.. Mak dan Abah Haris dah sampai tu.. ingat.. Haris sayangkan Bee tau..” Haris berpesan kepada Saffiah. Tanpa menjawab Saffiah hanya mampu menganggukkan kepalanya, air jernih mula berlenangan memenuhi kedua-dua kelopak matanya. Mungkin kerana terlalu sedih untuk berpisah dengan Haris, seorang jejaka yang amat dicintainya.

“Assalammualaikum… Mak.. Abah…” sambil bersalaman dengan kedua orang tuanya Haris memperkenalkan Saffiah. “nie Haris perkenalkan Saffiah… gadis yang selalu Haris cerita setiap kali Haris hantar surat tu..” lantas Saffiah bersalaman sambil mencium tangan kedua orang tua Haris. Airmata yang berlinangan tadi cepat-cepat dikesatnya.
Saffiah cuba meninjau-ninjau kelibat abangnya didalam kelompok orang yang lalu lalang diseberang jalan. Hatinya terdetik takkan ler aku nak stay seorang diri dekat sini nie… harap-harap Haris dapat tunggu bersama aku disini…mudah-mudahan.. “Bee…mengapa..? Nampak macam gelisah ajer? Bee jangan risau… Haris akan tunggu sampai along datang jemput Bee..” lapang sedikit dada Saffiah, seolah-olah Haris dapat membaca apa yang terdetik disanubarinya. Tetapi beliau masih risaukan akan abangnya… Farouk…

Ketika sedang asyik menceritakan pengalaman mereka merantau di negara orang kepada kedua ibu bapa Haris, Saffiah ternampak kelibat yang ditunggunya dari tadi. Farouk. “alongg…sini..sini..” lantang juga suara anak gadis ini menjerit sambil melambai-lambai kearah Farouk.. “Haris.. Bee beransur dulu yer...” ketika bersalaman buat kali kedua dengan emak dan ayah Haris air jernih dari kelopak mata Saffiah mengalir lagi buat kali yang kedua, entah mengapa hatinya begitu tesentuh. Mungkin oleh kerana mereka berdua terlalu rapat ketika berada di sana, kini mereka terpaksa berpisah. Saffiah sedar selepas ini dia akan pulang ke pangkuan keluarga di Kuantan, sedangkan Haris pula akan pulang ke Alor Setar dengan menaiki keretapi pada keesokkan harinya.

Semalam Yang Hilang - m/s 0002

03 haribulan Januari 1981.

“Haris… sedar tak sedar dah tahun terakhir kita disini ya, lagi 6 bulan kita terpaksa pulang ke tanah air..” Saffiah mula berbicara apabila kepala beliau dilabuhkan diatas paha kanan Haris, sambil itu dia memandang burung-burung berterbangan di tasik yang menjadi saksi pertemuan mereka pada petang itu. “Haris.. Haris dengar tak apa Bee cakapkan nie?” (Bee adalah nama manja yang diberikan oleh Haris kepada Saffiah)

“ohh..ya..ya… memang la cantik air dalam tasik ini… kenapa.. Bee nak mandi yea?.. patut la Haris berbau sesuatu jer.. ada orang tak mandi rupanya..” Haris berseloroh setelah tumpuan dia kepada dua anak kecil yang sedang bermain-main di tepi tasik disentak oleh pertanyaan Saffiah itu.

“Haris… lain yang Bee tanya… lain pula yang dijawabnya… apa yang Haris fikirkan nie sayang? Cuba cerita sikit..” dengan nada bermanja Saffiah mula menduga sesuatu dari jejaka tampan yang telah berjaya menambat hati beliau,ketika berlepas dari tanah air dahulu, beliau menetapkan pendirian bahawa tidak akan bercinta selagi belum tamat pembelajarannya di situ, tetapi kini dia amat bahagia disamping insan yang bernama Haris.

“Tak ada apa-apa Bee, Haris cuma terleka tadi melihat kerenah dua beradik di tepi tasik tu.. cuba Bee lihat di sana… comelkan budak-budak tu.. untung pasangan tu.. dapat anak sepasang… kalau Haris ada adik kan seronok.. nie jadi anak tunggal.. tak ada pengalaman bermain bersama adik sendiri… Bee,bila kita nak ada anak nie? Sambil memicit manja hidung Saffiah dia berjenaka.

