Thursday, July 3, 2014

Program Pertukaran Belia Malaysia - Korea 2014

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan Al-Mubarak...

Alhamdulillah sekali lagi aku diberikan peluang untuk menempuh ramadan al-mubarak pada tahun ini... namun ramadan kali ini agak mencabar berbanding tahun-tahun yang sebelumnya... Hari ini dah masuk hari ke 5 umat islam berpuasa... tapi aku baru masuk hari yang ke3... sebab last two days aku kena gastrik yang amat-amat teruk... so arini aku try berpuasa balik tapi ubat tetap bawa ke opis incase kena gastrik balik petang nanti... malam tadi pon masa call dgn mak pun mak dah pesan suruh minum susu tepung byk-byk (susu tepung mmg amat-amat susah untuk aku minum... kecik-kecik dulu hanya minum susu cap gantung taw! :p)... intro dah larik tajuk la plak... aiseymen...

Macam mana aku nak start yerk? ok.. berkenaan Program Pertukaran Belia Malaysia-Korea 2014, asalnya aku dapat email hebahan dari system administrator kementerian aku (MOHR) berkenaan program tersebut, bila baca syarat-syarat kelayakkan, aku rasa macam aku layak jer... why not aku try mohon... so aku pon isi la borang-borang yang berkenaan dan mohon... dari pejabat aku hanya ada 2 orang yang memohon... seorang lagi perempuan... pada aku.. aku nak try jer cari pengalaman... kalau ikot info yang aku google (tak byk pon info yg aku baca..hehehe...) program macam nie sebelum nie bawah Kementerian Belia dan Sukan.. tapi tahun 2014 dibawah JPA plak... nieh ada sikit gambar aku share dari google... Ihsan dari (Program Tahun 2013) dan (Program Tahun 2012)
Program Tahun 2013
Program Tahun 2012
Ok... tu yang aku tau sikit-sikit la pasal program nie, kemudian pada 26 May 2014 jam 18:17 aku dapat SMS dari 15888 yang berbunyik begini... (RM0.00 JPA: Panggilan Temuduga Program Pertukaran Belia Malaysia-Korea boleh di semak melalui Protal eSila mulai 23 Mei sehingga 2 Jun 2014. Sekian, terima kasih) then aku pon buka la portal eSila dgn semakfon aku nie... skali semak.. ehh... status BERJAYA... dan kena pilih option untuk hadir temuduga atau tak... aku pon save untuk hadir la... tarikh interview plak pada 05 Jun 2014... bila aku tengok tarikh tu... OMG! Anniversarry perkahwinan aku yang ke 10 la plak... alamak... tapi xpe.. interview pagi... bukan nak celebrate pagi kot... hehehe... so aku pon prepare la dokumen2 yang berkenaan untuk bawak pi interview... pada stage nie rakan sepejabat dengan aku tidak berjaya terpilih untuk pergi interview...

TIba hari interview... aku tengok... ramai jugak yang hadir... ok la.. daftar then masuk dalam dewan untuk dengar taklimat... masa taklimat pegawai JPA ada bagitau la yang memohon untuk program ini depa dapat dalam seribu lebih tetapi depa hanya shortlisted seramai 391 orang calon seluruh malaysia... time aku punya sesi pun ada dari Sabah... jauh betul aku fikir... huhuhu... bila aku fikir JPA hanya nak pilih 15 orang ja... aku pon kira percentage untuk dpt adalah 0.038% sahaja peluang bagi setiap calon yang telah disenarai pendek... hurmppphhh.. tipisssss nyeee... takpe la... aku berpesan dengan diri... jadikan ini pengalaman... dah lama tak hadir interview... dan sesi interview ada 2 sesi... sebelah pagi dan sebelah petang.. tapi bukan kita kena hadir dua-dua sesi... ikut nasib la kena sesi mana... panjang la plak nak citer bab interview nie... nak share tak soalan2 yang kena masa interview? hahaha.... mesti korang yang jumpa blog nie hasil google nak tau soalan masa interview kan? kalau nak nanti korang komen la... aku emailkan soalan-soalan yang dapat aku ingat... nak menaip macam malas la plak... oklah.. bagi la satu soalan... ini soalan pertama tau... "Ok... Please introduce yourself and tell us why Korea?" - Panel ada 2 orang, dan kita masuk dalam bilik interview tu skali gus 4 orang sekali... so grab la peluang untuk menjadi peserta yang pertama untuk menjawab setiap soalan (tips nie) then please yang menipu... jangan merapu... dan jangan fikir panel nak tengok korang nie pandai bercakap.... yang lelain korang tanya la.. nanti aku try jawab... :P