“apa!?.. Haris… kalau kita dah ada anak, Haris nak bagi makan apa dekat anak kita? Kita nie masih belajar… kita datang belajar sini pun MARA yang taja… Sayang… perjalanan kita masih jauh.. bagi Bee tanggungjawab amat berat jika kita sudah bergelar ayah dan ibu… masa depan anak yang di anugerahkan oleh tuhan perlu kita pikul dengan sebaik-baiknya.. kalau sayang rasa sayang mampu… Bee rasa baik kita mula merancang dulu… apa salahnya merancangkan?” itulah jawapan dari seorang gadis yang begitu menitik beratkan masa depannya.

“alah… Haris melawak ajer laa Bee.. itu nanti kita fikirkan yer sayang… kita nie masih muda… baru 21 tahun… Haris rasa Haris belum bersedia nak dirikan rumah tangga..inikan pula nak jadi seorang ayah… kalau ikutkan Haris, balik ke Malaysia nanti Haris nak mula bina empayar Haris sendiri tau Bee… pastu baru fikir pasal rumah tangga.. haa.. kalau Bee nak kerja dengan Haris pun boleh nanti… kerja Bee senang ajer... Bee duduk saja dalam pejabat Haris tu, duduk pula betul-betul depan Haris… nanti Haris tak ler rindu sangat… bila rindu jer Haris boleh pandang… bercakap... kalau Haris letak gambar… tak best.. gambar tak boleh bercakap..ada orangnya boleh la bercakap…nak ker?” kata Haris sambil bangun berlari daripada gadis yang bertakhta dihati beliau.

“Haris!!! Nak kemana pula tu…tunggu laa Bee…” jerit Saffiah dan lantas mengejar Haris.

Semalam Yang Hilang - m/s 0001

Bab 1 - Majlis Makan Malam

Tupp!!.. pintu kereta dihempas kuat oleh Datuk Haris, fikirannya begitu terganggu dengan masalah demi masalah yang melanda beliau untuk beberapa minggu ini. “ Batalkan segala temujanji saya untuk hari ini Hani.. jika ada panggilan masuk cakap saya tengah mesyuarat…” itulah kata-kata yang terpacul dari seorang ahli perniagaan yang disegani masyarakat setempat setelah beliau melangkah masuk ke dalam pejabatnya.

Hani - seorang gadis yang ceria dan periang terkedu seketika, sepanjang beliau berkhidmat sebagai Setiausaha Datuk Haris dia tidak pernah melihat keadaan yang sedemikian terjadi kepada orang yang amat-amat dihormatinya itu selepas kedua orang tuanya. “ermm.. baik Datuk..” hanya itu jawapan yang terpacul dari mulut gadis tersebut. Kesemua pekerja didalam pejabat Datuk Haris saling pandang memandang kebingungan. Bagi cuba menenangkan majikannya itu lantas Hani bijak bertindak dan bertanya “Datuk.. Datuk nak saya sediakan minuman kegemaran Datuk?” ketika itu Datuk Haris sudah berada di hadapan pintu bilik beliau, sambil berpaling dan sedikit senyuman yang dilemparkan Datuk Haris mengangguk tanda setuju seraya membuka pintu bilik beliau.

Tokk..tokk.. pintu bilik Datuk Haris diketuk dan terus dibuka oleh Hani sambil membawa segelas milo ais kegemaran majikannya itu, “Datuk.. berkenaan mesyuarat bersama Tan Sri Rizah Dhom dari Selangka Berhad, Datuk nak saya batalkan juga ke?” tanya Hani selepas Datuk Haris meneguk milo ais yang dibawanya tadi. “ermm.. hari ini yea? Saya sudah terlupa la Hani, sejak kebelakangan ini tumpuan saya terhadap syarikat sedikit terganggu… nanti boleh awak tolong telefon Tan Sri Rizah Dhom dan sambungkan kepada saya ya..” balas Datuk Haris dengan dahi berkerut… terdengar sedikit dengusan nafas daripada Datuk Haris seperti orang yang merungutkan sesuatu. “Baik Datuk!” jawab Hani sambil melangkah keluar dari pejabat Datuk Haris.

Haris… Haris.. kenapa dengan kau ni?… Datuk Haris bertanya kepada dirinya sendiri… di saat ini beliau terkenang kembali 26 tahun yang lepas… ketika itu beliau masih menuntut di University Of Swansea di United Kingdom dalam aliran pengurusan perniagaan. Dia mula teringatkan Saffiah.. satu-satunya gadis yang amat-amat di gilai oleh kebanyakkan pelajar lelaki dari Malaysia yang menuntut di Universiti yang sama. Perkenalan beliau dengan Saffiah bermula apabila beliau digandingkan bersama Saffiah sebagai urusetia majlis sukan tahunan di universiti tersebut. Walaupun sibuk membuat tugasan-tugasan yang di amanahkan, mereka berdua mula mengenali hati budi masing-masing, lama kelamaan hubungan mereka menjadi intim dan timbul perasaan sayang.

Thursday, May 31, 2007

Something to think about!

x bererti kita x call org tu kita x ingat kat dia,
x bermakna kita x tegur dia kita x sayang kat dia,
x bermaksud kita x rapat dgn dia kita x pernah
fikir cara utk merapatkan diri dgn dia.

kadang kala org yg jauh beribu batu dgn kita,
org yg jarang call kita,
org yg jarang senyum dgn kita,
org yg kita jarang jumpa,
adalah mereka yg selalu dok ingat kat kita.

bersangka baiklah dgn Allah
bersangka baiklah dgn mereka
terutama mereka yg bersangka baik dgn Allah.

salah faham adalah lumrah dlm hidup manusia.
x semua org boleh baca apa yg tersirat dlm hati kita,
kalau kita x luahkan masakan mereka tahu,
x boleh expect org nak go after us each time,
sbb kadangkala org tu assume yg kita x mahu
diganggu walaupun hakikatnya kita mahu dihujani dgn..
soalan2 i.e bertanya kabar utk menguji...
sejauh mana org itu ikhlas bersahabat dgn kita
adakah dia hanya sahabat ketika ketawa
atau dia sahabat ketika mengalir air mata

mmg susah nak meluahkan sesuatu
terutama pada mereka yg kita tidak percaya
tapi x slh kalau kita membuang perasaan malu dan bercerita
mungkin mrk dah tahu cerita kita sebelum kita ceritakan lagi
tapi mereka tunggu kita bercerita sendiri
sbb nnt kalau silap tanya mrk akan dikata busy body
walhal mrk hanya mahu membantu apa yg terdaya

hidup manusia terlalu complicated
bagi mereka yg menganggap hidup ini
complicated dan hidup ini mudah
bagi mereka yg menganggap hidup ini mudah

manusia itu bersifat ikhtiariah...
boleh memilih apa yg dia
mahu sbb dia ada akal

andai kita pilih utk hidup dgn mudah
maka kita akan dpt hidup dgn mudah
andai kita pilih utk hidup susah
maka kita akan dpt utk hidup susah

andai kita pilih utk hidup sbg pejuang
maka kita akan berusaha utk hidup sbg pejuang

Allah sayangkan kita
Dia turunkan panduan Al-Quran dan As-sunnah
hanya mereka yg berakal akan menggunakannya
dan mereka inilah yg mendpt petunjuk.
ukhuwwah fillah abadan abada'...
Jika kau merasa lelah dan tak berdaya dari usaha yang sepertinya
sia-sia..
Allah SWT tahu betapa keras engkau sudah berusaha.
Ketika kau sudah menangis sekian lama dan hatimu masih terasa pedih...
Allah SWT sudah menghitung airmatamu.

Jika kau fikir bahwa hidupmu sedang menunggu sesuatu dan waktu serasa
berlalu begitu saja...
Allah SWT sedang menunggu bersama denganmu.
Ketika kau merasa sendirian dan menunggu teman-temanmu menelefon...
Allah SWT selalu berada disampingmu.

Ketika kau fikir bahwa kau sudah mencuba segalanya dan tidak tahu
hendak berbuat apa lagi...
Allah SWT punya jawapannya.

Ketika segala sesuatu menjadi tidak masuk akal dan kau merasa
tertekan...
Allah SWT dapat menenangkanmu.