Okla... dah habis interview... group aku masuk jam 9.05 pagi... kami keluar jam 10.20 pagi... b4 keluar panel tu bagitau... "ok guys... end of our session.. actually all of u not meet my requirement.. btw.. goodluck" aku pon fikir... takpe la... janji dapat pengalaman kena temuduga macam nie... mujur tak kena menari dan menyanyi bagai macam group-group lain tau... huhuhu....so aku pon malas nak fikir dah la pasal ke Korea nie... sebab bila panel dah cakap camtu... mula-mula cam menaruh harapan jugak la... then bila UP status dkt FB... aku dapat la tau ada lagi 2 orang kawan aku pon dapat pi interview juga... mudah-mudahan salah seorang dari kami dapat...

Sehingga la tanggal 1st Julai.... jenggg...jenggggg... time ini aku tengah berperang dirumah dengan gastrik... sorang2 terbaring atas katil dengan air mata kadang-kadang mengalir sebab sakit dalam perut yang amat-amat sangat tau... tak pernah lagi kena gastrik seteruk nie.... dalam jam 4 ptg... aku dapat wasap dari salah seorang rakan yang pergi inteview.. dia suruh aku check keputusan dalam esila.... dah la tgh sakit... dok fikir... alah.. tipis sangat aku nak dpt nie... jap lagi la semak... so dalam 10min kemudian baru aku bukak esila tu... ehh...takde plak link untuk buat semakan... so aku pon mesej balik dekat rakan aku nie... lepas setengah jam baru dia reply link yang dia buat semakan... so aku pon check la... dalam dok sakit-sakit... tiba-tiba aku boleh menjerit... KOREAAAAAAAAA!!!! alhamdulilah... status aku sekali lagi BERJAYA!!!
dalam dok sakit-sakit tu aku boleh bangun dan menjerit yang heran gak tu... hahaha... so aku pon wasap la balik dkt rakan yang info tu maklumkan aku telah berjaya... Thanks Samsinahajar coz sudi info result dah keluar... kalau tak aku mungkin taktau yang result dah keluar... Nieh screenshot result aku...



Dah penghujung kot... cam dah panjang nie... huhuhu... dokumen-dokumen yang JPA minta pun aku dah settlekan semalam, bos dan pengarah negeri pun aku dah maklumkan.. cuma sekarang nie aku rasa cam takut plak nak pi... takut nak tinggalkan isteri dan anak-anak walaupun hanya 10 hari.. sebab aku bakal menuju ke satu destinasi yang tak pernah aku sampai lagi... nasib baek ada 15 orang kesemuanya.... kalau sorang diri.. lagi pishangggg... tapi takpe la... ini semua pengalaman... mana nak dapat fully sponsored ke Korea selama10 hari kan? cuma sekarang nie aku sedang menanti dan tercari-cari lagi 14 rakan-rakan baru yang bakal aku jumpa nanti... InsyaALLAH... semoga kita semua sentiasa diberikan kesihatan yang baik dan sentiasa mendapat kerahmatan dari ALLAH walau dimanapun kita berada. Buat yang tak berjaya tu.. tak apa.. usaha lagi dimasa hadapan... hari ini rezeki saya... mungkin esok-esok rezeki anda pula... Salam Ramadan buat semua ya...

daaaaa... 

Monday, February 17, 2014

Sejauh manakah "hubungan" Anda dan Media Sosial?

Assalamualaikum,

Hurmph.... baru 3 hari tanpa media sosial... boleh tahan juga dugaannya! Ok.. buat pembaca semua... aku just nak kongsi serba sikit kenapa aku amik tindakan yang sedemikian dengan begitu drastik... last year aku stop smoking secara drastik pada bulan Feb juga... then awal bulan April aku kena Heart Attack.. so aku harap aku buat tindakan drastik kali takde efek apa-apa pulak la yer.. insyaALLAH... :) ...

Tanggal 14.Feb.2014 aku mengambil keputusan untuk mengumumkan bahawa akan menarik diri dari segala medium media sosial buat sementara waktu. (klik pada gambar kalau rasa nak baca la... :P )

Sebenarnya... benda nie takdak kena mengena aku merajuk ka aku sentap ka dan sewaktu dengannya lah... benda nie datang dari dalam diri aku sendiri. setelah aku merenung kembali dalam diri aku... tahun nie dah masuk umur 33 tahun... kalau di ikutkan diri aku ini seorang yang suka ikot peredaran zaman dan hantu dengan gadget-gadget nie... mmg dah berpuluh-puluh handphone aku dah tukar... bermula dari tahun 1997 (time tu form 4) aku dah ada hp nokia pisang... dan pakai line Tm-Touch... cuba kita tengok pula zaman sekarang nie kita semua di limpahkan dengan telefon "smartphone" yang pada aku terlalu mudah dan murah untuk didapati... boleh kata 80% masyarakat malaysia kini menggunakan smartphone dari lain-lain telefon biasa. 

Bila kita dah ada smartphone terutamanya dari platform android... sudah tentu kita akan mudah untuk download pelbagai apps yang FREE untuk kita guna... apa yang penting ada connection ke internet sama ada melalui WIFI atau Mobile Internet kita sendiri. Tapi bukan ini aku nak ceritakan! :)

Ok.. berbalik kepada "hidayah" yang telah aku dapat... aku cuma membayangkan masa hadapan diri aku dan keluarga aku... aku taknak fokuskan kepada orang lain.. bukan bererti aku tak peduli... tapi kalau aku tak peduli aku tak hasilkan catatan aku ini... at-least kita sama-sama fikirkan... aku memikirkan dengan lebih jauh kesan media sosial kepada aku dan keluargaku... dulu (dalam tahun 2007) aku masih lagi belum terdedah sepenuhnya kepada media sosial... waktu tu aku pakai O2 Mini... time tu pakai PDA fon just utk lebih organise la jadual seharian... ianya ternyata memudahkan segala-galanya... then kalau balik rumah... letak fon dah boleh layan anak...(mifzal baru berumur 1 tahun lebih) dah boleh bukak tv... layan tv bersama isteri dan anak... duduk berborak dengan isteri...tak pun petang-petang berborak dengan jiran-jiran di depan rumah... 

Semuanya berjalan pantas, sehingga lah aku disentuh dengan terguran dari dalam diri aku sendiri, media sosial telah membuatkan diri aku sering lupa dan alpa untuk memberikan perhatian kepada anak-anak... kepada isteri... kepada kaum keluarga dan sahabat handai yang berada disekeliling aku.. sering kali kita dengar orang bercakap "pandai-pandailah bahagi masa kita...." "tengok niat la nak guna media sosial tu camna..." dan lain-lain lagi jawapan-jawapan yang seakan-akan POSITIF... tapi sedar atau kita buat-buat tak sedar??? Pepagi kalau bangun tido... dah tentu hp akan kita tengok dulu... tengok notify apa yang patut... tapi kebanyakkannya dah tentu lah notify dari media sosial.... itu yang terjadi dengan aku! dan mungkin korang jugak!!!

Anak-anak..... apa pandangan mereka terhadap kita?setiap kali kita sampai ke rumah selepas balik kerja dah tentu mereka meronta-ronta mintak hp kita... sebab apa? sebab teladan dengan kita sendiri yang 24jam belek hp... last-last kita belikan pulak tablet untuk anak-anak kita.... senang... sorang satu ada... tapi kita sedar atau tidak... dimanakah "human touch" kita dengan anak-anak? anak-anak paling lama pon sehari ada la dalam sejam kita berborak dan layan... cukup ke? dalam pada dok borak-borak tu pon ada lagi notify dari sematfon yang kita dok tengok.... itu belum sebut bab time dok makan lagi... kiranya aku malas nak cerita la bab masa mana kita yang dok tgk hp... even masuk jamban pon hp tak lekang ditangan... bab tu korang yg fikir sendiri korang macam mana... cuma aku nak ajak berfikir sekarang nie... anak-anak kita rata-rata baru (dalam 10 tahun atau kurang) terdedah kepada media sosial.... kesannya akan kita saksikan lagi 10 ke 15 tahun akan datang... mungkin!

Kenapa aku berfikir hingga ke tahap ini, sebab aku rasa kesunyian datang dengan tiba-tiba... anak-anak dengan tablet lah.. dengan laptop lah... even anak ketiga aku yang kecik sekali si Hafiy (2 tahun 8bulan) dah pandai layan youtube dekat laptop sendirian.... kamonlah... takkan aku nak biarkan anak-anak aku semua dengan "dunia" masing-masing... takde borak-borak sesama sendiri... takde borak-borak dengan abah depa... dengan mama depa... yang tau masing-masing dah ada "dunia" masing-masing.. sebelum nie aku sebagai abah pun tau tanya kerja sekolah ja... dah abeh kerja sekolah.. masing-masing kembali ke "dunia" media sosial masing-masing....isteri... anak-anak dan aku kembali ke "dunia" yang tak tahu mana penghujungnya... browse.. scroll.. baca-baca.. komen-komen... LIKE... senyum sorang-sorang... ketawa sorang-sorang... then SHARE.... what the fish!!!