Jika tiba-tiba kau dapat melihat jejak-jejak harapan...
Allah SWT sedang berbisik kepadamu.
Ketika sega la sesuatu berja lan lancar dan kau merasa ingin mengucap
syukur...
Allah SWT telah memberkatimu.
Ketika sesuatu yang indah terjadi dan kau dipenuhi ketakjuban...
Allah SWT telah tersenyum padamu.
Ketika kau memiliki tujuan untuk dipenuhi dan mimpi untuk digenapi...
Allah SWT sudah membuka matamu dan memanggilmu dengan namamu.
Ingat bahwa dimanapun kau atau kemanapun kau menghadap...
Allah SWT TAHU ....... Mungkin Tuhan sengaja mahu kita berjumpa dengan
orang yang salah sebelum menemui insan yang betul supaya apabila kita
akhirnya menemui insan yang betul, kita akan tahu bagaimana untuk
bersyukur dengan nikmat pemberian dan hikmah di sebalik pemberian tersebut.
Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup, yang lain akan terbuka
tapi lazimnya kita akan memandang pintu yang telah tertutup itu terlalu
lama hinggakan kita tidak nampak pintu yang telahpun dibukakan untuk
kita.

Kawan yang paling baik ialah seseorang yang anda boleh duduk di dalam
buaian dan berbuai brsama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian
berjalan pulang dengan perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yang
pernah dialami.Memang benar yang kita tidak akan tahu apa yang telah
kita punyai sehinggalah kita kehilangannya dan juga benar bahawa kita
tidak tahu apa yang kita rindukan sehinggalah 'ia' datang.

Memberi seseorang seluruh cinta anda bukanlah satu kepastian yang
mereka akan menyintai anda kembali! Jangan harapkan cinta sebagai balasan.
Nantikan sahaja ia untuk mekar di dalam hati mereka tapi sekiranya ia
tidak, pastikanlah ia terus mekar di dalam hati anda. Ia cuma mengambil
masa seminit untuk jatuh hati pada seseorang, satu jam untuk menyukai
seseorang, satu hari untuk menyintai seseorang tetapi ia mengambil masa
sepanjang hidup untuk melupakan seseorang.

Jangan pandang kepada kecantikan kerana boleh jadi ianya palsu. Jangan
kejar kemewahan kerana ianya akan susut. Carilah seseorang yang
membuatkan anda tersenyum kerana ia cuma memerlukan sekuntum senyuman untuk
mencerahkan hari yang suram. Carilah yang membuatkan hati anda
tersenyum. Akan tiba satu ketika di dalam kehidupan apabila anda teramatkan
rindukan seseorang sehingga anda ingin menggapainya dari mimpi anda dan
memeluknya dengan sebenar. Mimpilah apa yang ingin anda mimpikan, pergilah
ke mana-mana yang ingin anda tujui dan jadilah apa yang anda inginkan
kerana anda hanya memiliki satu kehidupan dan satu peluang untuk
melakukan semua perkara yang ingin anda lakukan.

Semoga anda memiliki kebahagiaan yang cukup untuk membuatkan diri anda
menarik, percubaan yang cukup untuk membuatkan anda kuat, kesedihan
yang cukup untuk memastikan anda adalah seorang insan dan harapan yang
cukup untuk membuatkan anda bahagia. Selalu bayangkan diri anda di dalam
kasut seseorang.Jika anda rasa ianya menyakitkan anda, fikirlah ia
mungkin menyakitkan orang lain juga.

Kebahagiaan seseorang manusia tidak semestinya dalam memiliki segala
yang terbaik. Mereka hanya membuat yang terbaik dalam hampir apa saja
yang datang di dalam perjalanan hidup mereka. Kebahagiaan terletak kepada
mereka yang menangis, mereka yang terluka, mereka yang telah mencari
dan mereka yang telah mencuba. Hanya mereka yang boleh menghargai
kepentingan manusia yang telah menyentuh hidup mereka. Cinta bermula dengan
senyuman, mekar dengan ciuman dan berakhir dengan tangisan.

Masa depan yang cerah sentiasa berteraskan kehidupan yang lalu yang
telah dilupakan. Anda tidak boleh meneruskan kehidupan dengan sempurna
sehingga anda melupakan kegagalan dan kekecewaan masa silam.

Semasa anda dilahirkan, anda menangis dan orang di sekeliling anda
tersenyum. Teruskanlah hidup anda supaya apabila anda mati nanti, andalah
yang akan tersenyum dan orang sekeliling anda pula yang akan menangis.

Never love a love that hurts........never hurt a love that loves !!!

LoOk iNtO My EyEs AnD ReAd My M!nD....F!Nd YoUrSeLf AnD Be YoUrSeLf
I'll Be SeaRcHiNg FoR YoU....

p/s: aku copy paste jer dari email nie...huhuhu~~~~