Memang banyak daripada pembaca akan kata... "tu ko..bukan aku... ko yang decide camna hal ko dan keluarga ko.. ini pon nak kecoh!" ya... mungkin... aku kecoh sekarang nie sebab aku mula nampak semua ini bakal membawa kesan yang agak buruk untuk generasi akan datang... sudah pasti anak-anak kita tak ada kenangan macam kita dulu-dulu! main dekat bendang... main panjat-panjat pokok... kenal erti persahabatan yang sebenar.... kenal erti kasih sayang yang ikhlas.... dan yang penting sekali... kenal dan hargai pengorbanan ibu dan ayah mereka.... agak-agak depa boleh dapat ka kalau semua benda depa dok touch-touch ja dkt hujung jari... time lapar depa bangun pi makan sendiri... time mengantuk pun paling kuat depa mintak susu dengan mak depa pehtu tido sendiri... apa visual yang depa dapat dan set dalam otak depa?anak-anak ini akan membesar dan memberi kesan masa akan datang... agak-agak waktu akan datang anak-anak akan lebih pedulikan kita atau lebih pedulikan "dunia media sosial mereka?" agak-agak esok kalau kita tanya apa-apa... then anak-anak akan jawab... "japlagi la abah... saya jawab dalam whatapps..." rasanya tidak mungkin bukan! waktu tu kita nak marah dekat sapa??? nak menyesal dengan diri sendiri??? agak-agak terlambat ke belom????

Keselamatan kita plak... kita terlalu leka.... dalam dok drive... sebok betoi nak tgk hp.... berhenti dkt trafik light tu la masa nak tgk hp.... pantang ada masa terluang kita nak tgk hp... fokus kita hilang pi mana? yaaa... ini juga terjadi dekat aku... sentiasa nak up to date konon apa-apa yang berlaku dkt FB tu... dkt twitter tu... dkt lain-lain yg sewaktu dengannya la...kita sentiasa tau.. kita haram tak cek pon benda tu fitnah ka... betoi ka... yang paling senang kita klik SHARE tak pon kita LIKE.... bila aku terkenangkan time khutbah jumaat pon boleh tgk hp! ya allah.... lalainya aku...

Aku rasa banyak lagi aku nak menulis nie... tapi rasa cam bersalah plak curi masa majikan dok menaip di blog nie... haaa... sebut bab curi masa nie... cuba kita renung diri kita... berapa byk masa kita curi waktu kita hadap semua media sosial nie??? boleh ke tengok FB just 5minit??? boleh ke whatapps dan lain-lain media chat dok berbunyik tut..tut...tut... kita tak jeling-jeling dan tak reply? boleh ke semua tu kita hadap dalam 5 ke 10minit? itu belum yang buat bisnes online lagi... haishhh...fikir-fikirkan la sendiri anda disituasi mana... kita tak dapat nak tipu diri kita... mana tanggungjawab kita terhadap majikan kita? rezeki yang kita dapat? kita bagi makan dkt anak-anak kita? sanggup 10 tahun ke 15 tahun akan datang anak-anak kita jadi macam-macam? tak mustahil semua itu... sebab ianya berpunca dari kelalaian kita pada masa kini....

Sekian dulu dari aku.... nak kata aku berundur terus dari media sosial... mungkin agak susah tapi aku akan cuba...biar la esok-esok org nak gelar... ko nie oldskool la... lembab laa... mcm-mcm term lagi la....biar la...tapi aku akan cuba yang terbaik untuk diri aku dan keluargaku... tak mungkin kita akan salahkan teknologi kerana semuanya memang berpunca dari diri kita sendiri....

Wassalam...

Monday, January 20, 2014

IKLAN SECARA PERCUMA di Letak.My

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua,

Wow! tahun 2013 langsung takde posting dalam blog nieh! hahaha...
tahun 2013 banyak sangat kenangan suka duka dan tak sempat nak post di blog hanya post di FB ja...

Hari ni aku nak cite sket berkenaan www.letak.my - Best Online Advertising In Malaysia.
korang boleh post dalam website nie secara percuma tanpa had limit bermula sekarang!!! kalau tak faham boleh tengok dkt sini http://letak.my/first-timer/ atau pon korang boleh view FB Letak.My ada tutorial ringkas didalam Bahasa Melayu - https://www.facebook.com/Letak.my/notes

nie aku nak kasi screen shot website Letak.My nie...




so far website nie takde la serabut dengan iklan-iklan dari luar, hanya paparan iklan-iklan didalam Letak.My sahaja yang dipaparkan dan agak systimatik.

Jadi, apa lagi korang tunggu? Jom iklan sekarang di Letak.My selagi ianya percuma!




Wednesday, November 28, 2012

List out tag line of companies?

Taglines and brands of major companies
ABN AMRO Bank - Making More Possible
Accenture - High Performance. Delivered
Adobe - Simplicity at work. Better by adobe.
AIG or American International Group Insurance Company - We know Money
AirAsia - Now Everyone Can Fly
Air Canada - A breath of Fresh Air
Allianz Group - The Power on your side
AMAZON.COM - Earth's Biggest BookStore
ANDHRA BANK - "Much more to do, with YOU in focus."
Apple Macintosh - Think Different.
ARCELOR - Steel solutions for a better world
AT&T - The World's Networking Company
Bank of America - Higher Standards
Bank of Baroda - India's International Bank
BANK OF RAJASTHAN - Dare to Dream
Barclays - Fluent in Finance; Its our business to know your business
Be Fearless. - SYMANTEC
BIG BAZAAR - Is se sasta aur Achcha kahee nahee milenga
BIOCON - The difference lies in our DNA
BLOGGER.COM - Push Button Publishing
BLOOMINGDALES - Like no other store in the world
BMW - The Ultimate Driving Machine
BOEING - Forever new Frontiers
Bombay Stock Exchange (BSE) - The Edge is Efficiency
BPCL - Pure for Sure
British airways - The Way to Fly.
British Petroleum - Beyond Petroleum
BUSINESS INDIA - The Magazine of the Corporate World
BUSINESS TODAY - For Managing Tomorrow
BUSINESS WORLD - Play the Game
Caring for life - CIPLA
CAST AWAY - "At the edge of the world, his journey begins "
CEAT - Born Tough
CENTRAL - Shop. Eat. Celebrate
CHEVROLET AVEO - When Good is not good enough.
Chevron Corporation - Human Energy
CHIP - Intelligent Computing
Choose Freedom - TOSHIBA
CITIGROUP or CITIBANK - The Citi Never Sleeps
CNBC - Profit from it
COMPTRON and GREAVES - Everyday Solutions
Dell - Easy as DELL.
Deutsche Bank - A Passion to Perform
DIGIT - Your Technology Navigator
DR. REDDY'S LABORATORIES - ├┐Life. Research. Hope
DUPONT - The Miracles of Science
EBAY - The World's Online Market Place
EPSON - Exceed Your Vision
Ernst and Young - Quality in Everything we Do
Essar corp - A positive attitude
Exxon Mobil - Taking on the World's Toughest Energy Challenges
FIAT - Driven by Passion. FIAT
FORD - Built for the Road Ahead
GAIL - Gas and Beyond
GM - Only GM.
HAIER - Inspired Living
HINDUSTAN TIMES - The Name India trusts for News
HOME DEPOT - You can do it. We can Help.
HONDA - The Power of Dreams
HP Invent - Everything is Possible
HSBC - The World's Local Bank
HYUNDAI - Drive Your Way
IBM - ON DEMAND
IBM - " I think, therefore IBM."
IBP - Pure bhi. Poora bhi
Infosys - " Powered by Intellect, Driven by Values; Improve your odds with Infosys Predictability"
Intel - Intel inside.
IOCL - Bringing Energy to Life
Jet Airways - The Joy of Flying
JVC - The Perfect Experience
Kingfisher Airlines - Fly the good times
KMART - The stuff of life.
Kotak - Think Investments. Think Kotak.
KROGER - Costs less to get more
LARSEN and TOUBRO - We make things which make India proud
LEE - The jeans that built America
Lehman Brothers - Where Vision Gets Built
LENOVO - We are building a new technology company.
Life's Good - LG
Lufthansa - There's no better to fly
Macromedia - What the web can be.
Malaysia Airlines - Malaysian Hospitality
Malaysian Airlines - Going Beyond Expectations
Master card - There are some things money can't buy. For everything else there's MASTERCARD.
Max NewYork Life Insurance - Your Partner for life
McDowells Signature - The New Sign of Success.
METRO - The spirit of Commerce
Metropolitan Life Insurance Company or Metlife. - Have You Met Life Today
Microsoft - Where Do You Want to Go Today ; Your Potential Our Passion
MITTAL STEEL - Shaping the future of steel
Monster.com - Never Settle
MRF - Tyres with Muscle
NASDAQ - Stock market for the digital world
NDTV Profit - News you can Use.
NIKE - Just Do It
NYSE (New York Stock Exchange) - The world puts its stock in us
ONGC - Making Tomorrow Brighter
PHILLIPS - Sense and Simplicity
Prudential Insurance Company - Growing and Protecting your wealth
Reliance industries Limited - Growth is Life
Sahara - Emotionally yours.
SAMSUNG - Everyone's Invited or Its hard to Imagine
SANSUI - Born in Japan Entertaining The World
SBI DEBIT CARD - Welcome to a Cashless World.
Servo - 100 % Performance. Everytime.
Singapore Stock Exchange (SGX) - Tomorrow Market's Today.
SKODA - Obsessed with Quality since 1897.
SONY - Like. No. Other.
Speed - High Performance Petrol
Standard Chartered Bank - Your Right Partner
Standard Insurance Company Limited. - Positively Different.
Star Sports - We know your game
Sun Microsystems - The Network is the Computer
SUZLON ENERGY - Powering a Greener Tomorrow.
TATA MOTORS - Even More Car per Car
TCS - Experience Certainty
TESCO - Every Little Helps
THE DAILY TELEGRAPH - Read a Bestseller everyday
THE DAY AFTER TOMORROW - Where will you be
THE ECONOMIC TIMES - The Power of Knowledge
The Indian EXPRESS - Journalism of Courage
TIMESJOBS.COM - " If you have a reason, we have the job "
TITANIC - Collide With Destiny.
TOYOTA - Touch The Perfection
Toyota Innova - All you Desire.
UBS - You and Us
Union Bank of India - Good People to Bank with
VIDEOCON - The Indian Multinational
VIZAG STEEL - Pride of Steel
VOLKSWAGEN - Drivers wanted
Visa - Life Takes Visa
WALMART - Always low prices. Always.
Windows XP - Do More with Less
WIPRO - Applying Thought

Tuesday, September 18, 2012

Siapa Tekan Loceng Dulu???

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat semua yang sudi jenguk sini...

Arini terkenangkan pasai bas! dah lama aku tak naik bas.. tambahan plak bas henti-henti tu... kalau dulu masa time nak pi tuisyen ja kena naik bas... naik bas dari jalan day (Jalan Sultanah) ke stesen bas lama.. pehtu turun kat situ jalan kaki lalu lorong sempit pi sampai tuisyen TM...fuh.. kenangan... dah hampir 16 tahun kenangan ini berlalu... hurmphh...sat..sat... ampa tau ka tang mana aku habaq tuu? hehehe... tu semua kat negeri Kedah Daralaman la... walaupon aku dah dikira sebagai pemastatautin tetap di Negeri Selangor nieh... tanah tumpah negeriku takkan ku lupa!

Tapi kann.. bukan pasai bas sebenarnya aku nak citer nieh... tapi pasai bas yang lagi besaq... ampa semua sedaq ka dak nieh??? kita nieh ibarat berada dalam sebuah bas... lahir-lahir ja kedunia nieh ibarat kita tahan bas untuk naik... dah tu dalam bas tu la kita buat semua benda... amal ibadat... dosa dan pahala... tapi yang membezakan kita... time kita naik tu kita tak minta.. time kita nak turun pon kita taktau... kalau bas yang sebenarnya kita tau bila kita nak naik dan bila kita nak turun... tapi didalam bas kita sekarang nieh la kita masih menanti bila untuk diturunkan kan??? jadi.. cukup bersediakah kita untuk diturunkan??? dalam perjalanan kita tak kira tua atau muda mesti kita akan dapat lihat/tengok seorang demi seorang akan turun walaupun loceng tak ditekan... hurmphh... marilah kita sama-sama beramal ibadat sebelum tiba giliran loceng untuk kita akan ditekankan....

"Pungguk bertemankan sang kenari... namun pungguk lebih rela sendirian menanti sang rembulan...owh rembulan... aku sentiasa merinduimu sepanjang hayatku... persis sang pungguk..." ~ Aim_Aitch